Sıcak Hava Balonu Çalışma Prensibi? Sıcak Hava Balonu İle İlgili Bilgiler?



Kapadokya'nın müthiş atmosferini düşününce aklınıza ilk gelen şey nedir? Peri bacaları diyorsanız bildiniz. Peri bacalarına yukarıdan bakabilmenin en keyifli yolu, havada süzülen bir sıcak hava balonuna binmektir. Peki içinde olmak kadar İzlemesi de inanılmaz keyifi


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Sıcak Hava Balonu Çalışma Prensibi? Sıcak Hava Balonu İle İlgili Bilgiler?

Sıcak hava balonlarının çalışması çok basit bir ilkeye dayanır. Sıcak hava, ısınınca yükselir. Günümüzdeki balonlar bu basit ilkeye göre tasarlanır. Balonun ana gövdesini oluşturan ve yanmaz kumaşlardan yapılan kısmın içi, sıcak hava ile doldurulur. Ana gövdenin altında, yolcuların ve ısıtma yakıtının yer aldığı bir sepet bulunur ve sıcak hava, balonunun içine doldukça balon yükselmeye başlar.  

Siz yerden 400-500 metre yüksekte manzaranın tadını çıkarırken biz hızlıca 1783'e gidip gelelim. 1783'te Fransız Montgolfier kardeşler, ipek bir balonu sıcak hava ile doldurdular ve sonra bu İpek balonu serbest bıraktıklarında balonun yükseldiğini gördüler. Bununla ilgili sayısız deneye imza attılar ve sonunda sıcak hava balonunu uçurmayı başardılar. Daha sonra binlercesi yerden yükselecek olan bu balon, insanın uçurduğu ilk araçtı ve iki buçuk kilometre yol aldı. Sıcak hava balonları birçok rekora tanıklık ederken belki de en ilginci en uzun süre yapılan uçuş rekorudur. Bu rekor tam 160 saattir. 

Eskiden dünyanın doğasını, manyetik alanını ve  meteoroloji incelemelerinde kullanılan sıcak hava balonu, ulaşım alanında çok kullanışlı olmadığı için günümüzde genellikle turizm bölgelerinde, güvenli ve boş alanlarda uçuruluyor. Dünyanın birçok yerinde farklı desenlerde ve şekillerde üretilen balonlarla festivaller düzenleniyor ve binlerce kişi, gökyüzündeki bu renk şölenini izlemeye gidiyor. 

Eğer sıcak hava balonlarını deneyimleyecek şansı henüz yakalayamadıysanız, bu icadın nasıl çalıştığını basitçe görebilmek için havaya bir dilek feneri bırakmayı deneyebilirsiniz. Son zamanlarda oldukça popüler olan dilek fenerlerinin sıcak hava balonunun en küçük hali olduğunu söylemiş miydik?


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar