Lenfoma Nedir Belirtileri Nelerdir Kısaca? Lenfoma Olanların Yorumları?



Lenfoma Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Var mı? gibi sorularının cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Lenfoma Nedir Belirtileri Nelerdir Kısaca? Lenfoma Olanların Yorumları?

Lenfoma Nedir? Lenfoma konusunda bilgi edinmek ve öğrenmek için pek çok farklı kaynak mevcuttur. Lenfoma nedir? Belirtileri nelerdir? Semptomları nelerdir? Teşhis ve tedavi konusunda yakınınız, sevdiğiniz veya kendiniz için cevaplar arıyorsanız sizler için hazırladığımız bu yazıyı okumanız sizi bilgi sahibi yapacaktır. Öncelikle Lenfoma nedir sorusuna cevap verelim ve konu hakkında biraz bilgi aktaralım size. Lenfoma lenfatik sistemde başlayan bir kanser türüdür. Lenfoma, vücudun mikropla mücadele ağının bir parçası olan lenfatik sistemin bir kanseridir. Lenfatik sistem bağışıklık sisteminin önemli bir parçasıdır.

Lenfoma nedir diye soran kişiler genellikle tüm bu bölgeleri ve vücuttaki diğer organları nasıl etkileyebilir diye de merak etmektedir.  Lenfatik sistem, patojenlerle savaşan lenfositler veya beyaz kan hücreleri üretir. T hücreleri ve B hücreleri olmak üzere iki tip lenfosit vardır. Lenfosit adı verilen hastalıkla savaşan bir beyaz kan hücresi genetik bir mutasyon geliştirmesiyle başlar. Hücrelerde kalıcı farklılık yaratan mutatik davranış, hücreye aniden çoğalması sinyalini gönderir ve artmaya devam eden birçok hastalıklı lenfosite neden olur. Mutasyon ayrıca diğer normal hücreler ölürken hücrelerin yaşama devam etmesine izin verir. Bu, lenf düğümlerinde çok fazla hastalıklı ve etkisiz lenfositlere neden olur ve lenf düğümleri, dalak ve karaciğerin şişmesine neden olur.  Lenfoma, bu tip lenfositlerden biri kontrolsüz bir şekilde büyüyüp çoğaldığında ortaya çıkar. Çoğu zaman, bu anormal hücreler, aslında vücudunuzda bulunan lenf düğümlerinde birikir ve tümörlere neden olur. Lenfoma hücreleri her yerde toplanabilir.

Lenfoma nedir

sorusuna yanıt verilebilecek türleri vardır, ancak aslında iki ana kategori vardır. İlk olarak, Hodgkin lenfoma. Bu, Reed-Sternberg hücreleri olarak adlandırılan nadir büyük hücrelerin varlığı ile tanımlanan nadir bir lenfoma şeklidir. Ve genellikle boyundaki, göğüsteki, kolların altındaki lenf düğümlerinde başlar ve diğer lenf düğümü bölgelerine düzenli ve öngörülebilir bir şekilde ilerler. Bu genellikle erken tespit edilip tedavi edilebileceği anlamına gelir. Ve aslında en tedavi edilebilir kanser türlerinden biri olarak kabul edilir.

Hodgkin olmayan lenfoma, Hodgkin lenfomadan daha yaygın olmasına rağmen, hala çok nadirdir ve genel olarak nispeten nadir bir hastalıktır. Bu kategori, Reed-Sternberg hücrelerini içermeyen herhangi bir lenfosit kanserini içerir. Hangi lenfoma tedavisinin sizin için en iyisi olduğu, lenfoma türünüze ve şiddetine bağlıdır. Lenfoma tedavisi için kemoterapi, immün rehabilitasyon ilaçları, radyasyon etkisi, kemik iliği nakli kullanılan yöntemler arasındadır.

Lenfoma belirtileri ve semptomları

kaşınan cilt, Nefes darlığı, açıklanamayan kilo kaybı, gece terlemeleri, ateş, kalıcı yorgunluk, boyundaki, koltuk altındaki veya kasıktaki lenf düğümlerinin ağrısız şişmesi şeklinde sıralayabiliriz. Lenfomanın en yaygın belirtileri arasında boyun, koltuk altındaki veya kasıklardaki lenf düğümlerinin şişmesi yer alır. Daha çok bu şekilde görülen lenfoma, her zaman ağrısızdır ve genellikle ateş, açıklanamayan kilo kaybı veya sırılsıklam gece terlemeleri, bazen üşüme, kalıcı yorgunluk ile ilişkilendirilebilir. Sıklıkla nefes darlığı görülebilir.  Hodgkin lenfomalı hastalarda ciltte kaşıntı şeklinde gelişebilir. Ancak unutulmamalıdır ki bu gibi şeyler yaşıyorsanız lenfoma oldunuz demek değildir. Bu tür semptomlar sıklıkla görülüyorsa mutlaka bir doktora görünmenizde fayda vardır. Bazı lenfoma türleri genç erişkinlerde daha sık görülürken diğerleri 55 yaş üzerindeki kişilerde teşhis edilebilir. Erkeklerde lenfoma olasılığı kadınlara göre biraz daha fazladır. Lenfomaya, bağışıklık sistemi hastalıkları olan kişilerde veya bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar alan kişilerde daha fazla rastlanabilir. Bazı enfeksiyonlar da lenfoma riskini oluşturabilir.

Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalarla lenfoma ile mücadele için sürekli gelişmeye devam etmektedir. Lenfoma olduğunuzu öğrenmek ve tedavi zor olabilir. Ancak bununla başa çıkmak için yapabileceğiniz şeyler de vardır. Doktorunuz ile yapacağınız görüşmelerde lenfoma hakkında soru sormaktan çekinmeyin ve daha fazla bilgi sahibi olmak için doktorunuza önerilerde bulunmasını isteyin. Daha fazla bilgi sahibi olmak kendinize olan güveninizi arttırır ve size güç verir. Sevdiklerinizi yanınızdan uzaklaştırmayın ve onların desteğini alın. Bu size oldukça güç verecektir.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar