Közlenmiş Kırmızı Biber Turşusu? Közlenmiş Kapya Biber Turşusu Tarifi?
Közlenmiş kaypa biber turşusu nasıl yapılır?
Kullanılacak malzemeler
- 1 kg kapya biber
- 1 çay bardağı zeytinyağı (ayçiçek/ mısırözü/fındık)
- 1 baş sarımsak
- 1 yarım çay bardağı sirke (üzüm/elma/nar)
- 1 yarım yemek kaşığı kaya tuzu
Kapya biber turşusu için ön hazırlık
Kapya biber turşusu yapmak için seçeceğiniz biberin etli olmasına özen gösteriniz.
Kapya biberleri iyice yıkayınız ve temiz bir bezin üzerine alarak kurumasını sağlayınız. Biberler ıslak olursa, çekirdek çıkarma işlemi sonrasında közleme yapacaksanız çekirdekler yapışacaktır.
Çekirdek çıkarma işlemi yaparken, üç parmağınızı biberin tepesine bastırınca kolaylıkla sapını çıkarabilirsiniz ve çekirdekleri de silkeleyebilirsiniz. Ayrıca işinizi kolaylaştırmak için; zücaciyede satılan çekirdek çıkartma aparatlarını da kullanabilirsiniz.
Fırını kullanmaya başlamadan önce yaklaşık 10-15 dakika önceden açın; fırının sıcaklığı 200⁰C olmalıdır.
Önceden ısıttığınız fırında biberleri közlemek için; tepsi yüzeyine yağlı kağıt serin, fırın tepsisine yan yana diziniz. Biberleri iyice kızarana kadar fırında pişirin. Kapya fırınların fırında közlenmesi yaklaşık 30 dakikayı alacaktır. Biberler közlenirken yanmaz ise, kaypa biberleri kavanoz içine bütün olarak da koyabilirsiniz. Ancak kabuklar yanarsa, kaypa biber kabuklarını soymanız gerekecektir.
Büyükşehirlerde apartmanlarda yaşayan kişiler bu tarifi fırını kullanarak yapmak zorundalar. Ancak bahçeli bir eviniz varsa veya köy yerinde yaşıyorsanız, biberlerin közlenmesini dışarıda ateş yakarak da yapabilirsiniz.
Kaypa biberleri fırından çıkardıktan sonra, üzerinden fazla zaman geçmeden ve biberler sıcaklığını kaybetmeden uygun bir tabağa alınız. Biberlerin üzerini streç film ile kapatırsanız, biberlerin soğurken nem dengesini kaybetmesinin önüne geçmiş olursunuz; böylelikle biberlerin etli dokusu kabuğundan kolaylıkla ayrılacaktır. Biberi soyarken, orta kısmını açarak çekirdeklerini iyice temizleyin. Biberlerin közledikten sonra çekirdeklerini çıkartabileceğiniz gibi, ilk önce çekirdeklerini çıkartıp közleme işlemini sonra da yapabilirsiniz.
Kapya biber turşusunun aroması için
Biberler soğurken bir yandan da sarımsakları soyunuz. Sarımsakları soyma işleminden en az 15-20 dakika önce su dolu bir tasa koyarsanız, kabuklarının kolaylıkla soyulabildiğini göreceksiniz. Sarımsakları turşu suyunun içine bütün olarak/ doğranmış olarak koyabilirsiniz. Ancak sarımsakları doğrarsanız, turşu suyunun içine aromasını daha fazla verecektir.
Yarım demet maydanozu ince ince kıyınız. Aromayı ve hoş kokuyu artırmak için turşu suyu içine birkaç dal kereviz yaprağı/ defne yaprağı da koyabilirsiniz. Damak zevkinize ise maydanoz/kereviz/defne yaprağı miktarını arttırabilirsiniz.
Kapya biber turşusunun hazırlanması
Bir çay bardağı zeytinyağını tencereye koyunuz. İsterseniz ayçiçeği/ mısırözü/ fındık yağı da veya karışım sıvı yağ da kullanabilirsiniz. Sarımsakları yağda iyice kavurunuz. İsteğinize göre, çiğ sarımsak da kullanabilirsiniz. Ancak sarımsakların kavrulması yedikten sonra, ağzınızda kokunun olmamasını sağlayacaktır. Sarımsaklar kavrulurken yağın içine yarım çay bardağı sirke (üzüm/ elma/ nar) ve bir yemek kaşığı kaya tuzu koyunuz. Sarımsaklar hafif pembeleşince daha önceden doğramış olduğunuz kaypa biberleri tencereye ilave ediniz. Biberler tamamıyla ısınınca ve kaynamaya başlayıncaya kadar, biberler tencere içinde durmalıdır. (Yaklaşık 7-10 dakika) Biberler daha önceden fırın içinde közlenmiş olduğundan, tencerede daha uzun süreli pişirmeniz biberlerin dağılmasına neden olur. Biberler piştikten sonra, daha önceden hazırlamış olduğunuz maydanozları tencereye ilave edin. Maydanozların ölmemesi için ateşin altını kapatın.
Kapya biber turşusu hazırlamanın püf noktası, biberlerin sıcaklığı geçmeden cam kavanozlara doldurmaktır. Sıcaklık geçerse vakumlama işlemi olmaz, biberler bozulabilir. Genelde tek kullanımlık kavanozlar tercih ederseniz, açtığınız kavanozdaki turşuyu tek seferde tüketme şansınız olur. Kapya biberleri kavanozun çizgi kısmına gelene kadar, kavanoza doldurunuz. Kapağı kapatınız ve iyice sıkınız. Kapağın sonradan atmaması için, kapakları ilk defa siz kullanınız, yani yeni kapak alınız.
Hazırladığımız kırmız kaypa biber turşusu; mezelerde, çorbalarda, makarna ve salata üzerine konulabilir, yemek lezzetini artırır.