Ağaçlar İle İlgili Kısa Bilgiler? Ağaçları Korumak İçin Neler Yapmalıyız?



Ağaçlar hayatımızın hangi alanlarında nasıl kullanılıyor, doğal dengede ağaçların önemi ve yapmamız gerekenler. Ağaçların faydaları nelerdir madde madde. Ağaçların dünya ve insan için Önemi Nedir


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Ağaçlar İle İlgili Kısa Bilgiler? Ağaçları Korumak İçin Neler Yapmalıyız?

AĞAÇLARIN HAYATIMIZDAKİ ÖNEMİ

                Bir ağacın biz insanlar için nasıl bir önemi olabilir? Ağaçlardan nasıl fayda sağlıyoruz? Ağaçların yaptıklarına karşılık olarak bizler ne yapıyoruz? Hiç sordunuz mu kendinize? Cevapları duyuyorum, bir ikimiz kem küm ediyor ama genel olarak sorumsuz bir toplum olduğumuz gayet net bir şekilde gözlemlenebiliyor. Aksi olsaydı her sene haberlerden takip ettiğimiz ve sürekliliğini yitirmeyen orman yangınları yaşanmazdı. Keşke herkese duyurabilsem sesimi ve ağacın önemini anlatabilsem diye düşünürken bir yerden başlamak gerektiğinin farkındalığı ile yazmaya karar verdim.

Ağacın Kullanıldığı Alanlar

                Hayatımızı sürdürebilmek adına birçok materyal kullanıyoruz, bunların bir kısmını da ağaçlardan elde ediyoruz. Bunların bazılarını maddeler halinde yazayım;

  • Yazmak için kullandığımız kâğıt ve kalemler ağaçlardan elde ediliyor.
  • PVC diye bahsettiğimiz pen pencere ve kapılardan önce evlerimizin kapı ve pencerelerinin çoğunluğu ağaçlardan oluşurdu, günümüzde de varlığını sürdürmekte.
  • Mobilyalarımızın ana hammaddesi ağaçlardan oluşmaktadır. Mutfak dolaplarımız, masa ve sandalyelerimiz, gardırobumuz, koltuk takımımız vs.
  • Kış aylarında ısınmak için kullandığımız odun, yazın mangalda kullandığımız kömür ağaçlardan yapılmaktadır.
  • Günlük sık olarak kullandığımız peçete, tuvalet kâğıdı, kâğıt havlu grubu ürünleri ağaçlardan elde edilmektedir.
  • Günümüzde yer altına döşenmeye başlamasıyla ağaç tüketimini azaltan elektrik, telefon hatlarının güzergâhında kullanılan direkler ağaçlardan elde edilmektedir.
  • Maden ve gemilerde direk olarak kullanılan direkler,
  • Konut yapımında kullanılan kalıplar,
  • Eski evlerde taban ve tavanlar ağaçlardan oluşturulur, üzeri toprak ile kapatılırdı.
  • Oymacılık sanatında,
  • Türkülere ses veren saz yapımında, gençlerin tutkusu gitar yapımında,
  • Bizlerin pekte farkında olmadığı ama soluduğumuz havaya oksijen üreten yine ağaçlardır.
  • Yabani hayat yaşayan hayvanlar için yuva olan ormanın bireyidir ağaçlar.
  • Vitamin ve mineral zengini meyveleri bizlere sunan birer canlıdır ağaç

Ağaçlara Nasıl Yardım Edebiliriz?

                Hayatımızın birçok bölümünde çokça yararlandığımız ağaçları korumakla başlayabiliriz. Ağacı tanımalıyız, ne zaman ne ister bilmeliyiz ki ağaca yardımcı olabilelim.

                Ağaçlar nasıl yaşar, yaşamını nasıl sürdürür? Yaşam mücadelesinde neye ihtiyaç duyar? Bu soruları cevaplayabilirsek neler yapıp neler yapılmayacağı konusunda bir karara varabiliriz.

                İlköğretim yıllarında Biyoloji dersinde anlatılan “Fotosentez” ağaçların daha doğrusu bitkilerin yaşam kaynağıdır. Hatırlayalım fotosentez için neler gerekiyordu? Köklerden su ve mineral emilerek yeşil yapraklara taşınıyor, yapraktaki gözeneklerden karbondioksit ve güneş ışıkları emilerek fotosentez işlemi gerçekleştiriliyor. Fotosentez sonucu oluşan besinle kendi yaşamını sürdüren ve bizler için meyve büyüten ağaçlar, dünyanın akciğeri olarak nitelendirilmesinin sebebi olan oksijeni üreterek ekolojik dengenin korunmasında büyük rol oynuyor.

                Ağaçlara nasıl yardım edeceğimiz hususunda;

  • Ağaçları yok etmekten kaçınarak başlamak gerekir. Ormanlık alanda yakılan mangalın söndürülmeden bırakılmamasından başlayabiliriz.
  • Çevre kirliliği ve geri dönüşüm açısından cam, plastik gibi ürünleri gelişigüzel atmamamız gerektiğini öğrenmeli ve öğretmeliyiz.
  • Ağaçların yağmuru çektiğini bilimsel olarak ta biliyoruz, büyüklerimizden de duyuyoruz. Yediğimiz meyvenin çekirdeğini çöpe atmak yerine doğaya atarak, doğanın ağaç nüfusunu arttırmış oluruz hem de yağmurun yağmasına ve gerekli suyun yağmurlar ile karşılanmasına yardımcı olabiliriz.
  • Ağaçlardan yapılan ürünleri ihtiyaç miktarı kadar kullanırsak daha fazla ağaç kesilmesini önlemiş oluruz. Dinimiz de israftan kaçınılması gerektiğini emrediyor. Elimizi bir adet havlu ile kurutmak varken bu sayıyı arttırarak hem israfa hem ağaç kesimini arttırmaya neden olduğumuzu bilmemiz gerekir. Bu örnekler arttırılabilir, kâğıt, kalem, yakacak gibi gündelik hayatta kullanmamız gerekenden fazlasını kullanmamak ağaç kesimini önemli ölçüde düşürecektir.
  • Bir Doğa yürüyüşüne çıktığınızı varsayalım, geçtiğiniz dere kenarında söğüt veya kavak gibi meyvesiz ağaçları görme olasılığınız yüksektir. Dalını kesip toprağa gömmeniz doğaya bir ağaç kazandırmış olacak, söğüt ve kavak türü ağaçlar çelikle üretim dediğimiz üreme şekliyle kolayca çoğalabiliyor.

Konuyu özetleyecek olursak;

Yaşamımızda beslenmemizden nefes alış verişine, ısınmadan barınmaya, ulaşımdan iskana, birçok alanda yarar sağlayan ağaçların değerini yakınlarımızdan başlayarak, şimdiki ve gelecek nesile aktarmamız doğanın dengesine korumaya yardımcı olacaktır. Kesilen ağaç yerine bir fidan dikmediysek, doğal dengenin bozulmasına müsaade ettik demektir. Yuva olarak kullanan hayvanların evsiz, sığınaksız kalması demektir. Nefesimizi kesmeyelim, ciğerlerimizi oksijensiz bırakmayalım!...


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar