Ev Yapımı Turşu Çeşitleri? Değişik Turşu Çeşitleri? Turşu Tarifleri?



Sofraların vazgeçilmezi turşu çeşitleri nelerdir? Türkiye ve dünya ülkelerinde turşu yapımı ve çeşitleri hakkında bilgiler içeren bir yazıdır.


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Ev Yapımı Turşu Çeşitleri? Değişik Turşu Çeşitleri? Turşu Tarifleri?

Sonbahar mevsiminde olduğumuz şu günlerde evlerde kışa hazırlık tüm hızıyla devam ediyor. Pazar alışverişlerinde günlük sebze meyve ihtiyacının yanında turşuluk alanları sıkça gördüğümüz bir geçiş mevsimindeyiz. Bizde bundan yola çıkarak kış sofralarının vazgeçilmez tatlarından Turşu çeşitleri ile ilgili yazımızı sizlerle paylaşmak istiyoruz. Sadece bizim ülkemizde değil pek çok dünya ülkesinde de turşu tüketimi yapılmaktadır. Sofralarımızın baş tacı olan turşularımız fermantasyon ürünü olduğu için hem lezzetleri ile hem de sağlığımıza olumlu katkıları ile her zaman sofralarımızda olmalıdır.

 Her yemeğin yanına yakışan turşular kış aylarının favorileri arasındadır. Özellikle de tıp dünyasında ikinci beyin olarak belirtilen bağırsak floramıza son derece iyi gelen ve prebiyotik bir besin olan turşu bağışıklık sistemimizi de güçlendirir. Pek çok yiyeceğin türlü şekillerde turşusu yapılabilir.  Çok eski bir tarihi olan turşu; eski çağlarda insanların yiyeceklerini saklama yöntemleri arasında olduğunu okuduğumuz kaynaklardan bilmekteyiz. Şimdi size dilerseniz Turşu çeşitleri hakkında bildiklerimizi aktarmaya çalışalım.

Ülkemizde ve Dünya üzerindeki Turşu Çeşitleri

Daha öncede bahsetmiştik her şeyin turşusu istenirse yapılabilir. Turşu bir yiyecekleri saklama şeklidir. Ülkemizde turşu bambaşka bir kültür olup sokaklarımızda dahi turşu ve turşu suyu halen satılmaya devam etmektedir. Pek çok turşu çeşidi olduğundan bahsetmiştik. Başlıca turşu çeşitleri ülkemizde en yaygın olarak; salatalık, biber, patlıcan, lahana, pancar, havuç, fasulye, acı biber, kelek, acur, yağlı biber turşusu, kırmızıbiber, kornişon ve hatta yumurta turşusu dahi yapılmaktadır.

Bunun dışında özellikle Ege yöresinde közleme yöntemi kullanılarak yaz turşuları da yapılmaktadır. Turşu çeşitleri tatlı ya da ekşi sarımsaklı olarak da değişebilir. Kimisi turşuyu tatlımsı yani Alman yöntemi ile sever bazıları ise klasik Türk usulü ekşili, sarımsaklı Türk usulü yapılan turşuları tercih eder. Dünya mutfakları incelendiğinde pek çok ülkenin farklı turşu çeşitleri olduğunu görebilirsiniz. Turşu fermente bir yiyecek olduğundan dolayı vücudun bağışıklık sistemini destekler. Turşu yaparken Hangisini tercih ederseniz edin ama sağlınız için turşu çeşitleri hep sofralarınızda olmalıdır.

En Çok Tercih Edilen Turşu Tarifleri

Kış ayları giderek yaklaşırken şimdi turşu hazırlanın tam zamanı diyoruz. Semt pazarlarında taze taze bulacağınız turşuluk malzemeler yapacağınız turşu çeşitleri için sizleri bekliyor. Öyleyse sizlere sofralarınıza tat ve sağlık sunacak birkaç turşu tarifi vermeye çalışalım.

Öncelikle neyin turşusu yapacağınıza karar verdikten sonra turşu yapmaya başlayabilirsiniz. Softalarda en çok tercih edilen turşular arasında kornişon salatalık turşusudur. Pazardan seçerek aldığınız kornişon salatalıkları iyice yıkayınız. Daha sonraki aşamada kornişon salatalıklara en uygun olan bir kavanozu seçerek malzemelerimizi hazırlamaya devam edelim. Tuşu yaparken tuz önemlidir. Turşu için en uygun tuz kaya tuzudur. Kaya tuzu turşunun tadını güzelleştirdiği gibi, daha dayanıklı olmasını da sağlar. Bütün malzemeleri hazırladıktan sonra kavanoz içerisine kornişonları yerleştirerek içme suyu, tuz, nohut, sirke karışımını ilave ederek kavanozu sıkıca kapatın. Kavanoz kapağının sıkıca kapalı olması ve hava almaması gerekir. Turşu hava aldığı takdirde bozulur, yumuşar ve yenilemez hale gelir. Bundan sonraki aşama ise Daha sonraki aşama ise turşunun olmasını beklemek olacaktır.

Turşu yapmak işte bu kadar kolaydır. Kornişon turşunun yapılış aşamalarını diğer yapmak istediğiniz turşu çeşitlerinde de uygulayabilirsiniz. Biber, domates, havuç gibi ürünleri de aynı şekilde turşu yapabilirsiniz. Eğer sarımsak tadını seviyor iseniz turşularınızın içerisine belirtilen malzemelere ek olarak sarımsak ilave edebilirsiniz. Çok eski zamanlardan kalma bir saklama şekli olan turşu hemen hemen neredeyse pek çok ürünü saklama şekli olarak kullanılırdı. Eski zamanlardan bize kadar gelen turşularımızı sofranızdan eksik etmeyiniz.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar