Kanada Oturma İzni Nasıl Alınır? Kanada Oturma İzni Şartları?
KANADA OTURUM İZNİ NASIL ALINIR ?
Her yıl 200.000’in üstünde insan Kanada oturum izni alarak Kanada’da kalıcı ikamet etme hakkını elde etmektedir. Kanada oturum izni ile Kanada’ya göç ederek sürekli olarak Kanada’da yaşayabilirsiniz. Oturum izni sahibi olan kişiler henüz Kanada vatandaşı olmamış olan ülke vatandaşlarıdır. Kanada’da geçici olarak bulunan öğrenciler veya işçiler kalıcı oturum izni için müracaat yapamazlar. Herhangi bir ülkeden Kanada’ya giderek yerleşen mülteciler, Hükümet Destekli Mülteci Programı ya da Mültecilerin Özel Sponsorluğu Programı aracılığı ile oturum izni alarak Kanada’da devamlı ikamet eden kişiler haline gelebilirler. Ancak bir mülteci olduğu iddiasıyla başvuran her kişi Kanada oturum izni alamaz.
Kanada Göçmenlik ve Mülteci Kurulu tarafından gerekli koşulların sağlanıp sağlanmadığı kontrol edilir ve eğer sağlanmışsa kişi bir mülteci olarak nitelendirilir. Mülteciler ama bu şartlar sağlandıktan sonra kalıcı oturum izni için müracaat yapabilirler. Kanada oturum izni müracaatı karmaşık ve zaman alan bir yapıya sahiptir. Değişen dış politika ve yeni düzenlemeler sebebiyle süreç sürekli bir değişim halindedir. Güncel olarak Kanada oturum izni sahibi olmayı isteyen kişiler 5 farklı kategoride müracaat yapabilmektedir.
1-Nitelikli İşçi Kategorisi
Kişiler kaliteli bir işçi kategorisinde Kanada’da kalıcı olarak ikamet etmek için oturum izni başvurusunda bulunabilirler. Başvuru sahipleri eğitim düzeyi, dil becerisi, iş bilgi birikimi, yaş, Kanada’dan aldıkları iş teklifi ve Kanada’ya adapte olup olmayacakları temelinde değerlendirilmektedir. Her bir faktör ayrı ayrı değerlendirilmekte ve toplam puan başvuranın oturum izni için uygun bir aday olup olmadığını belirlemektedir. Puanlama sistemi 0 ile 100 arasındadır ve başvurunun kabul edilmesi için alınması gerekli olan asgari puan 67’dir. Adayların uygunluğunu belirleyen şeyler bunlarla sınırlı olmamakatadır.
Başvuran kişinin var ise sabıkası, Kanada işgücü sektörünün durumu ve diğer etki eden faktörler de göz önünde bulundurulmaktadır. Örneğin ileri düzeyde İngilizce, temel düzeyde Fransızca bilen, 2 senelik iş deneyimine sahip, yüksek lisans mezunu, önceden Kanada’da çalışmamış ancak eşi Kanada’da çalışmış ya da eğitim görmüş 25 yaşındaki bir kadın genel itibari ile 80 puandan fazla bir puan toplayabilmektedir. Söz konusu 6 etkene bağlı olarak alınan bu puan ile Kanada oturum izni için müracaatta bulunulabilmektedir. Ancak herkes için puanlama sistemi değişkenlik gösterebilir.
2- İşadamı Kategorisi
Kanada oturum izni başvurusunda bulunabilecek iş adamları için 3 farklı kişi sınıfı vardır: Yatırımcılar, girişimciler ve serbest meslek sahibi kişiler. Yatırımcıların ticari deneyimlerini ispatlamaları, yasal olarak en az 800.000 Kanada doları varlıkları olmalı ve Kanada ekonomisine 400.000 Kanada doları değerinde yatırım yapmaları gerekiyor. Girişimcilerin işletme sahibi olma ve yönetme konusundaki deneyimlerini ispatlamaları ya da bir teşebbüste pay ya da yüzdeye sahip olmaları gerekiyor. Ayrıca en az 300. 000 Kanada doları varlıkları olmalı, bir işletmeyi yönetmek ve işletmek istemeleri ve oturum izni sahibi olduktan sonra 3 yıl içinde en az bir full time iş imkânı oluşturmak için çalışmaları gerekiyor.
Serbest meslek sahibi kişiler ise en azından kendileri için bir istihdam yaratacak ve Kanada'daki kültürel ya da sportif faaliyetlere önemli katkıda bulunacak bir iş kurma bilgi birikimi, niyeti ve becerisine sahip olmalıdır. Bir çiftliğin satın alınıp yönetilmesi de Kanada oturum izni müracaatı için geçerli olmaktadır.
3-Şehir Adayı Kategorisi
Eğer aklınızda göç etmek ve yerleşmek arzu ettiğiniz bir Kanada şehri var ise, bu kategori sayesinde şehirler tarafından oturum izni almak isteyen kişiler aday olarak gösterilebilmektedir. Bu kategori ile Kanada oturum izni almak isteyen kişiler, yaşamak istedikleri şehrin göçmenlik bürosu temsilcisi ile iletişime geçebilir ve o şehir için adaylık müracaatında bulunabilirler. Adaylık başvurusu kabul gören kişiler daha sonrasında Kanada vatandaşlığı için de müracaat etmek zorundadırlar.
4-Aile Kategorisi
Eğer Kanada’da oturum izni sahibi herhangi bir yakın akrabanız var ise, onların yardımı ile siz de Kanada oturum izni alabilirsiniz. Kanada’ya göç eden kişilerin yaklaşık 0’u aile üyelerinin sponsorluğu ile Kanada’ya gitmektedir. Kanada’da oturum izni ile yaşamakta olan kişilerin aile üyelerinin oturum izni alabilmesi için 3 ila 10 sene boyunca onlara sponsor ve yardımcı olmaları, Kanada devleti tarafından mecburi tutulmaktadır.
5-Québec-Seçilmiş Göçmenlik Kategorisi
Québec Eyaleti, göçmenlik koşullarına en ideal göçmenleri seçmek ve oturum izni vermek için Kanada Federal Hükümeti ile özel bir sözleşmeye sahiptir. Québec'e yerleşmek isteyen herhangi bir şahıs için aşağıda belirtilen kategorileri içeren farklı bir değerlendirme süreci vardır: Daimi işçiler, iş adamları, öğrenciler geçici işçiler, aileler, sponsorlu mülteciler