2 Dunya Savaşını Baslatan Olay? 2. Dünya Savaşının Mihver Devletleri?

2.Dünya Savaşıyla ilgili bütün ayrıntılara bu yazımızla ulaşabilirsiniz. 2. Dünya savaşının tarihine dair her şey...

 2 Dunya Savaşını Baslatan Olay? 2. Dünya Savaşının Mihver Devletleri?

  2.Dünya Savaşı

1939’dan 1945’e kadar süren, Mihver ve Müttefik grupları şeklinde dünyayı ikiye bölen; neredeyse bütün büyük devletlerin sırayla savaşa girip 100 milyonu aşkın personelin savaşta rol oynadığı ve insanlık tarihinin en kanlı savaşıydı.

 Mihverler: Almanya, İtalya, Japonya, Bulgaristan, Romanya, Macaristan’ın oluşturduğu taraf.

İttifaklar: İngiltere, Fransa, Sovyetler Birliği, Hollanda, Belçika, Lüksemburg, Yunanistan...’ın oluşturduğu taraf. Savaşın sonuna doğru hemen hemen bütün ülkeler bu tarafa katılmışlardır. Brezilya, Türkiye… gibi.

 2.Dünya Savaşının Nedenleri

  Siyasi Nedenler

2.Dünya Savaşın’dan önce Almanların birçok vatandaşı ülke sınırın dışında kalmıştı. Almanya’nın eski topraklarında Polonya, Avusturya, Çekoslavakya gibi ülkeler toprak sahibi olmuştu.

Versay Antlaşması’nın ağır olmasıyla beraber Almanlar intikam istiyorlardı. En azından eski topraklarında hak iddia ediyorlardı. Bununla beraber antlaşma maddelerinin karşılanmaması sebebiyle Almanlar’ın sanayi bölgesi Ruhr Havzası işgale uğramıştı. Bunun sebebi Almanların borçlarını ödeyememiş olmasıydı. Sonrasında bu işgalden kurtuldular.        

İtalyanlar önceki savaşta ( 1.Dünya Savaşı)’nda yer alıyordu. Ancak kazandıkları savaşın aksine dostlarından kazık yediklerini düşünüyorlardı. Kendilerine yeni dostlar arıyorlardı.

   Ekonomik Nedenler

Japonlar’ın Asya kıtasındaki ve Çin’in etrafındaki zenginliklere göz koyması da savaşın bir diğer sebebi.

Hemen hemen bütün ülkelerin birbirleriyle ekonomik çatışmaları olması.

Savaşın Başlaması

1939’un başına gelindiğinde savaşın ayak sesleri belliydi. Her ne kadar Almanlar saldırgan bir tavır sergilesede çeşitli tavizler verilerek Almanlar’ın istekleri durdurulmuştu. En azından dünyanın birazcık daha barışa ihtiyacı vardı. Ama 1939’un 1 Eylülünde Almanya Polonya’ya bir ültimatom verir. Polonyalılar bunu reddeder. Böylece Almanlar’ın savaş sebebi olmuştu. Böylece 75 milyona kadar varan belki de daha fazla insanın ölümüne yol açan savaş başlamış oldu.

Adolf Hitler önderliğinde her ne kadar Almanlar savaşı kazanıyorlar gibi gözükselerde Amerika’nın savaşa girişiyle ve Sovyetler Birliği’nin de teslim olmamasıyla savaşın Almanlar aleyhine dönüşmesi uzun sürmedi. 1945’te Nisanda koşulsuz teslim oldular. Doğuda da durum farklı değildi. Başta Japonlar’ın her yerde zaferi varken adalarına sıkışıp kaldılar. Ardından atom bombasıyla beraber yıkıma uğradıktan sonra onlarda teslim oldular.

Savaşın Sonuçları

Müttefiklerin isteklerine göre:

Toprak Kayıpları

Almanya ve Japonya çok büyük toprak kayıpları oldu. Zaten Almanya bir süre sonra Doğu ve Batı Almanya olarak tam olarak 2’ye bölündü.

Sömürgecilik

İngiltere’nin başında olduğu sömürgeci devletler güçleri kaybetmeye başladılar. Zaman ilerledikçe sömürülen milletler bağımsızlıklarını kazandılar.

Soğuk Savaş

Bu savaştan sonra dünya yine bölündü. Sovyetler Birliği ile Amerika arasında büyük bir savaş başladı. Soğuk Savaş…

Orta Doğu

Orta Doğu’da yeni bir devletin kurulma temeli atıldı ve 1948’de resmen kuruldu. İsrail…

Birleşmiş Milletler

Savaş bittikten sonra bir daha böyle bir savaş olmasın diye Avrupalı devletler Birleşmiş Milletler’i kurdu. Ardından insan hakları sözleşmeleri yayınlandı.

NATO ve Varşova Paktı

Dünya bu savaştan sonra yine ikiye bölündüğü zaman yine bazı ülkeler kendi aralarında ittifak kurmuşlardı. Amerikan’ın başını çektiği NATO ile Sovyetler Birliği’nin başını çektiği Varşova Paktı…

Son Küresel Savaş

2.Dünya Savaşı’nın bitimiyle günümüze kadar bir daha hiç küresel bir savaş olmadı. Artık savaşlar silahtan çok parayla ve ekonominin gücüyle yapılmaya başlandı.

Faşizm’in Sonu

Savaş bittikten sonra hemen hemen bütün ülkelerdeki Faşizm taraftarları etkilerini kaybetmişlerdi. Veya yasaklanıp tutuklanmışlardır.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar