Antidepresan Şekeri Yükseltir mi? Sinirlenmek Şekeri Yükseltirmi?
Depresyon ve Diyabet
Diyabet, herkesin bildiği gibi vücuttaki pankreas adlı salgı bezinin yeteri kadar insülin hormonu üretmemesi sonucu ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Diyabet, şeker hastalığıdır. Depresyon ise, yani majör depresif bozukluklar, hissettiklerimizi, düşündüklerimizi ve davranışlarımızı olumsuz etkileyen, son dönemlerde yaygın olarak görülen ciddi bir hastalıktır.
Ancak merak etmeyin depresyonun tedavisi vardır ve diyabette ilaçlar yolu ile kontrol altına alınabilir. Peki diyabet nedir? Diyabet nedenleri nelerdir? Depresyon nedir? Depresyona neler sebep olur? Diyabet ile depresyon arasında nasıl bir ilişki bağı vardır? Size depresyon ve diyabet hakkında yazımızda bilgi verilecek ve diyabet – depresyon arasındaki ilişkiler ortaya konulacaktır. Depresyonda olduğunuz için şeker hastası olmuş olabilir misiniz? Yazımızı okumaya devam edin.
Diyabet Nedir?
Diyabet, halk arasında sıklıkla diyabet olarak bilinir. Tıpta Diabetes Mellitus olarak geçer. Genellikle kandaki glikoz seviyesinin yani şeker seviyesinin normalin üzerine çıkması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalıkta, normal şartlarda idrarda şeker oranına rastlanmaz iken, şeker hastalığı görülen bireylerin idrarında şekere rastlanmaktadır. Diyabet hastalığı, dünyada oldukça sık rastlanan bir hastalık olmak ile birlikte ülkemizde de sık sık ileri yaşlardaki bireylerde görünür. Araştırmalara göre her 11 kişiden birinde diyabet yani şeker hastalığına rastlanmaktadır. Ayrıca dünyada her 6 saniye içinde 1 birey şeker hastalığından kaynaklı şikayetler nedeni ile hayatını kaybetmektedir.
Diyabetin belirtileri bulanık görme, halsizlik ve yorgunluk, ciltte kuruluk ve kaşıntı, ayaklarda uyuşma, karıncalanma tarzı belirtiler, çok hızlı ve istemsiz kilo kaybı olarak kendini göstermektedir. Bu belirtileri verdiğinizde en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız tavsiye edilir. Diyabet hastalığında çoğunlukla genetik ve çevresel faktörler iç içe etki göstermektedir. Buna bağlı olarak insülin hormonu üretimine zarar veren hastalık ve durumlar, vücudun savunma sisteminde aksaklıklar yaşanması da diyabet hastalığına neden olabilir. Diyabeti hastalığının diğer nedenleri obezite, ileri yaş, genetik faktörler, aşırı stres ve depresyon durumu görülmesi olarak sıralanabilir. Diyabet çeşitleri tip 1 diyabet, tip 2 diyabet, Gestasyonel Diyabet, Maturity Onset Diabetes olarak isimlendirilir.
Depresyon Nedir?
Depresyon, düşüncelerimizi, beyin fonksiyonlarımızı, duygularımızı olumsuz yönde etkileyen ruhsal bir hastalıktır. Depresyon bireyin sürekli bir üzüntü ve isteksizlik halinde olmasına, eskiden keyif alınan durumlardan keyif alamama durumudur. Depresyon sadece duygusal ve ruhsal değil çeşitli fiziksel belirtilere de sebep olabilir. Depresyon durumu yaşayan bireylerde sorumluluk alma ve sorumluluklarını yerine getirmede eksiklikler yaşanır. Depresyon ve üzüntü halini birbirine karıştırmamak gerekir.
Depresyon belirtileri; sürekli olarak geçmeyen üzüntü hali, günlük aktivitelere isteksizlik, yeme bozuklukları, iştah kaybı, sık uyanma veya aşırı uyuma yani uyku bozuklukları, konuşma ve hareketlerde yavaşlık, suçluluk duygusu hissetmek, karar verme zorluğu, konsantrasyon bozuklukları, sürekli intihar düşüncesi ve intihar girişimlerine neden olabilir. Ama depresyon her bireyde bu bozukluklara yol açmaz ve herkeste aynı etkiyi oluşturmaz. Depresyon tanısının konulabilmesi için bu ve benzer belirtilerin en az 2 hafta devam etmesi gereklidir. Depresyon her yaşta insanda görülebilir ve hayatın çeşitli dönemlerinde tekrar edebilir.
Diyabet ve Depresyon İlişkisi
Diyabet hastalarında en sık görülen psikolojik sorunlar, yeme bozuklukları, anksiyete ve depresyondur. Depresyondaki kişilerde bilinenin aksine kilo alma değil kilo verme söz konusudur.
Fakat diyabet hastalarında depresyona girme oranı yaklaşık olarak yüksek değeler taşır. Diyabet hastalarında görülen ve sık değişen psikolojik durumlar; öfke, inkar etme, kaygı bozukluğu, korku hali, suçluluk duygusu gibi durumlar fazlasıyla görülebilmektedir. Diyabet tedavinize devam ederken bir psikologdan da destek alabilirsiniz.