Mor Lahana Turşusu Tarifi Malzemeleri? Mor Lahana Turşusu Kaç Günde Olur?
Kırmızı lahana turşusu nasıl yapılır?
Kullanılacak malzemeler
- 1 orta/büyük boy mor lahana (1-2 kg)
- 1 su bardağı sirke (üzüm/elma/ nar)
- Limon (Her 1 kg’lık turşu için yarım limon)
- 1-2 yemek kaşığı kaya tuzu
Mor sebzelerin önemi
Gün geçtikçe havaların serinlediği güz mevsiminde vücudun grip türevi hastalıklara karşı mücadele edebilmesi için, dayanıklı olabilmesi için mor renkli meyve ve sebzeler önemlidir.
Mor lahana, kırmızı pancar, mor üzüm, mor soğanın güz mevsiminde fazlaca tüketilmesi gereklidir.
Mor lahana turşusu için ön hazırlık
Mor lahananın seçiminde küçük olan lahanaları tercih edin. Küçük mor lahanalarda beyaz, sert kısım alanı daha azdır.
Mor lahananın en dış katmandaki yapraklarını atınız.
Mor lahanayı bölerken, dilimlerin dağılmaması için, ilk önce lahanayı tam ortadan iki eşit parçaya bölün. Daha sonra böldüğünüz yarım lahanayı tekrar iki parçaya bölün.
Böldüğünüz lahana dilimlerini tezgâh üzerine yatırarak, enlemesine ince ince doğrayınız. Kırmızı lahananın ince kıyım olması önemlidir. Lahana sert bir yapıda olduğundan, kesim ve doğramada büyük boy bıçak kullanınız. Eğer doğramada sorun yaşıyorsanız, rendenin ‘lahana çekme kısmı’ (slice bölümü) veya soyacak aparatı ile de rendeleme yapabilirsiniz.
Turşunun hazırlanması
1 adet lahananın tamamının rendeleme işlemi bittiğinde, 1-2 tatlı kaşığı kaya tuzunu lahanaların üzerine serpiştirin. Kaya tuzu, çok kalın olduğundan yapısı itibarıyla daha ağır ağır çözülecektir. Elinizle tuzla birlikte lahanayı güzelce 5-6 dakika kadar ovunuz. Tuz mor lahananın renginin biraz açılmasına pembemsi renk almasına, sulanmasına ve yumuşamasına neden olur. 15-20 dakika kadar tuzlu, limonlu şekilde mor lahananın bekletilmesi, içindeki suyun salınmasına neden olacaktır.
Lahana üzerine 1 su bardağı sirkeyi dökün (burada sirke yerine bir adet limon da sıkabilirsiniz.) Kırmızı lahanaları ezmeden, iyice tekrar karıştırınız.
Kekremsi tat vermek için, isteğe bağlı olarak, karışımın içine, istediğiniz ölçüde tane karabiber ve karanfili de turşu suyunun içerisine atabilirsiniz.
Turşunuzun dayanıklılığını artırmak için, kavanoz içine katmanlar arasına sarımsak dişleri de atabilirsiniz.
Hazır olan turşuyu kavanozlara alınız.
Kavanozun en üstüne, her 1 kg’lık kavanoz için yarım çay bardağı sirkeyi dökünüz.
Kavanozun alabileceği kadar içme suyunu kavanoz içine doldurunuz. Burada içme suyunun kullanılması önemli bir husustur. Klorlu suyun kullanılması durumunda turşu suyunda bulanıklaşma görülecektir. Satın alınmış içme sularının içinde klor yoktur ve kireç düzeyi fazla değildir. Eğer içme suyu almada/bulmada sorun yaşarsanız, daha önceden kaynattığınız ve soğuttuğunuz suyu kullanmanızı tavsiye edebiliriz.
Turşunun saklanması
Kavanozu kapatmakta kullanacağınız kapak yeni olmalıdır. Kullanılmış kapaklar zaman içinde atabilir. Kapakları aldığınızda, bir taşım kadar (5-6 dakika) kaynatınız, böylece steril hale getirmiş olursunuz.
Turşu suyu tüm malzemelerin üstünde yer almalıdır. Turşu suyunun azalması, turşu için kullanılan malzemelerin hava almasına ve hızla bozulmasına neden olacaktır.
Turşunun kapaklarını kapatınca serin ve güneş almayan, karanlık bir yerde saklayınız.
Turşunun mayalanma süresi ortalama 15 gündür. Mayalanma süresinin sonunda turşuyu buzdolabına da koyabilirsiniz.
Mor lahana turşusu, kışın marul, havuç, turp ile yapacağınız mevsim salatasının üzerine serpiştirilebilir. Ayrıca, mor lahana turşusu ve kuş üzümü ile meze hazırlayabilirsiniz.
Uyarı
Turşu için mutlaka cam kavanoz kullanınız. Turşu suyunun asidik olmasından dolayı, pet şişe kullanılmaması gerekir. Pet şişenin içindeki kimyasal madde, asidik etkiyle zamanla çözünür ve turşu suyu içine karışır.
PET malzemesinin içeriğinde bulunan bis-fenolA (BFA) en fazla hormonal dengesizliklere neden olacaktır. Bis-fenolA özellikle erkek çocuklarında göğüs büyümesine sebebiyet vermektedir.