Reflü Belirtileri Nelerdir? Reflüyü Nasıl Yendim? Reflüye Ne İyi Gelir?

Reflü hakkında bilinmesi gereken bütün detayları yazımızda paylaştık.

Reflü Belirtileri Nelerdir? Reflüyü Nasıl Yendim? Reflüye Ne İyi Gelir?

Reflü Hakkında

Reflü, sıklıkla yaşanan bir sağlık sorunudur. Mide içeriğinin yemek borusuna doğru geri kaçışı durumudur. Reflünün şikayetleri genellikle yemeklerden sonra yaşanır.

Reflü hakkında bilinmesi gereken pek çok detay var.

Reflü Nedir?

Reflü, mide salgılarının yemek borusu ya da ağza gelme durumudur. Kişi, ağza yiyecek ve acı tat gelme durumu yaşar. Reflü, ses kısıklığı, ağrılı yutkunma, yutma güçlüğü, hıçkırık gibi şikayetler de görülebilir.

Reflü Tanısı Nasıl Konur?

Reflü tanısı için uzman doktor, öncelikle kişilerin şikayetlerini dinler. İlk tanının yapılması için kişiye gastroskopi yapılır. Gastroskopi yöntemiyle mide kapağı incelenir. Kişinin yemek borusunda hasar olup olmadığına, mide fıtığının olup olmadığına bakılır. Uzman hekim gerek görürse mideden doku örnekleri isteyebilir.

Reflü rahatsızlığında bir diğer tanı yöntemi ise pHmetre yöntemidir. pHmetre yemek borusuna kaçan asit miktarını ölçmek için kullanılan bir yöntemdir. Manometre işlemi de reflü tanısında tercih edilir. Bu yöntemle yemek borusunda başka bir problem olup olmadığına bakılır.

Reflü Tedavisi Nasıl Yapılır?

Reflü tedavisinde ilk olarak hastanın yaşam tarzı hakkında bilgi alınır ve yaşam tarzının düzenlemesiyle tedavi başlar. Hastanın yemeklerden sonra uzanmaması ve reçete edilen ilaçların düzenli kullanılması istenir. Bununla beraber, gazlı ve alkol içeren içecekler tüketilmemelidir. Hasta tedavi süresince uzman hekimin talimatlarına harfiyen uyması gerekir. Tedavi planı uygulanarak bu rahatsızlık başarıyla tedavi edilir.

Reflü Tedavisinde Ameliyat

Mide fıtığı gibi anatomik bir problem sonucunda reflü yaşanıyorsa cerrahi müdahale gerekir. Özellikle genç hastalarda bu durum için uzun süreli tedavi gerekir. Ancak uzun süreli tedaviden başarılı bir sonuç alınamazsa reflü ameliyatı gerekir.

Reflü için Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eğer reflü farklı bir sağlık sorunundan kaynaklanmıyorsa bazı hususlara dikkat edilerek reflünün önüne geçilebilir. Özellikle beslenme konusunda uyulması gereken kurallar mevcut.

  • Yemekler çok iyi çiğnenmeli
  • Çok yemek yerine sık sık yemek yenmelidir
  • Uzun süre aç kalınmamalıdır
  • Yatmadan iki saat öncesinde yemek sonlandırılmalıdır
  • Tok karnına uykuya yatılmamalıdır. Zira bu alışkanlık mide basıncını yükseltir. Bu da reflünün şikayetlerini artırır
  • Yemek esnasında sıvı alımı yapılmamalıdır. Yemeklerden yarım saat önce ya da yarım saat sonra su içilmelidir

Bunlara ek olarak bel ve mide bölgesini sıkmayan kıyafetler giyilmemeli, sıkı kemerler kullanılmamalıdır. Reflüde ideal kilonun korunması da önemli.

Stresten uzak durulmalıdır. Bu hususlara dikkat edilirse reflü rahatsızlığının önüne geçilir.

Reflü Olan Kişiler Nasıl Beslenmeli?

Reflü hastalarının beslenmelerine özen göstermeleri gerekiyor. Doğru ve dengeli beslenme alışkanlıklarıyla reflü hastalığının önüne geçilir.

  • Baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır
  • Sigara kullanımı sonlandırılmalıdır
  • Kahve tüketimine dikkat edilmelidir
  • Kızartma tüketilmemelidir
  • Yağlı yiyecekler yenmemelidir. Margarin, krema, mayonez gibi ürünler tüketilmemelidir. Bununla beraber turşu yenmemelidir
  • Asitli içecekler içilmemelidir

Aynı zamanda çok soğuk ya da sıcak gıda ve içeceklerden kaçınılması gerekir. Bu şekilde tüketilen yiyecek ve içecekler reflü rahatsızlığının şikayetlerini artırır. Bu nedenle beslenmeye önem verilmelidir.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar