Öfke Kontrolü Nasıl Yapılır? Ani Öfke Patlaması Hastalığı?

Öfkeniz Sizi Yönetmesin. Öfke kontrolüyle ilgili sorularınızın cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Öfke Kontrolü Nasıl Yapılır? Ani Öfke Patlaması Hastalığı?

Öfkeniz Sizi Yönetmesin!

Öfkelenmek çok normal bir duygudur. Her yaştan insan zaman zaman öfke duygusunu yaşar. Önemli olan öfkenin yönetilmesidir. Öfke duygusu yönetilemediğinde birçok sorunla karşı karşıya kalınır. Kişi aile, iş ve sosyal yaşamında ciddi iletişim sorunları yaşar.

Dolayısıyla öfkenin bir yaşam biçimi ya da bir davranış halini almaması için öfke kontrolü sağlanmalıdır.

Çocukluk Travmalarını Yenmek

Öfke kontrol sorunu yaşayan insanların neredeyse % 80’i çocukluk travmaları yaşayan insanlardır. Çocuklukta ebeveynleri ya da çevresi tarafından öfke ve şiddet gibi baskılara maruz kalmış çocuklar yetişkinlik dönemlerinde ciddi öfke sorunları yaşıyorlar. Bu sebeple öfke kontrol sorunu yaşayan kişilerin mutlaka bir uzmandan yardım almaları gerekir.

Çocukluk travmalarının bir uzmanla paylaşılması kişiyi rahatlamanın yanı sıra yıllardır devam eden içsel sorunlarını yenmesine olanak sağlar. Bu sorunlar aşıldıktan sonra uzmanın yardımıyla öfkenin yönetilmesi mümkün olur.

Öfkeyi İfade Etmek

Öfke paylaşılması gereken duygulardan biridir. Öfke ifade edilmezse kişi kendi içinde bir savaş vermeye başlar. İçe atılan bu olumsuz duygu zaman içinde öfke patlamalarına, şiddet eğilimlerine varan aşamalara gelebilir.

Bunların yaşanmaması için kişinin öfkelendiğinde bunu karşı tarafla paylaşması gerekir. Mümkün olduğunca sakin bir şekilde ifade edilmelidir.  Öfke duyulan konu, davranış ya da durum neyse bu karşı tarafa aktarılmalıdır.

Öfke Duyulduğu An Mola Vermek

Öfke geçici bir duygudur. Ancak hissedildiği an kişinin gözü hiçbir şey görmez. Çevresindeki herkesi kırıp incitebilir. Bu yüzden kişi öfkelendiği anda iletişimi durdurmalıdır. Yani kendi için kısa bir mola vermelidir. O kişinin yanından uzaklaşmak ya da bulunulan ortamı terk ederek yalnız kalmak rahatlamayı sağlar.

Bu küçük mola sayesinde kişinin öfkesinin şiddeti azalır ve daha makul düşünmeye başlar. Bu mola sonunda tekrar aynı yere dönüldüğünde sağlıklı bir iletişim kırılarak çözüm yolu bulunur.

Öfke Duyulan Konulara Çözüm Aramak

Kişi öfkelendiğinde çözüm arayışına giremez. Bunu düşünemez. Dolayısıyla öfke duyulan konulara çözüm aramak için sakin bir zamana ihtiyaç vardır. Böyle zamanlarda verilen bu molalar daha iyi iletişim kurulmasını, kişinin kendini daha iyi ifade etmesinde büyük önem taşır.

Yaşam Tarzını Değiştirmek

Öfke duygusu stres, uykusuzluk, sağlıksız beslenme gibi birçok faktörle tetiklenir. Bu nedenle öfke sorunu olan kişilerin bu hususlara dikkat etmesi gerekir. İlk olarak uyku düzeni oluşturulmalıdır. Düzensiz uyku insanın stresini artırır.  Sağlıksız beslenen bir bireyin sinir sistemi zayıflar.

Daha çabuk sinirlenip öfkelenir. Gün içinde düzenli öğünler ve sağlıklı yiyecekler tüketilmelidir. Bunların yanı sıra rahatlatıcı aktiviteler yapılmalıdır. Kişi kendini iyi hissettiği aktivitelere yönelmelidir. Yoga, meditasyon, spor ve egzersiz gibi birçok aktivite sinirlerin yatışmasını ve rahatlamayı sağlar.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar