Salep Bitkisi Faydaları? Salep Bitkisi Nerelerde Yetişir?



Salep Bitkisi nedir? Kullanım alanları nelerdir? Salep nasıl elde edilir? sorularının cevaplarını sizler için verdik. Haydi, yazımızı beraberce inceleyelim.


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Salep Bitkisi Faydaları? Salep Bitkisi Nerelerde Yetişir?

Her görenin ilgisini ve sevgisini çekmeyi başarmış orkidelerin geçmişi çok eski tarihlere dayanmaktadır. Öyle ki çiçeklerin atasının da orkideler olduğu söylenmektedir. Salep bitkisi yabani orkide cinsidir. Kış ayların aranan lezzeti salep, Türklere özgüdür ve geçmişi 8. Yüzyıla kadar uzanmaktadır.

Salep Osmanlı saray mutfağında da yerini almayı başarmıştır., İbni Sina’da   El Kanun Fit Tıp kitabında salepten bahsetmiştir.

Salep Bitkisinin Özellikleri

Salep bilimsel adı ile Orchis Maculata gövdesinde 2 adet yumrular bulunduran, gövdesi dik ve silindir bir yapıya sahip bitki türüdür. Salkım veya başak şeklinde kırmızı, mor çiçekleri vardır. Yetişme alanı nemli araziler ve ormanlardır. Soğuk ve kireçli toprakları tercih eden salep kendi kendine yetişmektedir. Anadolu da özellikle Akdeniz’in batısı, Ege, Marmara ve Batı Karadeniz de bolca bulunmaktadır. Salep halk arasında Orchis, Çayırotu, Çamçiçeği olarak bilinmektedir.

Salep Bitkisinden SALEP Elde Etme Yöntemi

Oldukça zahmetli olan salepten 1 kilo elde edebilmek için yaklaşık olarak 2500 adet salep yumru köküne ihtiyaç vardır.  Hasat zamanı çiçek açmış orkidenin toprağı kazılır kökünde ana soğan bırakılır ve geri kalan yumrular alınır bunun sebebi bir daha ki seneye bitki devamlılığını sağlamaktır. İşlem tek tek elle gerçekleşir. Toplanan yumrular yıkandıktan sonra süt ve su ile kaynatılır.

Daha sonra iplere dizilir ve güneş almayan oda da kurumaya bırakılır. Kuruyan salepler değirmende toz haline getirilir.

Salebin Kullanım Alanları

Havalar soğuduğun da akıllara gelen içeceklerden salep liste başların da yer almaktadır. İçecek olarak kullanımının yanı sıra ilaç sanayisinde ve kozmetikte de kullanılır. Ayrıca yazların vazgeçilmezi olan dondurmanın ana maddesinden birisi saleptir. Dondurmaya yoğunluk ve lezzet verir. Salep içerisinde ki glikomannan sayesinde süt ile birleştiğinde şişmeye başlar, daha sert ve yoğun kıvamlı olur. Salep dondurma sektörünün olmazsa olmazları arasındadır.

Salebin faydaları

  • Üst solunum yollarını yumuşatır; grip ve öksürük zamanı boğazda rahatlama sağlar.
  • İştah açıcı özelliği vardır.
  • Kadınların regl sancılarının hafiflemesine yardımcı olur.
  • Bağırsak sorunlarından olan kabızlığa, hazımsızlığa iyi gelir.
  • Soğuk havalar da tüketilen sıcak salep vücut sıcaklığını dengeler, titreme ve üşümeyi azaltır.
  • Rahatlık ve sakinlik verir.
  • Vücuda kuvvet ve direnç verir.
  • Cinsel gücü arttırır.

Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar