Ortopedik Tedavi Ne Demek? Çene Bozuklukları Tedavisi?
Ortopedik tedavi, fizik tedavi ve rehabilitasyon olarak da adlandırılan tedavi yöntemleri kapsamaktadır. Ortopedik tedavi alanı içerisinde insanların kemik ve iskelet sisteminde meydana gelen rahatsızlıkların tedavisi gerçekleştirilmektedir. Ortopedik tedavisinin tercih edilmiş olan başlıca alanlardan bir tanesi de çene ortopedisidir. Çene ortopedisinde amaç, alt ve üst çenede meydana gelen şekil bozukluklarını tedavi etmektir.
Çene bozukluklarının tedavisinde kullanılan ortopedik tedavide ortodontist hekimlerimiz çalışmaktadır. Çene ortopedisinde sıklıkla meydana gelen çene uyumsuzluğu durumları düzeltilmektedir. Aynı şekilde, çene ortopedisi her yaşta hasta için uygulanabilen bir tedavi yöntemidir.
Çene Bozukluklarının Sebepleri Nelerdir?
Çene bozukluklarının birçok sebebi bulunmaktadır. Bu sebepleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Kalıtımsal sebepler
- Çevresel faktörler
- Erken diş kayıpları
- Şiddetli düşme: Şiddetli düşme gibi olaylarda çene kaymaları meydana gelebilir.
- Şiddetli darbe
- Mekanik travmalar
- Bebeklik dönemlerinde edinilen emzik ve biberon alışkanlığı: Uzun süreli devam eden emzik emme ve biberon emme alışkanlığı alt ve üst çene de kayma sonucuna sebebiyet verebilmektedir.
- Solunum yolu enfeksiyonları
- Çiğneme işlevinin gelişmemiş olması: Küçükken sürekli olarak yumuşak gıdaların tüketilmesi kişilerin çene kaslarının gelişmemesine sebep olacaktır. Bu sebeple, küçüklükten itibaren sert gıdalara doğru zamanda geçilmelidir.
Ortopedik Tedavinin Önemi Nedir?
Ortopedik tedavilerin önemli alanlarından bir tanesi de çene bozukluklarıdır. Çene bozukluğu tespit edilen kişilerde teşhis ve tedavi çok önemlidir. Her yaşta tedavi imkanı olsa da küçük yaşlarda çene bozukluğunun tedavi edilmesi hem daha kolay hem de daha kısa sürelidir.
Çene bozukluğunun tedavi esnasında mutlaka tedavi ertelenmemelidir. Aksi halde, rahatsızlık daha ileri aşamalara çıkabilmektedir. Aynı şekilde, başlangıçta estetik problem ile fark edilen çene bozuklukları ileri aşamalarında daha ciddi bir rahatsızlık olarak karşınıza çıkacaktır. Hem çiğneme gibi çene faaliyetleri yerine getirilemez hale gelebilir. Ek olarak, konuşma problemleri de çok sık görülebilmektedir. Her türlü çene bozukluklarında kesinlikle doktor kontrolleri ihmal edilmemeli, tanı konduktan sonra tedaviye başlanarak ertelenmemelidir.