Görme Kusurları Nelerdir? Göz Hastalıkları Nelerdir?

Görme Kusurları ve Göz Hastalıkları konusu herkes tarafından araştırılan konular arasındadır. Görme, herkes için önemlidir. Bundan dolayı da bu yazımızı sizin için derledik.

Görme Kusurları Nelerdir? Göz Hastalıkları Nelerdir?

Hepimizin aslında bilgi sahibi olduğumuz veya kulak aşinalığı olduğu bu hastalıklar ve görme bozuklukları hakkında biraz bilgi edinelim. İlk önce dilerseniz göz hastalıklarını inceleyelim.

Göz hastalıklarını doğuştan yani doğumdan beri olan ve görüntülü teknolojik araçları izlemeye bağlı olarak iki başlıkta inceleyebiliriz.

  • Ektropiyum: İnsanların yaşlanmasına bağlı göz kapaklarının sarkması olarak Kabul Edilir. Cerrahi Yollarla Bu Sarkıklıklar Giderilebilir.
  • Alerjik Konjonktivit: Bu rahatsızlık ilaçlara, kimyasal maddelere, kozmetik ürünlerine gibi maddelere temasa bağlı olarak veya iklimin kuru ve sıcak olması ya da bahar alerjisi nedeni ile gerçekleşmektedir.
  • Şaşılık: Çoğunlukla doğuştan gelen ya da daha az yüzdelerle kazalara, dışarıdan alına darbelere ya da geçirilen yüksek ateşli hastalıklara bağlı olarak gerçekleşir. Bu rahatsızlık iki gözü herhangi bir noktaya paralel olarak bakmasını engeller.
  • Renk Körlüğü: Renk körlüğü genellikle mavi, yeşil ve kırmızı renklerinden birini veya birden fazlasını ayırt edememe durumudur. Bu rahatsızlık görme merkezimizdeki renk ayırt edici pigmentlerin yeterli kadar olmaması ya da hiç olmaması durumundan kaynaklanır.
  • Katarakt: ileri yaşlarda özelikle şeker hastalarında görülme sıklığı daha fazla olan göz merceğinin saydamlığını kaybetmesi durumudur. Bu rahatsızlık ağrısız ve çok hızlı bir şekilde gelişir. Bu yüzden oldukça sinsidir. Bu hastalığa sahip kişiler göz kamaşması ve ışığa karşı çok şiddetli hassasiyet yaşarlar.
  • Glokom(Göz Tansiyonu): Bu rahatsızlıkta gözün içindeki sıvıyı dışarı çıkmasını sağlayan kanallarda meydana gelen tıkanıklık veya dışarıya yeterli miktarda sıvıyı çıkartamaması durumundan kaynaklanan göz içi basıncının artması durumudur. Bu sıvı göz içindeki basıncı artırır. Artan bu basınç göz sinirlerine baskı uyguladığından dolayı sinirlerde kayıplar, şiddetli baş ağrısı, bulanık görme ve şiddetli göz ağrısına sebep olur.

Yukarıda göz hastalıklarını inceledik şimdide görme bozukluklarını kısa kısa inceleyelim.

  • Astigmatizma: Bu rahatsızlık doğuştan gelmektedir. Gözümüzün en öndeki şeffaf tabakasının şeklinin bozuk olmasıdır. Astigmatı olanlar baktıkları nesneleri uzak veya yakın ayrımı olmaksızın kenarları uzamış, dağılmış olarak görürler. Bu rahatsızlığa sahip olanlar görme bozukluğu dışında şiddetli göz ve baş ağrısı çekerler. Astigmatizmanın tedavisinde gözlük ve kontakt lens takmak astigmatizmanın derecesini azaltmamakta  birlikte net bir görüşte sağlamamaktadır. Ancak derecenin artmasını engeller. Tek tedavi yöntemi olarak lazer tedavisi uygulanmakta.
  • Miyopi: Bu hastalığa sahip kişiler uzağı net göremeyip yakını net görmektedirler. En belirgin belirtisi olarak uzaktaki bir nesneye bakarken net göremezler bu duruma bağlı olarak gözlerini kısarlar buda şiddetli baş ağrılarına neden olur. Bu probleme sahip kişilerin  18 yaşına gelene kadar MİYOPİ dereceleri artar. Tedavi olarak gözlük, kontakt lens ve göz içi mercek ameliyatı yöntemleri uygulanır.
  • Hipermetroplar: Bu hastalar yakını bulanık uzağı ise net görürler. Ancak 40 yaş ve üstü hastalar hipermetrop dereceleri yüksek ise uzağı da bulanık şekilde görebilirler. Belirti olarak yakın okuma yaptıkları sırada harf veya satırları kaydırırlar. Harfleri veya satırları iç içe geçmiş gibi görürler. Bu okuma işlemi eğer uzun sürerse göz çevrelerinde ve başta şiddetli ağrı olur. Tedavilerinde gözlük, kontakt lens, lazer veya göz içi mercek ameliyatı yöntemlerinden biri tercih edilir.

Şu da unutulmamalı ki çoğu çocuk hipermetrop doğar ve yaş ilerledikçe bu durum kendiliğinden ortadan kalkar.

  • Presbiyobi: Kırklı yaşlardan sonra gözümüzün içindeki lensin yaşa bağlı olarak esnekliğini kaybetmesine bağlı yakını görememe durumudur. Kırk yaş ve üstündeki çoğu kişi yakın gözlüğü kullanmaktadır. Gözlükler veya kontak lensler herhangi bir tedavi gerçekleştirmez bu araçlar sadece görmeyi netleştirir. Tedavi olarak lazer tedavisi ve göz içi mercek operasyonu ile tedavi edilebilir.

Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar