Baş Ağrısı Neden Olur? Baş Ağrısı Bölgeleri ve Sebepleri?
Baş ağrıları, yüzlerce ana ve alt grup halinde ayrılmıştır. Altta yatan bir sağlık problemi nedeniyle oluşmuyor ve doğrudan doğruya baş ağrısı tablosuyla ortaya çıkıyorsa, buna primer baş ağrısı deniyor. En çok gözlenen tipleri ise; migren, gerilim tipi ve küme baş ağrılarıdır.
Sekonder baş ağrıları ise, nedeni belli bir hastalığa bağlı olarak, beyin damar hastalıkları, sinir sistemi hastalıkları, beyin tümörleri, göz hastalıkları, sinüzit, menenjit gibi hastalıkların seyri sırasında ortaya çıkan baş ağrıları olarak tanımlanıyor.
Baş Ağrısı Neden Olur?
Baş ağrısının nedenleri nelerdir sorusuna verilecek cevap baş ağrısının tipine göre değişir. Primer tipi baş ağrılarında, sinirler uyarılır ve ağrıya neden olur.
Sekonder tip baş ağrılarının ise çok farklı nedeni olabilir. Örnek vermek gerekirse, enfeksiyonlar, kan damarlarındaki hasarlar, tümörler, hipertansiyon…
Sekonder tip baş ağrılarının sebebinin belirlenmesi hayati önem taşır.
Migren Nedir?
Migren, ataklar halinde gelen Primer baş ağrısı çeşididir. Normal baş ağrısından farkı ise genellikle ataklar halinde gelmesidir.
Migrenin Nedeni ve Belirtileri?
Migrenin nedeni tam olarak bilinmemekle beraber belirtileri ise orta şiddette ya da şiddetli ağrıya bulantı ve kusma eşlik eder. Işığa, sese karşı aşırı bir duyarlılık oluşur. Zonklayıcı, nabız gibi atan bir ağrı oluşur. Ağrı, tek taraflıdır ve hareketle ağrının şiddeti artmaktadır.
Migrenin Tedavisi Var mıdır?
Migren nedeni tam olarak bilinemeyen bir baş ağrısı çeşididir. Nörolojik kökenli olabildiği gibi psikolojik kökenlide olma ihtimali çok yüksektir.