Sağlıklı Bir Yaşam İçin Neler Yapmalıyız? Sağlıklı Yaşam Programı?
Sağlıklı Bir Yaşam İçin Yapılması Gerekenler
Sağlıklı olmak, günlük yaşantımızı etkileyen en büyük etkendir. Örneğin herhangi bir ağrı, sızı çektiğimizde yaşam kalitemiz düşer. Bu nedenle sağlıklı bir yaşam insanoğlu için büyük önem taşır. Dolayısıyla sağlığımızı korumak ve sağlıklı bir yaşam sürmek yegâne amacımız olmalıdır. Bilinen bir hastalığı olmayan bireylerin bile hastalandıkları doğrudur. Gençken yaptığımız aktivitelerin, yediğimiz besinlerin geleceğimize etkileri aşikârdır. Baktığımızda birçok hastalığın ana kaynağı insanın kendisidir. Sağlıklı bir yaşam sürebilmemiz için yapılması gereken birçok yol vardır. Bu yollar hayatımızın bir parçası olduğu sürece sağlıklı bir yaşam sürmemiz olasıdır.
1.Dengeli ve Düzenli Beslenmek
Dengeli ve düzenli beslenmenin sağlığa birçok yararı vardır. Vücudun eksik olan vitamin, mineral ve proteinlerinin dengeli ve düzenli beslenilerek alınması gerekir. Bu besinler alınırken düzenli aralıklarla alınmalıdır. Sabah kahvaltısı hiçbir zaman aksatılmamalıdır. Peynir, yumurta, zeytin gibi doğal gıdaların tüketilmesi gerekmektedir. Beslenme düzeni oluşturulurken yeşilliklere, meyve ve sebzelere de yer verilmelidir. Bunun nedeni her bitkinin, meyvenin kendine has bir vitamin değeri olmasıdır. Örnek verecek olursak, ıspanak gibi yeşil saplı sebzelerin demir içeriğinden ötürü düzenli tüketilmesi gerekmektedir. Ayrıca; brokoli, karnabahar gibi sebzelerin de tüketilmesi sağlık açısından fayda sağlayacaktır.
Bazılarının kokusundan ve tadından pek haz etmediği bu sebzeler vücut için çok faydalıdır. Dengeli ve düzenli beslenirken meyve tüketimini de aksatmamak gerekir. Elma, muz, çilek, böğürtlen ve akla gelebilecek her meyve düzenli aralıklarla tüketilmelidir. Gece acıkan bir yapıda olan insanların elma tüketmesi, açlığı bastırmak amaçlı doğru bir hareket olacaktır. Ayrıca elmanın da faydalarından nasibini alacaklardır.
2. Düzenli Spor ve Egzersiz Yapmak
Son dönemlerde hayatımızın içine giren sosyal medya nedeniyle artık hareketsiz yaşam, rutinimiz haline geldi. Elbette oyun oynamak, film izlemek gibi aktivitelerinde hareketsiz yaşama davetiye çıkardığı doğrudur. Her şeyin fazlasının zarar olduğu gibi günün çoğu zamanının oturarak geçirilmesi doğru değildir. Sporun ve düzenli yapılan egzersizlerin vücudun direncini yükselttiği bilinmektedir. Bu sayede hastalıklara karşı daha dirençli bir vücut mekanizması sağlanacaktır. Düzenli spor ve egzersiz yapımı da sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazlarındandır.
3. Sigara ve Alkol Kullanmamak
Sigaranın ve alkolün kalp damar hastalıklarının yanında birçok hastalığa neden olduğu bilinen bir gerçektir. Bu zararlı maddelerin vücuda girmesi ile birlikte vücudumuz gerekli olan fonksiyonlarını yerine getirememektedir.
Hastalıklarda savaşmada geride kalabilmektedir. Bunun yanında sigaranın birçok hastalığa davetiye çıkardığı da akıldan çıkarılmamalıdır. Nitekim kanserin en büyük sebeplerinden biri de sigaradır. Akciğer, soluk borusu gibi kanserlere neden olduğu da bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Ayrıca alkolünde aşırı tüketilmesi sonucu karaciğer yağlanmasına neden olduğu saptanmıştır.
4. Bol Bol Su İçmek
Dengeli ve düzenli beslenmenin vücudumuzu olumlu yönde etkilediği bilinmektedir. Ayrıca bol bol su içmek de sağlıklı bir vücut için gereklidir. Su baş ağrılarına, mide ağrılarına iyi gelmektedir. Beynimizin yüzde yetmiş beş oranında su olduğu bilinmektedir. Bu nedenle baş ağrılarında su tüketmek faydalıdır. Su kanın ana maddesidir. Suyun düzenli tüketimi ve günde en az 2 litre olarak alınması doğru olacaktır.
5. Düzenli Uyumak ve Dinlenmek
Sağlıklı bir yaşam sürmek için düzenli bir uyku şarttır. Günde en az 7 saat uyumak beynin ve vücudun dinlenmesi açısından iyi olacaktır. Uyku sırasında birçok vücut hormonu salgılanmaktadır. Böylece vücut toksinlerden arındırılmaktadır. Ayrıca düzenli uykunun yanında dinlenmekte önemlidir.
6. Psikolojinizi İyi Tutmak
Vücut için en önemli etkenlerden ve sağlıklı bir yaşam için psikolojimizi de iyi tutmak gerekir. Stres, kaygı, aşırı heyecan gibi durumlar vücudu olumsuz etkilemektedir. Kalp damar hastalıklarında ve hatta kanser türlerinde bile stres faktörü önemli bir yerdedir. Ayrıca; psikolojinin de sağlık olarak değerlendirilmesi de doğru olacaktır. Çünkü sağlık; kişinin bedenen ve ruhen tam bir iyilik halidir.
Sağlıklı bir vücudun altında, sağlıklı bir yaşam yatmaktadır. Eğer düzenli ve dengeli beslenir, spor yapar, sigara ve alkol gibi bağımlılıklardan kurtulursak büyük bir oranda sağlıklı yaşam sağlanabilir. Ayrıca; düzenli uyur, bol bol su içersek ve aynı zamanda psikolojimizi iyi tutmak için çaba sarf edersek büyük ölçüde sağlıklı bir yaşam sağlamış oluruz.