Adet Gecikmesi Nedenleri? Hamile Değilken Adet Gecikmesi?



Adet Gecikmesinin Nedenleri. Kadınlar arasında en çok konuşulan ve araştırılan konulardan birini de bugün sizlerle paylaşıyoruz.


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Adet Gecikmesi Nedenleri? Hamile Değilken Adet Gecikmesi?

Adet Gecikmesinin Nedenleri

Adet, kadınların ergenlik dönemlerinden başlayarak belli bir süre devam eden, her ay bir kaç gün olmak üzere gerçekleşen vajinal kanamadır. Kadınlar için fizyolojik bir süreç olmakta olup kendisini yenilemek, gebe kalabilmek için önemli bir döngüdür. Bu döngü her ay tekrarlanmakta olup bazen sekteye uğramaktadır. 

Adet Gecikmesinin Sebepleri

  •     Gebelik
  •     Mevsimsel Değişiklik
  •     Hormonol Bozukluklar
  •     Stres
  •     Düzensiz Beslenme
  •     Kilo alma
  •     Polikistik Over Sendromu
  •     Kist

Bu maddeler sıklıkla rastladığımız gecikme sebeplerindendir. Ancak bunun dışında tıbbi bir çok sebebi de olabilir. Maddeleri sırayla ele almamız gerekirse ; Gebe kadınlar gebe kaldığı andan itibaren loğusalık sonrasına kadar adet kanaması olmazlar.

Gebelik başlarında bazı kadınlar fa ufak kanamalar görülebiliyor ve bu da gebelikten geç haberdar olmalarına neden oluyor. Ancak kişinin fizyolojik yapısı gereği kanamanın aşırı olmaması kaydıyla normaldir. Mevsimsel değişiklik esnasında ise hızlı soğuk/sıcak hava geçişleri bir kaç günlük gecikmeye sebep olabilir.Bu da kişiyi çok fazla etkilemez. Tıbbi olarak kadının hormonal yapısı , erkeklik hormonlarının yüksek olması vs. sebebiyle düzenli adet yaşamazlar. Bu durum doktor kontrolü ve ilaçlar ile kontorl altında ilerleyen bir süreçtir.

Duygusal Sebepler

Biz kadınlar hassas yapıda olabiliyoruz. Sorumluluklarımız, günlük yaşantımızın takibi , annelik ş yaşamı derken çok fazla şey ile uğraşmak zorunda kalabiliyoruz. Fazla düşünmek, özel hayat, yaptığımız işin stresi, çocuk büyütmek derken fazla strese maruz kalabiliyoruz. Stres de her hastalığın tetikleyicisi olduğu gibi adet gecikmesine de sebep olmaktadır. Yoğunluk kaynaklı çoğu zaman beslenmemize dikkat etmiyoruz. Bu da sağlıksız beslenmemize sebep olduğu için almamız gereken besinleri alamıyoruz. Zincirleme ilerleyen bir süreç gecikmemize iki kat fazla etki etmiş oluyor. Diğer bir zincir ile devam edersek düzensiz beslenmemiz fast foddlara ve sağlıksız yiyeceklere yönelmemiz demektir. Bu durum otomatik olarak kilo almamıza sebep oluyor. Fazla kilo, sağlık açısından istenen bir durum değildir. Hormonlarımız anında ona göre şekilleniyor ve anında bütün düzeni bozuluyor.

 Polikistik Over Sendromu

Yumurtalıklarda yer alan küçük boyutlarda birden fazla oluşan kistlerdir. Risk taşımaz ancak adet gecikmesine neden olmaktadır.

Bunun dışında kilo alıp /vermeyi hızlandırır. Ruhsal anlamda kişiyi etkiler. Kilo kontrolü burada önem içermekte olup mutlaka diyetisyen eşliğinde sağlanması gerekmektedir. Bunun dışında ki kistle ise risk taşıyabilir ve adet gecikmesi dışında ciddi tehlikelere yol açabilir.

Her kadının sene de iki kere kadın doğum uzmanına giderek genel bir muayeneden geçmesi , düzenli beslenmesi ve stresten olabildiğince uzak durması gerekmektedir. Kendimize değer vermeliyiz. Her kadın değerlidir.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar