Avar Kağanlığı Türk mü? Avar Kağanlığı Kurucusu?



Avar Kağanlığının Türk Müdür, Kurucusu Kimdir Ve Hakkında Başka Ne Biliniyor?


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Avar Kağanlığı Türk mü? Avar Kağanlığı Kurucusu?

Avar Kağanlığının Türk Müdür, Kurucusu Kimdir Ve Hakkında Başka Ne Biliniyor?

Tarihte 16 tane Türk imparatorluğu ve 100 ün üzerinde Türk devleti var olmuştur. Bu devletler dünyanın pek çok farklı yerinde var olmuş ve izlerini bırakıp tarihe gömülmüştür.

Peki Avarlar kimdir, kökeni nedir, nerelerde hüküm sürmüştür? ve daha fazlasını öğrenmek için devam edelim.

1- Avarların Kökeni Nedir, Avarlar Türk Müdür?

Avarların kökeni ile ilgili pek çok iddia bulunsa da bunların çoğu Türk olduğunu kabul ediyor. Avarların kökeniyle ilgili en büyük tartışma hangi boya mensup oldukları ile ilgilidir. Bu konuda kimileri Ak hun kimileri Göktürk kimileri Juan-juan demektedir. Ama son yıllarda en çok kabul gören ve eğitim müfredatımızın da kabul ettiği görüş Juan-juan oldukları yönündedir.

Avarlar kökeni her ne olursa olsun Türk kültüründen oldukları şüphe edilmez bir gerçektir. Öyle ki han, hatun, oba gibi terimler ve Türklüğe has gelenekler Avarlarda mevcuttur.

2- Avarlar Nerede Ortaya Çıkmıştır, Hangi Coğrafyalarda Bulunmuşlardır?

Avarlar nerede ortaya çıkmıştır?

Avarlar, Asya Hun devletinin yıkılışından sonra 1.Göktürk devleti zamanında bir devlet olarak ortaya çıkmıştır. Bunun sebebi ise Göktürklerin hakimiyeti altında yaşamak istemiyor olmalarıdır. 1.Göktürk devletinin baskılarına dayanamayan Avarlar onlara karşılık vermeye başlamışlar ama Göktürklere nazaran zayıf kaldıkları için Orta Asya’yı terk etme kararı almışlardır.

Avarlar nerelere göç etmiş, nerede var olabilmişlerdir?

Avarlar Göktürk baskılarından dolayı 4.yüzyılda ana vatanları olan Orta Asya bozkırlarını terk etmek zorunda kalmışlardır. 555 yılında ilk defa yeni devletleri ile Kafkasya halklarıyla savaşmaya başlamışlardır. Bayar Han önderliğinde yapılan bu büyük göç ilerleyen yıllarda kavimler göçünün Avrupa haritasındaki son halini almasını sağlayacaktır. Aynı yıl içerisinde bir şekilde Karadeniz’in kuzeyine yerleşmeyi başarabilmişlerdir.

Daha sonraları Tuna dolaylarına inmişler ve 3 asırlık devlet ilk yüzyılında Germenya’ya ve Macaristan’a kadar akınlar yaparak balkanlarda ve kıta Avrupasının merkezinde ciddi bir güce sahip olmuşlardır.

3- Kuruluştan Yıkılışa Avarlar Neler Yapmışlardır, Dünyada Nasıl Bir Varlık Göstermişlerdir?

Avarların Rum-Sasani savaşına kadar yaptıkları nelerdir?

Avarlar 558 yılında ilk diplomatik hamlelerini yapmış ve Bizans imparatorluğu ile ittifak etmişlerdir. Bayar han ilerleyen yıllarda bu coğrafyaya takılı kalmayı uygun görmemiş ve balkanlarda bulunan barbar kavimlerle ve diğer irili ufaklı devletlerle savaş yapmıştır. Nüfusları ve güçleri artmaya devam edince ilk yüzyıla seferlerini yayarak Macaristan’ı ele geçirip burayı en önemli merkezlerinden biri yapmıştır. Germenya’ya kadar ilerleyip Frenkleri mağlup ettikleri bile olmuştur.

Bizans imparatoru Justinianus Avarlara ihtiyacı kalmadığını düşünüp onlara hediyeler yollamayı ve iyi ilişkiler içerisinde olmayı bırakmıştır. Bizans-Avar ittifakı bozulunca Avarlar yine Bizansa denk bir devlet olan Sasaniler ile bir ittifak içerisine girmiştir.

Rum-Sasani savaşı sırasında Avarların etkisi ne olmuştur?

Takvim milattan sonra 613’e geldiğinde iki küresel güç olan Sasani ve Bizans arasında büyük bir savaş patlak verdi. Bu sıralarda Avarlar Sasanilere yakındı ve onların safında Bizans’a karşı savaştılar. Savaşın başlarında Bizans hem paralı askerliğe dayalı zayıf ordu sistemi hem de Avarların Sasanilerin yanında savaşa katılması yüzünden zayıf kaldı. Avarlar Atina önlerine kadar tüm balkanlarda Bizansı zor durumda bıraktı. Sasaniler ise Anadolu’nun büyük kısmını ve Yahudilerinde yardımı sebebiyle Kudüs, Şam ve Suriye’nin geri kalanını ilhak etti. Bizans bu zor durumdan çıkmak için önce Avarlar ile el sıkışmak zorunda olduğunun farkındaydı. Zira bu iki devlet ile aynı anda mücadele edecek durumda asla değildi.

Avarlar bu büyük savaşı fırsat bilerek 2 kez İstanbul’u kuşatarak Attila’dan sonra İstanbul’u kuşatan 2.Türk devleti olmuşlardır. Ama bu çabalara rağmen donanmalarının olmayışı sebebiyle Kuşatmaları pasif kalmış ve eve eli boş dönmek zorunda kalmışlardı. Avarlar ne İstanbul’u alabiliyor ne de Bizans Avarları topraklarının dışına atabiliyordu. En sonunda bu iki devlet anlaşarak barış yapmışlar ve Avarlar Bizans’tan çekilmiştir. Savaşın devamında Bizans balkanlardaki kuvvetlerini Anadolu’ya sevk ederek ve asker yapılanmasında yeniliğe giderek Sasanileri bozguna uğratmıştır...

Avarların yıkılma süreci nasıl olmuştur, hangi devletler ile mücadeleye girmiştir?

Avarlar 3 asırdan kısa bir süre dünyada bir devlet olarak var olmuş ve bu kısa süre içerisinde pek çok savaşların ve dünya tarihinde etkin olacak olayın içerisinde bulunmuştur. Avarlar Kıta Avrupa’sındaki güçlü devletlerin ittifakı ile 200 senede zor yıkılmıştır.

Avarlar Avrupalılarla savaşmaktan hiçbir zaman geri durmamıştır öyle ki Macar kralını öyle bir tehdit etmişler ki Macar kralı hayatı boyunca bir daha sarayından çıkamamıştır. Germen, Frenk ve daha birkaç ulusun süregelen defalarca saldırısı sonucu Avarlar yavaş yavaş fethettikleri toprakları kaybetmeye küçülmeye devam etmekteydiler. Ancak her şeye rağmen Avarlar pes etmiyor ve toprakları küçülmesine orduları zayıflamasına rağmen kanlarının son damlasına kadar nesiller boyu savaşmaya devam ediyorlardı.

Ancak bu durum Avarlar yıkıldığında tüm soylularının ve derebeylerinin öldürülmesine yol açtığından dolayı Avarlar bir daha küllerinden doğamamış ve tarihin tozlu sayfalarında yerlerini almışlardır.

Avarlar hakkında bazı bilgiler

Avarlar 12 büyük Türk imparatorluğundan biri olup Juan-Juan oldukları kabul edilmektedir. Avarlar bulundukları dönemde yapılan dünya çapındaki büyük savaşlarda ciddi bir varlık göstermişlerdir. Ancak diplomatik olarak yeterince becerikli olmadıklarından dolayı zayıflamışlardır. Savaşlarının çoğunu tek başına yapmış ve büyük işlere kalkışmışlardır.

Son dönemlerinde diğer Türk devletleri gibi taht kavgalarından dolayı zayıflamış ve yıkılmasında etkili olmuştur. Kanlarının son damlasına kadar çaresizce savaştıklarından dolayı yıkıldıktan sonra tekrar kurulamamış ve devlet ebediyen yok olmuştur. Avar devleti bugünkü cumhurbaşkanlığı forsundaki 12 Türk İmparatorluğundan birini temsil etmektedir.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar