Olumlu Düşünme Yöntemleri? Olumlu Düşünme Teknikleri?



Olumlu düşünme yöntemleri, hayatımızdaki olumlamaları arttırmak için kullanılmaktadır. Sizde hayatınızdaki olumlamaları arttırmak için Olumlu Düşünme Yöntemleri adlı yazımızı okuyabilirsiniz.


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Olumlu Düşünme Yöntemleri? Olumlu Düşünme Teknikleri?

Olumlu düşünme olayı, herkeste olmayan ve doğuştan gelen bir özellik değildir. Sonradan da olumlu düşünebiliriz. Olumlu düşünme, olaylara hep aynı kapıdan bakmak yerine birazcık geriye çekilerek resmin tamamını görebilmektir.

Mesela, o an aklımızdan geçirdiğimiz bir arkadaşımızın o anda arayıvermesi rastlantı değildir. Şöyle ki; kalpten arzu ettiğimiz bir şeyin olması da olumlu düşünmenin sonucudur. Yani ne vakit herhangi bir konuyla alakalı pozitif düşünürsek, onu kendimize çekeriz. Bu yüzden olumlu düşünmek öğrenilebilen bir davranış şeklidir.

Olumlu Düşünmek Neler Yapabiliriz?

Olumsuz düşüncelerinizi tespit edin: Olumlu düşünmek için öncelikle yapılması gereken beynimizin içinde sürekli dönüp duran olumsuz düşünceleri bir kâğıda yazarak somut hale getirmek. Çünkü olumsuz düşünceler ve duygular kişilerin, sanki bunlar soyutmuş gibi algılanarak daha çok bunalmalarına ve bu duygu ya da düşünceleri kalıcıymış gibi algılamalarına yol açmaktadır.

Bu nedenle aklımızdan geçen olumsuz düşünceleri bir kâğıda ya da telefonunuzda bulunan notlar bölümüne kayıt ederek bunları gözle görülür hale getirmeliyiz. Bunu yaparak göreceğiz ki, aslında bu duygu ve düşünceler bizi esir alamayacak kadar etkisiz. İstersek bunları yok edebilir, yerine olumlu düşünceleri koyabiliriz. 

Rastgele İyilikler Yapın: Olumlu düşünme yöntemleri arasında başka insanlara iyilik yapmak önemli bir ye tutmaktadır. İyilik yapmak, aslında kendimize iyilik yapmak demektir. Çünkü iyilik yapmak insanı mutlu eder ve ruhunu besler. Hiçbir iyiliği hafide almayın lütfen. Mesela, alışverişten gelen birinin elindeki poşetleri taşımasına yardımcı olmak, birine yol tarifi vermek, bir çocuğun ayakkabısının bağını bağlamasına yardımcı olmak, yolda gördüğünüz çöpleri alıp çöp kutusuna atmak, kuşlara ekmek ve su vermek vb.

İyilik yapmak, gerçekten insanı mutlu eder, bir kişinin sıkıntısını gidermek hafiflemek demektir. O yüzden rastgele iyilikler yapmaktan çekinmeyin.

Hayatınızdan Zevk Almaya Çalışın: En iyimser insanların bile olumsuz düşünce ve duygulara kapıldığı anlar tabi ki vardır. Kaygı, üzüntü, öfke gibi olumsuz duygular da hayatımızın bir parçasıdır. Fakat yalnızca bunlara odaklanmak hem fiziksel hem de ruhsal açıdan zararlıdır ve yaşamın güçlükleri karşısında kişinin kendini toparlamasına mâni olur.

Zaten yeteri kadar problemli bir hayatınız varsa, kendinizi iyi hissettiren şeylere odaklanarak keyif alabilirsiniz. Mesela, yürüyüş yapmak, kahve içmek, çiçeklerle ilgilenmek, resim yapmak, bir etkinliğe katılmak, sahilde bir bankta oturmak, gün batımını izlemek gibi aktiviteler yapabilirsiniz. Yani küçük şeylerle mutlu olmaya çalışarak olumu düşünme yolunda adım atmış olursunuz. 

 

Sosyal İlişkilerinizi Güçlendirin: İnsan toplumsal bir varlık olduğu için tek başına mutlu olamaz ve bu durumda da olumlu düşünemez zaten. Yalnızlık Allah’a mahsustur.  O yüzden ailemiz, arkadaşlarımız, akrabalarımız ve dostlarımızla sohbet etmeli, özel günlerde onları yalnız bırakmamalı ve onlarla bağlantılarımızı güçlendirmeliyiz.  Arkadaşlarımız ve ailemizle güçlü sosyal bağlantılarımızın olması, kendimize olan inancımızı artırır. Kendine inanan bir kişi de olumlu düşünür doğal olarak.

Meditasyon Yapmak: Meditasyon zihnimizi dinlendirmek anlamındadır. Kafamızdaki olumsuz düşüncelerden kurtulmanın bir yolu da meditasyon yapmak ya da dua etmektir. Dua da bir tür meditasyondur çünkü. Olumlu düşünme yöntemlerinden belki de n etkili olanı meditasyon yapmaktır.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar