Mesane Kanseri Nedir Belirtileri Nelerdir? Mesane Kanseri Tedavisi?



Mesane Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Mesane Kanseri Nedir Belirtileri Nelerdir? Mesane Kanseri Tedavisi?

Mesane Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir? Mesane böbrekler tarafından süzülen kan ile oluşan idrarın, depolanıp biriktiği idrar torbasına verilen isimdir. Kanser hücrelerinin bu bölgeye yayılım göstermesi sonucunda ise mesane kanseri oluşur. Ülkemizde kadınlara oranla erkeklerde daha sık rastlanır ve erkekler arasında en çok görülen kanser sıralamasında 4. sırada yer almaktadır. Ancak kadınların ölüm riskinin daha yüksek olduğu izlenmiştir.

Mesane kanseri neden olur sorusunun yanıtı net bilinmemekle birlikte, yapılan araştırmalara göre sigara içenlerde risk yaklaşık 4 kat artmıştır. Hastalığın oluşmasına neden olan diğer risk faktörleri şu şekil sıralanabilir;

  • Genetik yatkınlık ve aile öyküsü,
  • Kişinin mesleği ve çalışma koşulları,
  • Sık sık idrar yolu enfeksiyonu geçirmek,
  • Cinsiyet,
  • 65 yaşın üstünde olmak,
  • Beyaz ırk 

Mesane Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Mesane kanserinin belirtileri, kanser hücresinin evresi, yayıldığı organlar, kişinin bağışıklık sistemi ve farklı hastalıklarının bulunması gibi nedenlere bağlı olarak her insan da farklı şekilde ortaya çıkar. Ancak en sık rastlanan semptomlar şu şekilde sıralanabilir;

  • İdrardan kan gelmesi (mesane kanseri sonucu oluşan kan genellikle idrar boyunca sürer, ağrısızdır ve içinde pıhtı bulundurur. İdrarda pıhtı bulunması en sık gözlemlenen bir bulgudur.)
  • Sık idrara çıkma (Kişi sık sık idrara çıkmak ister ve aniden acil idrar yapma isteği oluşur.)
  • Ağrılı idrar yapma,
  • Kasık bölgesinde ağrı ve mesanede doluluk hissi,
  • Eğer farklı bir bölgeye yayılma varsa o organa ait şikayetler vardır (Kanlı balgam, öksürük, kas ve eklem ağrıları, el ve ayaklarda ödem, kemik ağrısı)
  • Açıklanamayan kilo kaybı,
  • Halsizlik,
  • Mide bulantısı/kusma,
  • Karın ve sırt ağrıları

Bu belirtiler kanser belirtisi olabileceği gibi farklı hastalıkların da belirtisi olabilir. Benzer yakınmaları olan hastalar, zaman kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurmalıdır ve kesinlikle uzman bir hekim tarafından değerlendirilmesi gerekir. 

Mesane Kanseri Evreleri Nelerdir?

Hekim hastanın ayrıntılı tıbbi öyküsünü alır, fiziki bulgularını inceler ve tanı koymak amacıyla birtakım testler ister. Kan değerleri ve idrar analizleri sonucunda, sistoskop adı verilen bir cihaz ile doğrudan mesane incelenir. Sonucunda mesane kanseri bulgularına rastlanmışsa dokulara biyopsi (parça örneği almak) yapılarak hastalığın kesin tanısı konulur.

Kanser hücrelerinin yayılım gösterdiği bölgeler, hücrelerin derecesi, hangi organlara sıçradığı gibi durumları öğrenmek amacıyla evreleme işlemi yapılmaktadır. Asıl amacı hastalığın ne durumda olduğu ve gidişatı hakkında bilgi sahibi olmaktır. Tedavi süreci bu evrelere göre planlanır.

1.Evre 0

Erken evre olarak da adlandırılır. Kanserli doku sadece mesanenin iç tabakasıdır. Bu evrede hastalar sık sık takip edilir.

2.Evre1

Kanserli hücreler mesane dokusunun yüzeyine iyice yayılmıştır. Ancak kas tabakasına ulaşamamıştır. Bu evre, tanı için kullanılan sistoskopi cihazı ile de tedavi edilebilir. Boyutu 2 cm ‘den küçüktür.

3.Evre 2

Kanser hücreleri mesane yüzeyinde daha geniş yayılım göstermiş ve kas dokusuna ulaşmıştır. Diğer organlara sıçrama riski bulunur. 

4.Evre 3

Bu evrede mesane kanseri hücreleri kaslı tabakayı aşıp diğer dokulara doğru ilerlemiştir. Mesane ile komşu organlara yayılım söz konusu olabilir. Mesane kanseri ameliyatı ile yayılan diğer organlar alınabilir. Boyutu 2-5 cm arasındadır.

5.Evre 4

Boyutu 5cm’i geçmiştir. Yüksek derecede ileri evre olarak da bilinir. Kanser hücreleri karın bölgesine yayılım göstermiştir. Bazı hastalarda, lenf bezleri, böbrek ve akciğerler gibi diğer organlar da etkilenebilmektedir. Kendi içinde uzak ve yakın yayılım olmak üzere 2 şekilde ayrılır. Mesane kanseri 4 evre yaşam süresi ortalama 5 yıldan daha azdır. 

Mesane Kanseri Tedavisi Nasıldır?

Diğer kanser çeşitlerinde olduğu gibi mesane kanserinde de erken teşhisin önemi büyüktür. Kanser hücrelerinin diğer organlara hızla yayılmasından dolayı, mesane kanseri ölüm riski artar. Tümörlü hücreyi erken evrede yakalamak tedavi sonucunu büyük oranda etkiler. Ancak tedavi süreci kişinin genel durumu, hücrenin boyutu ve evresi gibi faktörlere bakılarak planlanır.

Mesane kanseri tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Ameliyat ve sistoskopi gibi cerrahi müdahale,
  • Radyoterapi veya kemoterapi,
  • Bağışıklığı güçlendirici ilaç ve aşı gibi medikal tedaviler.

Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar