Beyin Cerrahı Olmak İçin Hangi Liseye Gitmeliyim?



Beyin cerrahı olmak isteyen kişiler, hangi liseye gitmeleri gerektiğini ve bütün detayları paylaştık. İşte sizlerle...


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Beyin Cerrahı Olmak İçin Hangi Liseye Gitmeliyim?

Meslekleri tanımaya başladığımız yaşlardan beri pek çoğumuzun hayalini kurduğu mesleklerden biri doktorluktur. Doktorluk kendi içinde farklı uzmanlık alanlarına ayrılır. Doktor olmak isteyenlerden kendi ilgi ve yeteneğini fark edenler bu uzmanlık alanlarını araştırarak hangi alana yöneleceğine karar verir. Son yıllarda en çok araştırılan bölümlerden biri beyin cerrahlığıdır.

Beyin cerrahı olmak için hangi liseye gidilir? Beyin cerrahı olmak için ne gerekir? Hangi derslerin iyi olması gerekir? gibi önemli soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Beyin Cerrahlığı Nedir?

Cerrahi, ilaç ya da başka bir yöntemle tedavi edilemeyen hastalıkların ameliyat yoluyla tedavi edilmesidir. Beyin cerrahlığı da nörolojik ve sinir sistemi ile ilgili hastalıklara cerrahi müdahale ederek tedavi eden tıp uzmanlık dalıdır. Beyin cerrahisinin diğer adı Nöroşirurjidir. Beyin cerrahı olmak için çalışma alanlarını iyi bilmek önemli. Beyin cerrahı beyin ile ilgili hastalıklar hakkında gerekli tetkikleri yapar, tanı koyar, beyin ve sinir sistemi ile ilgili ameliyatlar yapar ve ilaç tedavisi uygular.

Beyin Cerrahı Olmak İçin Ne Gerekir?

Beyin cerrahı olmak için öncelikle YKS denen üniversite sınavında üstün başarı göstererek üniversitelerin tıp bölümlerinin istediği sıralama aralığına girebilmeniz gerekir. Üniversiteyi kazandıktan sonra tıp fakültesinde 6 yıl tıp eğitimini tamamlayarak mezun olmalısınız.

Tıpta Uzmanlık Eğitimi Sınavına (TUS) girerek beyin cerrahisi uzmanlığı stajını kazanmanız gerekir. 5 yıllık staj süresini başarıyla tamamladıktan sonra beyin cerrahisi ünvanını kazanırsınız.

Beyin Cerrahı Olmak İçin Hangi Liseye Gidilir?

Doktor olmak isteyenlerin en çok merak ettiği konulardan biri beyin cerrahı olmak için hangi liseye gitmeliyim? Beyin cerrahı olmak için üniversitede tıp eğitimi almalısınız. Tıp bölümüne yerleşebilmek için üniversite sınavında ilk 20.000’e girebilecek şekilde başarı göstermeniz gerekli. Bunun için de YKS öncesi çok çalışmanız şart. Tıp bölümü için YKS de TYT ve AYT sınavlarına girerek, Matematik ve Fen Bilimleri testlerini çözmelisiniz. İşte beyin cerrahı olmak için hangi liseye gitmeniz gerektiği burada cevap buluyor. Tıp fakülteleri öğrencilerinin lise mezuniyet durumlarına bakıldığında çoğu fen lisesi mezunudur. Fen Lisesi müfredatında sayısal dersler ağırlıklı olacak şekilde eğitim verilir. Yani tıp kazanmak ve beyin cerrahı olmak istiyorsanız önce sayısal derslerin yoğun olduğu fen liselerine girebilmeyi hedeflemelisiniz.

Tabi ki YKS sonrası tercih döneminde lise mezuniyet durumunuz tercihlerinizde herhangi bir engel teşkil etmez. Şöyle ki herhangi bir Anadolu lisesi, meslek lisesi veya imam hatip lisesinden de mezun olarak YKS de başarı gösterdiğiniz takdirde tıp bölümünü kazanabilirsiniz. Fakat bu liselerde sayısal dersler fen liselerindeki kadar yoğun olmadığı için kendi çabanızla sıkı bir çalışma ve özel ders gibi konularda daha fazla gayret göstermeniz gerekir.

Fen liselerinde verilen eğitim öğrencileri sınava hazırlama ve sınavda ilk 20.000 içine girmelerini sağlama üzerinedir. Bu nedenle beyin cerrahı olmak için Matematik ve Fen Bilimleri derslerini daha fazla görebileceğiniz fen liselerinde okumak YKS de daha çok başarı göstermenizi sağlayacaktır.

Beyin Cerrahı Olmak İçin Hangi Derslerin İyi Olması Gerekir?

Beyin cerrahı olmak için hangi liseye gitmeniz gerektiği sorusunun cevabında aslında hangi derslerinizin iyi olması gerektiği de var.

Üniversite sınavı sonunda hesaplanacak olan SAYISAL puan türüyle tıp fakültelerini tercih edeceğiniz için sayısal derslerde üstün başarı göstermeniz önemli. Ancak birinci oturum olan TYT de de yapabileceğiniz en yüksek netleri çıkarmanız lazım. Bu nedenle Türkçe, Temel Matematik, Geometri, Tarih, Coğrafya, Fizik, Kimya, Biyoloji, Felsefe ve Din Kültürü derslerinde de iyi olmanız gerekir. AYT de Matematik-2 ve Fen Bilimleri (Fizik, Kimya, Biyoloji) testlerinden yüksek netler çıkarmanız sıralamada diğer adayların önüne geçmek istiyorsanız sizin için bir zorunluluk. Özetlersek; TYT ve AYT de öncelikli Matematik ve Fen Bilimleri testlerinde başarı göstermenizle beraber aynı zamanda TYT de ki Türkçe, Tarih, Coğrafya gibi sözel dersler de dahil olmak üzere tüm testlerde yüksek net çıkarmalısınız.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar