Doğru Bebek Emzirme Pozisyonları? Bebek Emzirme Nasıl Yapılır?
Doğru Bebek Emzirme Yöntemleri
Anne Sütü ve Faydaları
Anne sütü sindirimi kolay ve vitamin açısından besin değeri oldukça yüksek olan bir besin kaynağıdır. Bebeği dış etkenlerden korumak için ilk altı ay anne sütü eksik edilmemeli ve mutlaka verilmelidir. Altıncı ayda ise ek gıdaya geçilerek anne sütüyle birlikte bir beslenme programı hazırlanabilir.
Bebeğe bir yaşına kadar diğer yiyeceklerle birlikte anne sütü verilmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Dünya Sağlık Örgütü ise iki yaşına kadar anne sütünü önermektedir. Anne sütü su da içerdiğinden dolayı bebeklere ekstradan su vermeye gerek yoktur. Bebeğe su verilmesi bazı istenmeyen durumlara neden olmaktadır.
Anne sütü ve faydaları saymakla bitmez. Anne sütü yalnızca fiziksel gelişimi değil bilişsel gelişimi de etkiler. Bebeğin zekasının büyük bir bölümünü oluşturmada etkin rol oynar. Ayrıca annenin bebek ile duygusal bağ kurmasında yardımcı olur. Anne ile bebek arasında psikolojik bir köprü görevi görür.
Annenin doğum yaptıktan sonra gelen ilk sütünü bebeğe vermesi büyük önem arz eder. İlk süt kolostrum adıyla da bilinir ve A vitamini açısından bebeğe mutlaka içirilmelidir. İçerisinde çok fazla protein barındırdığından bebeğinizde ilk aşı görevi de görür. Bebeğinizi dış etkenlerden sakınarak sarılık oluşumunu engeller.
Doğru Bebek Emzirmek Neden Önemlidir?
Doğru bebek emzirme denildiği zamanda anne adayının kafasında birçok soru işareti oluşabiliyor. Burada önemli olan nokta annenin bilimsel niteliği olan kaynaklardan bilgi edinmesi ve doğruluk payı olmayan bilgilere kulaklarını tıkaması gerektiğinin farkında olmasıdır.
Doğru bebek emzirmek konusunu ele alacak olursak iki yönlü düşünmemizde fayda olacaktır; anne ve bebek. Bebeği doğru emzirme yöntemleriyle kavramak ve beslemek anne açısından önemlidir çünkü;
- Birçok anne meme uçlarının tahriş olup çatlamasından şikayetçidir. Doğru emzirme yöntemini bilmek ve bunu kullanmak bu sorunun aşılmasında yardımcı olacaktır.
- Anneler bebeklerini emzirirken çok fazla eğildiklerinden ve pozisyonu ayarlayamadıklarından dolayı bel ve sırt hatta boyun ağrısı çekebiliyorlar. Bebeği doğru bir şekilde tutmak bu noktada çok önemlidir.
- Bebek emzirirken anne kendisini en az derecede yoracak pozisyonu seçmelidir. Böylelikle dikkatini bebeğine daha iyi vermekle birlikte aradaki duygusal bağın kopmasına da olanak tanımamış olur.
Bebeği doğru emzirme tekniklerinin bebek açısından önemleri ise şu şekilde sıralanabilir.
- Emzirme işlemi bebeği yormamalıdır. Meme ucunu kavramakta zorlanmamalı ve çene kaslarını doğru bir şekilde kullanmasını destekleyecek şekilde olmalıdır.
- Bebeğin anneye dönük olması kurulacak olan bağ için son derece önemlidir.
- Bebekler mimikleri ve ağlamalarıyla her derdini ifade edebilecek düzeydedir. Fakat konuşma yetileri henüz gelişemediği için onun bazı sıkıntılarını anlamakta ebeveyn olarak zorluk çekebilirsiniz. Yanlış tutuşlar ya da doğru bebek emzirme yöntemlerini bilmemek bebeğinizde ağrı oluşumuna yol açabilir.
- Süt emmek bebeklerin yaşamak için yaptıkları en önemli iştir ve işinizi severek yapmak çok önemlidir. Anne olarak bebeğinizi doğru bir şekilde emzirdiğinizde ya da doğru bebek emzirme tekniklerine önem verdiğinizde araya sevgi katmış olursunuz. Sevgi bulaşıcıdır ve bebeğiniz kendisine verilen değeri anında hisseder. Bundan şüpheniz olmasın.
Doğru Bebek Emzirme Teknikleri
Emzirme tekniklerini dört başlık altında toplayabiliriz.
Her dört teknik de anne ve bebek açısından idealdir.
- Beşik Tutuşu Tekniği: Kucaklama tekniği olarak da bilinir. Öncelikle rahat bir koltuğa ya da kolçakları olan rahat bir sandalyeye oturmanızda fayda olacaktır. Bu teknikte bebek annenin kucağında yatar pozisyondadır. Anne bebeğe çok fazla eğilmemek şartıyla hafifçe omuzlarını öne getirebilir. Bu, bebeğin memeyi daha rahat bir şekilde kavramasını sağlayacaktır. Bebeğin burnu annenin memesine değebilmeli ve bebek sütünü rahatça emebilecek pozisyonda olmalıdır. Bebeğinizin başı dirseğinizin iç kısmına yaslanmalıdır. Elinizle poposuna destek verebilirsiniz. Sezaryenle doğum yapan anneler bu tekniği kullanmayı erteleyebilirler ya da bir yastıktan destek alabilirler.
- Yatarak Emzirme Tekniği: Sezaryen doğum tercih eden anneler için mükemmel bir seçenektir. Yan yatın ve başınızın altına bir yastık koyun. Bebeğinizin vücudu size dönük olmalıdır, yani bebeğinizi de kendiniz gibi yan yatırmalısınız. Anne, bebeğin başını elinin içiyle destekleyebilir. Eğer bebek memeye ulaşmada zorluk çekiyorsa başının altına minik bir katlanmış örtü koyularak işini kolaylaştırabilirsiniz.
- Koltuk Altı Tekniği: Öncelikle bebeğinizin altına bir yastık veya battaniye koymanızda fayda var. Böylelikle seviyeyi yükseltmiş ve hem kendinizin hem de bebeğinizin işini kolaylaştırmış olursunuz. Bebeğinizin alt vücut bölümü koltuk altınızdan sarkacak şekilde oturmalı ve elinizle bebeğin başına destek vermeyi ihmal etmemelisiniz. Pozisyonu almadan önce bebeğinizin altına koyacağınız yastık destek konusunda işinizi kolaylaştıracaktır.
- Ters Kucaklama veya Çapraz Tutuş Tekniği: Bu yöntem kucaklama tekniğine benzemektedir. Fakat burada kucaklama tekniğinden farklı olarak anne, bebeğinin başını iç dirseğiyle değil avuç içiyle tutar. Yani bebeğin başı annenin avcunun içindedir. Yine bebeğin altına bir yastık koyulabilir. Bu teknik özellikle prematüre doğan ya da emme zorluğu çeken bebekler için idealdir.
Tüm bu teknikler tek bir bebek için geçerlidir. Peki ya ikiz bebekler için nasıl bir teknik kullanılabilir?
- İkiz Bebek Emzirme Tekniği: Koltuk altı tekniğiyle neredeyse aynıdır. Bu teknikle iki bebeğinizin karnını da aynı anda doyurabilmeniz mümkündür. Bunun için özel tasarlanmış bebek emzirme yastıklarından faydalanabilirsiniz. Bir bebeğinizin alt vücut bölümü sağ kolunuzun altından sarkarken diğer bebeğinizin alt vücut bölümü sol kolunuzun altından sarkmalıdır. Kucağınızda bir yastık ve yastığın üstünde de bebekleriniz olmalıdır. Yine bebeğinizin sırtına elinizle destek verebilirsiniz.
Bebeğimi Nasıl Daha Rahat Emzirebilirim?
- Bebeğinizi Emzirmeden Önce Gevşeyin: Strese girmek süt üretiminin de duraklamasına neden olabilir. Bu yüzden emzirmeye başlamadan önce sizi rahatlatan şeyleri düşünün. Kitap okumak veya müzik dinlemek… Ya da belki sevdiğiniz yiyecekleri atıştırmak… İlgi duyduğunuz aktiviteleri yapmak sizi rahatlatacaktır. Ayrıca emzirirken yanınıza yiyecek almanızda fayda vardır. Bu, süt üretiminizi de arttıracaktır.
- Destek Yaratmak: Bebeğinizin rahat bir şekilde meme emmesi her iki tarafı da memnun edecek bir olaydır. Bu yüzden bebeğinizi emzirmeye başlamadan hemen önce bak, bel, borun kısmının tamamıyla desteklendiğinden emin olmalısınız. Yastık kullanmak ya da vücudunuzla bebeğe destek vermek son derece önemlidir.
- Pozisyon Değiştirin: Annenin bebeği tutuş şeklini yani tekniği değiştirmesi süt kanalları açısından da yararlı olacaktır. Çünkü sürekli sağ veya sol memeden emzirmek süt üretimini yine etkileyecek bir konudur. Memeyi değiştirmek sütünüzün artmasını sağlayacak olan bir davranıştır. Ayrıca bebeğinizin ve sizin hangi pozisyonda daha rahat hissettiğini anlamak için sık sık pozisyon değiştirmenizde fayda vardır.
- Beliniz İçin Bir Yastık Kullanın: Rahatınız bebeğiniz için de önem arz etmektedir. Sırtınızı bir yastıkla destekleyerek emzirme işlemini kolaylaştırabilirsiniz.
- Memenizi Doğru Tuttuğunuzdan Emin Olun: C tutuşu dediğimiz bir yöntem vardır. Bebeğinizi emzirirken bu yöntemi kullanmalısınız. Baş parmağınız göğüs ucunuzun üst bölümünde, yani kahverengi kısmın tam üstünde durmalıdır. Diğer dört parmağınız ise memenizin alt kısmını desteklemelidir. Emzirmeye başlamadan hemen önce de memenizi bebeğinizin dudağına değdirip çekmenizde etkili olacaktır. Bu, bebeğinizdeki emme refleksini uyandıracaktır.