Genç Erkeklerde Saç Dökülmesi? Genç Yaşta Saç Neden Dökülür?

Erkeklerde Saç Dökülmesinin Çeşitli Sebeplerine sizler için yazılarımızda değindik.

Genç Erkeklerde Saç Dökülmesi? Genç Yaşta Saç Neden Dökülür?

Erkeklerde Saç Dökülmesinin Çeşitli Sebepleri

Saç telinin yaşam süresi dört ila altı yıl arasında değişir. Sağlıklı bir insanın saç derisinde ortalama olarak yüz bin adet saç teli bulunur. Yetişkin insanlarda günlük yüz ile yüz elli adet saç telinin dökülüyor olması normal bir durumdur.

Saç dökülme, sağlıklı insanlarda iki ay sürebilir ve bunun yılda üç kez tekrarlanması normal bir durum sayılır. Saç dökülmesinin iki aydan daha fazla sürmesi ise sağlıksız bir durumun işareti olarak kabul edilir. Erkeklerde saç dökülmesi hormonal etkenler, beslenme bozuklukları, kimyasal madde ile temas, genetik etkenler, kıl gelişimi sorunları, kullanılan ilaçların etkisi, stres ve saç derisindeki diğer problemler gibi çok yönlü sebeplerden meydana gelebilir. Toplumun genelinde erkeklerin %25’i saç dökülme sorunu yaşar.

Genetik Faktörlere Bağlı Olarak Yaşanan Saç Dökülmesi

Erkeklerde genelde genetik etkenli saç dökülmesi en önde gelen saç dökülmesi sebeplerindendir. Dolayısıyla toplumun yarısından fazlasında bu duruma bağlı saç dökülmesi gözlenebilir. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak kellik durumu yaşanabilir. Özellikle aile büyüklerinde kellik sorunu varsa bu erkeklerin saç dökülmesi riskiyle karşı karşıya kalması beklenen bir sonuçtur.

Yanlış Beslenmeyle Bağlı Vitamin ve Mineral Eksikliğinin Etkisi

Saç telleri ölü birer doku olsa da beslenmesi gerekir. Yanlış beslenme sonucunda saç dökülmesi sıklıkla yaşanır. Dengeli ve düzenli beslenmemek, uzun süre boyunca aç kalmak, tek tip yiyecekler ile beslenmek ve karbonhidrat ağırlıklı öğünler yapmak saç dökülmesinin yolunu açan önemli etkenler olarak karşımıza çıkar.

Dengeli ve düzenli beslenmeye rağmen saçlarda yine de dökülme gözlenebilir. Saçların daha sağlıklı bir yapıya kavuşması için gereken vitaminlerin ve minerallerin kanda yeterince olmaması bu durumun temel sebebidir. Bir insanda B 12, D, folik asit, biotin, çinko, demir tarzında vitaminlerin ve minerallerin miktarlarının düşük olmaması gerekir. Düşük olması durumunda saç yeteri kadar beslenemez ve saç dökülmesi yaşanır.

Hastalıkların ve İlaç Kullanımının Etkisi 

Tiroit bezi hastalıkları, romatizmal hastalıklar, böbrek üstü bezi hastalıkları, diyabet ya da insülin direnci gibi hastalıklar başta olmak üzere daha pek çok hastalık ve bu hastalıkların tedavisi için kullanılan ilaçlar veya zayıflama hapları gibi farklı ilaçlar sebebiyle saç dökülmesinin meydana gelmesi olağandır. Kısa süre önce yaşanmış ameliyat ve ateşli hastalıklar, aşırı kan kaybetme durumu, şiddetli bir travma yaşanmış olması saç dökülmesinin sebepleri arasında sayılabilir.

Ayrıca saç kıran denilen 2,5 cm çapına sahip ve yuvarlak bir alanda meydana gelen geçici saç dökülmesi de yine bir hastalık olarak nitelendirilebilir. Saç kıran, yaşa bağlı bir hastalık değildir. Hem kadınlarda hem de erkeklerde eşit oranda rastlanır. Uzun süreli ve yüksek strese maruz kalan vücudun direncinde düşme meydana gelmesi sonucu gelişir. Bu durum karşısında doktora başvurarak tedavi alınmalıdır. Saç kıranın kişinin psikolojik ve fiziksel durumuna bağlı olarak birkaç haftada veya birkaç ayda düzelmesi gerekir. Vücut direncinin yükselmesine bağlı olarak, dökülme görülen bölgede saçlar tekrardan çıkmaya başlar.

Stres ve Depresyona Bağlı Saç Dökülmesi

İş hayatındaki yoğunluk ve özel yaşam koşullarında pek çok kişinin aşırı stres yaşadığı ortadadır. Aşırı stres hali, saç dökülmesine sebep olan en temel sebepler arasındadır. Ayrıca farklı psikolojik etkiler sonucu oluşan depresyonun, anksiyete bozukluğunun ve psikozların tedavi edilmesi amacı ile kullanılan ilaçlar saçları olumsuz yönde etkileyerek dökülmelerine yol açabilmektedir.

Deri Problemlerinin Saç Dökülmesine Etkisi

Birbirinden çok farklı deri hastalıkları saç dökülmesini etkileyen sebepler den bir diğeridir. Basit gibi görünen bu etken ciddi sorunlar doğurabilir. Deriden kaynaklanan dökülmeler, deride meydana gelen hastalıkların saç derisini olumsuz etkilemesi sonucunu ortaya çıkarır. Sedef hastalığı, akne, egzama, liken hastalığı ve çeşitli mantar hastalıkları deri hastalıkları saç dökülmesine yol açan belirli başlı hastalıklardır.

Tiroit Hormonlarına Bağlı Saç Dökülmesi

Tiroit bezinin az çalışması durumunda yoğun saç kaybı veya vücut kıllarında azalma görülebilir. Tiroit hormonu tedavisi sonrasında ortalama iki ayda saçlar normal haline dönmeye başlar. Uzun süreli olduğunda kalıcı bir kök kaybı gelişmektir.  Buna bağlı olarak tiroit bezlerinin çok çalışması da tekrardan saç dökülmesi meydana getirebilir.

Saç Kıran Tipi Saç Dökülmesi

Aniden ortaya çıkan, değişik çaplarda, bir veya birkaç tane yuvarlak, tamamen saçsız alanlardır. Çok sık görülen bir hastalıktır. Halk arasında “saçkıran” olarak daha çok bilinir. Ama adından yola çıkarak mantar hastalığı demek doğru değildir.

Ayrıca mantar hastalığı gibi bulaşıcı bir yönü de yoktur. Sadece saçta oluşmaz ve sakal bölgesinde de görülebilir. Genelde birkaç ay veya birkaç yıl içinde tedavi sağlanarak geriler. Eğer saç dökülmesi devam ederse bu göz ardı edilmemelidir. Devamlılığı olan saç dökülmelerinde bir dermatoloji uzmanına başvurmak gerekir. Yapılan muayene ve gerekli testlere bağlı olarak tedavi yoluna gitmek önem arz eder.

Diş Çürüklerine Bağlı Saç Dökülmesi

Aniden ortaya çıkan saçkıran ve saç dökülmelerinin sebebi dişlerdeki çürüklerden kaynaklı olabilir. Yani, enfeksiyonların saçlar üzerinde bir yansıması olabilir. Diş rahatsızlıklarıyla birlikte vücuda zararlı bakteriler girer. Bunlara karşı mücadele eden bağışıklık mekanizması ise bu süreçte kendi sağlıklı vücut hücrelerine de zarar verebilir. Bu durum karşısında bağışıklık sistemi saç köklerine etki ettiğinden, saç dökülmesine neden olur.  Diş çürüklerinin tedavisi ve saç dökülmelerini önlemek için diş hekimine danışmak gerekir.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar