Tarhana Nasıl Yapılır? Tarhana Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler?
“Tarhana nasıl yapılır?” konusu, kışa hazırlıkların yapıldığı şu dönemlerde en çok araştırılan konuların başında geliyor. Bundan dolayı bizler sizin için bu yazımız “tarhana nasıl yapılır?” konusunu derledik. Tarhananın nasıl yapıldığını, dikkat edilmesi gereken yerleri ve püf noktalarını bu yazımızın detaylarında bulabilirsiniz.
Tarhana yapmak için gerekli malzemeler nelerdir?
Kışın vazgeçilmezi olan tarhanayı yapmak için bazı malzemeleri kullanmanız gerekmektedir. İşte tarhana yapmak için gerekli malzemeler…
- 1 kg kuru soğan
- 1 kg domates
- 1 kg kırmızı biber
- 1 kg yoğurt
- Yaklaşık 5 kg un
- ½ kg pişmemiş nohut (haşlanacak)
- 3 yemek kaşığı tuz
- ½ demet maydanoz
- 1 demet nane
Tarhananızı 6 ila 8 kişilik yapmak istiyorsanız, yukarıdaki malzemeler yeterli gelecektir. Eğer daha az veya daha fazla tarhana yapmak isterseniz, yukarıdaki ölçülere göre düzenleme yapabilirsiniz. Şifası bol olarak bilinen tarhananın şimdi ise yapılma aşamasına gelelim…
- Öncelikle geniş bir tencereye domates, biber, soğan, nane ve taze maydanozu yıkayın ve ince ince doğrayın.
- Bu malzemelerin üzerine 1 litre su ekleyin ve ezilecek kıvama gelene kadar pişirin.
- Son olarak öncesinde haşladığınız nohutları ezin ve nohutları mutlaka blenderden geçirin. Eğer yeterince ufalanmadıysa süzgeçten geçirmeyi unutmayın.
- Tencere de yaptığınız harca nohutu ekleyip, geniş bir yoğurma kabına alın.
- Bu karışımın üzerine tuz ve yoğurdu ekleyin. Ardından bütün malzemeleri karıştırın.
- Diğer yandan sert, katı bir hamur yapın. Elenmiş un ile yapmanız gereken bu katı hamuru cam veya çelik bir kaba koyun. Yaklaşık 5-6 gün bekletin. (Burada bilmeniz gereken hamurunuz ne kadar beklerse o kadar ekşi olacağıdır. Kendinize göre hamuru bekletmenizi tavsiye etmekteyiz.
- Her gün düzenli olarak 3 öğün olacak şekilde hamurun karıştırın.
- Hamurunuzun sulandığını görürseniz, hamurunuza un ilave edebilirsiniz.
- Daha sonrasında küçük parçalar halinde tarhana hamurunuzu ayırın ve bir örtünün üzerine serin.
- Bundan sonrası tamamen ufalama ve kurutma işlemidir. İsterseniz cips şeklinde isterseniz de toz şeklinde tarhananızı ufalayabilirsiniz.
- Cips tarhana için hamurunuzu ince bir hale getirerek kurutmaya bırakabilirsiniz.
- Toz tarhana için tarhana hamurunuzu iyice ufalamanız ve o şekilde kurutmanız gerekmektedir. En son olarak süzgeçten geçirerek, toz tarhananızı ayarlayabilirsiniz.
Tarhana yapımı için püf noktalar
Tarhananın nasıl yapılacağını sizler için derlediğimiz bu yazıda iyi bir tarhana için gerekli olan püf noktalarını da sizlerle paylaşıyoruz. Kışların vazgeçilmezi ve şifa olan tarhanayı yapmak için püf noktalardan ilki kesinlikle kurutulmasıdır. Rengini tutturmak ve fazla kurumasını engellemek için tarhananızı gölge bir yerde kurutabilirsiniz. Bu sayede rengi güneşte kuruttuğunuzdan daha açık olacaktır. Tarhana hamurunu kurutma işlemi oturduğunuz coğrafi bölgelere göre değişiklik gösterebilir. Çok sıcak bir yerde ve çok nemli bir yerde tarhana kurutma işlemi aynı sürede olmayacaktır. Bundan dolayı da serin bir yerde oturuyorsanız, tarhana kurutma işlemi sizi fazlaca zorlayacaktır.
Tarhana yapımı için püf noktalardan diğeri ise nohuttur. Tarhana içerisinde kullandığınız nohut tarhana hamurunuzun mayalanmasını sağlayacaktır. Bu nedenle ekstra bir maya kullanmanıza gerek yoktur. Tarhana da maya kullanmanız yanlış olacağı gibi hamurunuzun kıvamı da tutmayacaktır.
Un tarhanası olarak da bilinen tarhananın yapım aşamalarını sizlere anlattık. Kışın vazgeçilmeyen, uzmanların tavsiyesi olan, şifalı olarak bilinen ve nesillerdir en çok çorba olarak tüketilen tarhanayı sizde evinizde yapabilirsiniz. Unutmayınız ki, evde yapılan tarhana daha sağlıklı ve hijyenik olacaktır.