Depresyon Belirtileri Nelerdir Nasıl Tedavi Edilir? Depresyondan Nasıl Çıkılır?
Depresyonun oluşmasındaki en etkili şey bireyin büyüdüğü, içinde bulunduğu çevredir. Genetik yatkınlığı tabi ki olabilir, kişi fazla hassas da olabilir ama asıl olay bireyin birlikte vakit geçirdiği insanlarda saklıdır, ya da vakit geçiremediği de diyebiliriz. Kişinin ailesi, arkadaş grubu, eğitim hayatındaki başarısı, ilişki durumu gibi birçok şey kişiyi depresyona itebilir.
Çocukluk çağlarında depresyonun en büyük sebepleri ailedir. Aile içerisinde huzursuzluk, şiddet, sevilen bir bireyi kaybetme durumu çocuğun içine kapanmasına, depresyona girmesine sebebiyet verebilir. Bu yüzden çocukla sağlıklı iletişim kurmak çok önemlidir, çünkü çocukluk çağlarımızdaki tecrübelerimiz gelecek yaşantımızdaki düşünce ve davranışlarımızın temelini oluşturur.
Ergenlik çağlarında depresyonun bir sürü farklı sebebi olabilir. Bunlar aile ortamı, arkadaş ortamında dışlanma, ekonomik yetersizlikler, birine aşırı bağlanma eğitim hayatında başarısızlık sonucu ortaya çıkabilir. Her çocuğun öncelikleri farklı olduğu için hepsinin depresyon sebepleri farklı olabilir. Özellikle günümüz gençleri arasında "Depresyona girdim." ifadesi çok sıklıkla ve yersiz bir biçimde kullanılmaktadır. Depresyona girdiğini iddia eden gençlerimiz yaşamına sağlıklı bir biçimde devam ederken depresyona girmiş bir birey için bu durum kesinlikle söz konusu değildir. Depresif birey, kişisel bakımını, yaşadığı ortamın temizliğini, aldığı-verdiği kiloları, eğitim-iş hayatını hiçbir şekilde umursamaz. Banyo yapmadan bir ay geçirebilir. Sağlıklı bir dönemde olmadığı için bu durumu umursamaz, depresyonda olduğu süre boyunca adeta umursama yeteneğini kaybetmiştir.
Gençlerde görülen depresyonun başlıca nedenleri ailevi sebepler, iş hayatına atılmada başarısızlıklar, belli bir yaşa gelip hala ekonomik bağımsızlığını kazanamamış olmadır. Birey hayattaki yerini sorgular, o bir öğrenci değildir artık. İş hayatına atılma, iş hayatındaki benliğiyle tanışma vakti gelmiştir. Hayatının öğrenci evresi bitmiş, gelecek yıllarındaki refah seviyesini ve kişiliğini belirleyecek olan iş kimliğini bulmaya, iş dünyasında yer edinmeye çalışır. Ve eğer denemelerine başarılı olamazsa kişi depresyona girebilir.
Orta yaşlardaki insanların depresyon sebebi ise genel olarak evliliklerinin bitişi, hiç evlenmemiş olma, sevdiği bireylerden birini kaybetme ya da işinin iflas etmesi olabilir. Orta yaşlı birey hayattaki yerini kabullenmeye başlar, hayatını belli bir düzene bindirmiştir artık. Büyük ihtimalle birkaç yıldır aynı düzenle, ya da ayn düzeni geliştirerek yaşamaya devam ederken birden olumsuz bir olay sonucu bu düzenin bozulması bireyin hayattı yerini ve amacını sorgulatabilir. Bu durum da kişinin depresyona girmesine sebebiyet verebilir.
Böyle bir durumla karşı karşıya geldiğimiz zaman bireyin psikolojik durumunu küçümsememeliyiz ve eğer gerçekten depresyonda olduğunu düşünüyorsak bireye elimizden geldiğinde yardım etmeliyiz.
Peki, Depresyondaki Bir Bireye Yardım Etmek İçin Ne Yapabiliriz?
Öncelikle depresyondaki bir bireye yardım etmek için durumun ciddiyetini kavramalıyız. Depresyondaki birey, depresif olduğu süreç boyunca hayattan bir beklentisi olmadığı için kendi durumunu düzeltmek adına hiçbir şey yapmayacaktır. Bu durumda tüm iş çevresindeki kişilere kalıyor. Duyarlı bireyler olmalı ve birinin depresif olduğunu düşündüğümüz zaman ortada gerçekten böyle bir durum olup olmadığını anlamaya çalışmalıyız. Eğer ortada gerçekten depresif bir birey varsa ilk olarak bireyin kendisi ile iletişime geçmeyi denemeliyiz.
Bireye değer verdiğimizi hissettirmeli, ne olursa olsun yanında olduğumuzu göstermeliyiz. Depresyonun seviyesi aşırı değilse, bu küçük davranışlar bile bireyin ne halde olduğunu fark etmesine yardımcı olabilir. Lakin bireyin depresyon seviyesi aşırı ise acilen bireyin ailesi ya da bir uzman ile iletişime geçmelidir. Çünkü geçirilen bir depresyonda ilaç tedavisi şarttır. İlaç ve psikolojik terapi ile birlikte depresyonun tedavisi sağlanabilir.