Deprem Çantası Nasıl Hazırlanır? Deprem Çantasında Neler Bulunmalı?

Bir deprem çantasında aşağıdaki nesneleri neden bulundurmamız gerekir. Depremin ne zaman ya da hangi şiddette olacağının bilinmiyor olması, depreme karşı hazırlıksız olacağımız anlamına da gelmemelidir. Deprem çantasında bulunması gerekenler nelerdir?

Deprem Çantası Nasıl Hazırlanır? Deprem Çantasında Neler Bulunmalı?

Deprem Çantası ve İçinde Bulundurulması Gereken Ekipmanlar?

Deprem Yaşadığımız coğrafyanın bir gerçeği olmasına rağmen insanlar tarafından kolayca unutulan oysaki her an hazırlıklı olmamız gereken bir doğal afet türü.

Bugün, dünyanın değişik bölgelerinde sel, toprak kayması, kasırga gibi birçok doğal afet gerçekleşmektedir. Konumu nedeniyle deprem kuşağında yer alan ve aktif fay hatları bulunan Türkiye’de de son zamanlarda neredeyse her yeni bir haftaya, deprem ve deprem haberleri ile başlar olduk. Daha da kötüsü maalesef bu depremlerin ne zaman ve ne şiddette olacağını bilmemiz de neredeyse imkansızdır ve maalesef tahminden öteye gitmemektedir.

Fakat depremin ne zaman ya da hangi şiddette olacağının bilinmiyor olması, depreme karşı hazırlıksız olacağımız anlamına da gelmemelidir. Elbette, deprem korkusuyla yaşamamalıyız ama en azından deprem zamanlarında ihtiyaçlarımızı karşılayabilecek bazı hayati ekipmanları içeren bir deprem çantası hazırlayabiliriz. Hazırlayacağımız bu deprem çantası sayesinde deprem bölgesinde dışarda kalmamız gerektiği zamanlarda birçok ihtiyacımızı kolaylıkla karşılayabiliriz.  Deprem çantası sanılanın aksine enkaz altında değil deprem sonrasında dışarıdayken ihtiyaçlarımızı karşılamaya yönelik hazırlanan bir çantadır.

Peki Deprem Çantasında Bulundurulması Gereken Ekipmanlar Nelerdir?

Düdük: Deprem çantasında ve odaların belirli yerlerinde bulundurulması gereken bir ekipmandır. Hem dışarıdakilerin enkaz altında kalan kişiye sesini duyurması hem de enkaz altında kalan kişinin dışardakilere sesini duyurması ve arama kurtarma ekiplerinin yer tespiti yapmasını kolaylaştırması açısından  önemli ekipmanlardan birdir.

El Feneri: Deprem çantası denilince akla gelen ilk ekipmanlardan birisi de muhtemelen el feneridir. Deprem çantasına konulacak el fenerinin aydınlatma performansı kesinlikle iyi derecede olmalıdır. Ayrıca bu el feneri, S.O.S. (yardım sinyali) ışığı özelliğine de sahip olmalıdır.S.O.S. ışığı bir sinyal ışığı gibi arka arkaya yanıp sönmektedir.S.O.S. ışığı kullanılarak özellikle de enkaz altındaki karanlık bölgelerde ya da karanlık havalarda çevredeki diğer insanların dikkati daha kolay çekilebilir.

Radyo: Şiddetli bir deprem sonrasında telefon şebekelerinin olası çökme riskine karşın etrafta neler olup bittiğini öğrenmek için bir radyoya kesinlikle ihtiyaç duyulmaktadır. Deprem çantasında yer alacak radyonun, taşınabilir olmasının yanı sıra iyi kalitede hoparlörlere sahip olması da önemlidir.

Pil / Power Bank: El feneri ve radyonun uzun süreli kullanımı için deprem çantasında yedek piller bulundurulması önemlidir. Bunların yanında depremden etkilenen kişilerin, yakınlarıyla iletişim kurabilmek adına kullanacağı en önemli iletişim cihazı telefon olacağından dolayı hem iletişim kopukluğu olmaması hem de telefonun şarj edilebilmesi için deprem çantasında power bank (taşınabilir şarj aleti) bulundurulması da oldukça önemlidir.

Deprem sonrasında dışarıdayken elektriğe erişimin olmadığı anlarda pil ve power bank adeta cankurtaran görevini üstlenmektedir.

İlk Yardım Çantası: Ufak çaplı yaralanmalara karşı deprem çantasında bulundurulması gereken ekipmanlardan biridir. Kesinlikle su geçirmez özellikte olması gereken bu ilk yardım çantasının içerisinde rulo peçete, pamuk, ıslak mendil, kolonya, ip, oksijenli su, sargı bezi, sabun, yara bandı, ağrı kesici, kullanılan ilaçlar varsa bu ilaçların yedekleri, konserve açacağı, tornavida, makas, bıçak olarak kullanılabilecek çok amaçlı çakı, elastik eldiven gibi araç ve gereçler mutlaka bulundurulmalıdır.

Konserve Yiyecek / Su: Konserve yiyecek, bisküvi, şişelenmiş su gibi raf ömrü uzun olan gıdalar da deprem çantasında bulundurulmalıdır. Deprem hali durumunun ne zaman sona ereceği bilinemeyeceğinden dolayı uzun süreli gıda ihtiyacını karşılama konusunda özellikle de konserve gıdalar ve şişelenmiş sular oldukça yardımcı olacaktır.

Yazlık / Kışlık Giyecek: Bulunduğunuz bölgede deprem halinin ne zaman biteceğini tahmin edemeyeceğinizden dolayı ve buna bağlı olarak havanın bu deprem dönemleri süresince sabahları ya da akşamları çok sıcak ya da çok soğuk olup olmadığını tam olarak bilemeyeceğiniz için deprem çantanızda birkaç çift yazlık – kışlık elbise, birkaç çift çorap ve iç çamaşırı ile birlikte yağmurluk ve bir çift ayakkabı da mutlaka bulundurmalısınız.

Çadır / Uyku Tulumu / Battaniye: “Çadırın deprem çantasında ne işi var?”  diye düşünenler muhakkak olacaktır fakat gece vakti bir deprem olduğu zaman, imkânınız olsa bile eve gitmek istemeyeceğinizi unutmamalısınız. Deprem çantanızdaki çadır, en azından yardım ekipleri deprem bölgesine gelene kadar size dışarıdayken güvenli bir şekilde konaklama imkânı sağlayacaktır.

Deprem nedeniyle uzun bir süre dışarıda kalmak gerekiyorsa çadırın yanında uyku tulumu ve battaniye de deprem çantasında bulundurulması gereken önemli ekipmanlardandır. Uyku tulumu ve battaniye, kişiyi dışarının soğuğundan ve neminden büyük ölçüde koruyarak kişinin vücut ısısının da dengede kalmasını sağlar.

Bütün bu saydığımız ekipmanların yanında, başlık olarak belirtmemekle birlikte deprem çantanızda, not defteri, kalem, , diş macunu / diş fırçası , kibrit ya da çakmak, cep sobası , mum, evcil hayvanlarınız, sokak hayvanları için birkaç paket mama / yem bulundurmanın yanı sıra önemli evraklarınızın (nüfus cüzdanı, ehliyet, tapu, sigorta poliçesi, banka cüzdanı, diploma, pasaport, evcil hayvanın sağlık karnesi vb.) fotokopisi ile birlikte bir miktar para saklanabilecek küçük bir evrak çantası bulundurmak da önemlidir.

150 litrelik bir kamp çantası, depremde kullanılacak araç ve gereçler olarak saydığımız bütün bu ekipmanların muhafaza edilebileceği bir deprem çantasına rahatlıkla dönüştürülebilir. Ayrıca bu deprem çantası, deprem anında mutlaka kolaylıkla erişilebilecek bir yerde bulundurulmalıdır.

Son olarak ufak bir hatırlatma: Deprem çantası 5-6 ayda bir kontrol edilmeli ve içerisindeki araç ve gereçlerin iyi durumda olduğundan mutlaka emin olunmalıdır.

Hazırlanan deprem çantalarının kullanılmasına sebep olabilecek deprem ya da başka bir afet yaşanmaması dileklerimizle ..


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar