Neden Kaşınırız Nedenleri? Kaşıntı Neden Olur Nasıl Tedavi Edilir?



Neden Kaşınırız? Kaşıntı bir hastalığın haberci mi? Kaşıntı neden olur gece?


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Neden Kaşınırız Nedenleri? Kaşıntı Neden Olur Nasıl Tedavi Edilir?

Kaşıntı doğal bir dürtüdür. Kaşıntı, çeşitli faktörlere karşı bağışıklık sisteminin histamin salgılamasını tetiklemek için meydana gelir. Elbette kaşıntı şiddetine göre bazı durumlarda çok rahatsız edici olabilir. Bazen de önemli bir cilt rahatsızlığına işaret edebilir.

Cildin doğal nem dengesinin korunması, kozmetik ürünlerin kullanılmaması, doğru kumaş seçimi yapılması vücuttaki kaşıntı hissini azaltmaya yarar.

Hastalık Habercisi Kaşıntılar

Bazı kaşıntılar ciltte kuruluk ya da yanlış kıyafet seçimi gibi önemsiz nedenlerden kaynaklanırken bazıları sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Kaşıntının nedeninin anlaşılması için uzman hekim muayenesi şarttır. Uzman hekim hastadan öyküsünü öğrenir. Fiziksel olarak muayene gerçekleşir. Uzman hekim gerekli görürse bazı tahlil ve tetkikler yapılır. Bunların sonucunda kaşıntının nedeni tespit edilir.

Gece Kaşıntıları

Gece yatağa yatıldığında artan kaşıntılar genelde deri enfeksiyonlarıyla ilgilidir. Bunların yanı sıra; yastık ve yatağın kumaş cinsi de bu duruma neden olabilir. Bazı kumaş türleri ciltte alerjik reaksiyonlara neden olur. Bu yüzden bu ürünlerin kumaş cinslerine dikkat edilmelidir. Bu ürünlerin yıkandığı deterjanlara da dikkat edilmelidir.

Güvenilir markaların deterjanları tercih edilmelidir. Yıkama sonrasında bu ürünler iyi durulanmalıdır.

Kaşıntı ve Cilt Renginde Değişim

Ciltte kaşıntı ve beraberinde renk değişimi söz konusu ise karaciğer hastalıklarına işaret edebilir. Bunlarla birlikte karaciğer rahatsızlığının varlığı için karın ağrısı, şişkinlik, idrar renginde koyuluk gibi şikayetlerde mevcut olmalıdır.

Kaşıntı ve Çarpıntı

Normalden çok daha fazla kaşınmak ve bu kaşınmayı takip eden çarpıntı hipotiroidi hastalığına işaret edebilir. Tiroit bezinin normalden daha fazla çalışmasından dolayı kan düzeyinde TSH hormonu çok fazla bulunur. Bu durumun teşhis edilmesi için uzman hekim muayenesi şarttır.

Deri Hastalıkları

Cilt hastalıklarının birçoğu ciltte kaşınmalara neden olur.

Cilt kuruluğu ciltte pullanma ve çatlama benzeri şikayetlere yol açar. Bu şikayetler beraberinde kaşıntılara neden olur. Genel olarak ellerde, kollarda ve bacaklarda görülür. Cilt kuruluğun bağlı kaşıntıların olmaması için cildin nem dengesin korumak, gün içinde yeterli sıvı tüketiminde bulunmak, doğru sabunu kullanmak çözüm olabilir.

Egzama, ciltte iltihaplı kabarcıklarla ortaya çıkar. En belirgin şikayeti kaşıntı, döküntü ve kuruluktur. Kronik bir rahatsızlıktır. Uzman hekim muayenesi ile teşhis konularak tedavi edilir.

Uyuz, deri altında baş gösteren bir rahatsızlıktır. Şiddetli kaşıntılara yol açar. Bununla beraber cilt döküntülerine ve ciltte kabarcıklara da yol açar. Bulaşıcı olan bu rahatsızlık için özel krem türleri reçete edilir.

Kaşıntı Nasıl Tedavi Edilir?

Kaşıntının tedavi edilmesi kaşıntının altında yatan nedene bağlı olarak gerçekleştirilir. Uzman hekim kaşıntının nedenini teşhis ettikten sonra bu neden için gerekli olan tedaviyi uygular. Bu neden tedavi edildiğinde kaşıntı şikayeti de ortadan kalkar. Fizik muayene, tetkik ve tahliller yapılarak tanı konulur. Kan testi, karaciğer ve böbrek fonksiyon ve tiroid testleri, göğüs röntgeni gibi testlerle teşhis edilir. Uzman hekimin reçete ettiği ilaçlar reçete edildiği şekilde kullanılarak tedavi gerçekleşir.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar