Madde Bağımlılığı Tedavisi? Madde Bağımlılığı Ne Demek?



Madde Bağımlılığı son dönemlerde maalesef ki en fazla araştırılan konular arasında bulunuyor. Bizde sizler için bu konu hakkında araştırma yaptık. İşte Madde Bağımlılığının detayları...


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Madde Bağımlılığı Tedavisi? Madde Bağımlılığı Ne Demek?

Bağımlılık demek kişinin normal koşullarda ihtiyacının olmadığı herhangi bir şeye aşırı derecesine ihtiyaç duyması demektir. Bağımlı kişi bağımlılığı ne ise o maddeyi elde etme amacıyla çevresindeki kişilere fiziksel zarar verebilir. Arkadaşlarını, yakınlarını darp edebilir. Çünkü bağımlı olunan madde kişinin akli dengesini bozar. Kişi maddeye ulaşmak için herkesi ve her şeyi geçmeye hazırdır.  Kişinin herhangi bir maddeye bu bağımlılığı duymasına ise madde bağımlılığı denir.

Madde bağımlılığı kişinin fiziksel sağlığını ve psikolojisini, aile ve sosyal yaşamını bozacak derecede devamlı bir biçimde madde alma isteği ve bu isteği durduramamadır. Bağımlılığın oluşması için uzun zaman gerekmez. Kısa sürede de oluşur. Zaman geçtikçe maddeyi kullanan kişi, madde üstünde kendi kontrolünü kaybeder ve maddesiz yapamaz hale gelir. Maddeyi uzun süre almadıklarında yoksunluk çekerler ve maddeye ulaşmak için yoğun bir arzu ve istek duyarlar. Kişi maddeyi sürekli kullandığı için bir süre sonra kişinin vücudu maddeye karşı tolerans geliştirir ve daha fazlasını ister. Vücudu tolerans geliştirdikçe kişi maddenin dozunu daha da arttırır ve zamanının büyük bir bölümünü maddeyi arayarak geçirmeye başlar. Eğer kişi sürekli daha yüksek dozda madde aldırmayı durdurmazsa, bir süre sonra organları iflas eder ve kişi ölür.

Yaşayan herkes madde kullanımı ve madde arayışı içerisine girebilir. Lakin madde kullanımında en çok ergenler risk altındadır. Çünkü kuşak çatışması, toplumsal baskı ve özellikle ergenlik döneminin getirmiş olduğu baskı genellikle ergenleri madde kullanımına itmektedir.

Madde Kullanım Nedenleri

Ergenlerin madde kullanımındaki en büyük neden "merak" duygusudur. Bu duygu onları arayışlar içerisine sokar. Maddeye bağımlı olmadan önce birçok genç maddeye bağımlı olan kişilerle aynı arkadaş grubunda bulunmuştur. Bu arkadaşlarının onlara yaptığı baskılar ve dışlanmaktan korkma ile genç madde kullanımına başlar. Kendini arkadaşlarına kanıtlamak, beğeni toplamak, yaşıtlarından aşırı etkilenmek, farklı (havalı) gözükmek isteyen gençler arasında madde kullanımının başlamasındaki en büyük etkenlerdendir. Bunların yanı sıra kişinin aile yapısı ve ortamı da çok önemlidir. Aşırı koruyucu ya da ilgisiz bir ebeveyn, ailede kopukluk, parçalanmış aile, aile içerisinde birinin madde kullanımı ya da sevilen bir bireyin kaybı da kişiyi madde kullanmaya, dolayısıyla da madde bağımlılığına itebilir.

Madde kullanan kişilerin çoğu kendine aşırı güvensiz, kaygılı, depresif kişilerdir. Kişi aldığı madde ile geçici bir süre için bile olsa kendi güçsüzlüğünün yok olduğunu düşünür. Yaşadığı problemlerden uzaklaşmak ve uyuşmak ister. Ailelerinden ve çevrelerinden sevgi görmeyen bireyler düş kırıklığından uyuşturucu maddelerin yarattığı düşlerle kurtulmaya çalışırlar.

Madde Bağımlılığı Tedavisi

Eğer bağımlı olan kişi tedavi olmak isterse madde bağımlılığı tedavisi mümkündür. Bağımlı istemezken zorla tedavi edilmeye çalışılması olumlu sonuçlar doğurmayacaktır. Madde bağımlılığı tedavisine bağımlılık fark edildikten sonra hemen başlanmalıdır.

Madde bağımlısı kişinin bağımlılıktan kurtulmayı istemesi için ilk önce madde bağımlılığının kendine ve sosyal yaşamına, sevdiklerine verdiği zararı idrak edebilmesi gerekmektedir. Kişinin madde bağımlılığının yaşam kalitesini ne kadar düşürdüğünü görmesi gerekir. Bu durum anlaşılırsa kişi de tedavi olmak isteyebilir.

Madde bağımlılığı için hastanelerde AMATEM'ler bulunur. Bu kuruşlar Yeşilay kapsamındadır ve psikiyatrist desteği ile kişiyi tedavi ederler. Genel olarak kişiyi madde bağımlılığından kurtarmak için fiziksel bir müdahale yapılmaz. Kişi madde bağımlılığını psikolojik olarak sonlandırmalıdır. AMATEM'e başvuru yapmak için Yeşilay'la iletişime geçebilir ya da devlet hastanesine giderek ilgili birimden destek alabilirsiniz.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar