Güzel Alışkanlıklar? Kazanılması Gereken Alışkanlıklar?

İyi alışkanlıklar maddeler halinde. Sağlıklı yaşam için kazanılması gereken alışkanlıklar. Sağlıklı hayat için gerekli alışkanlıklar

Güzel Alışkanlıklar? Kazanılması Gereken Alışkanlıklar?

YENİ ALIŞKANLIK EDİNME VE SÜRDÜRME

İleride yaşayacağımız hayatı bugünkü alışkanlıklarımız belirler. Mesela ileride sağlıklı bir hayat yaşa-mak için dengeli beslenme ve spor yapma alışkanlığı edinmen ; istediğin okula gidebilmek veya haya-lindeki hayatı yaşayabilmek için ise çalışma alışkanlığı edinmen gerekir. Yani istediğin her şey bazı alış-kanlıklar edinmeni gerektirir. Ama edinmek istediğin bu alışkanlıkların çoğu konfor alanının dışında yer alır.

Konfor alanı; içinde bulunmaktan zevk aldığın ve kendini zorlayacak herhangi etkinlikte bulunmadığın, risk almadan güven içinde yaşadığın alandır. Bu alan içerisinde her şey keyiflidir ama gelişemezsin. Her gün aynı rutinleri tekrarlamak ve yapmak zorunda olmadığın hiçbir şeyi yapmamak konfor alanın içerisinde olduğunu gösterir. Bu alandan çıkmak; kendine yeni bir konfor alanı oluşturana kadar seni zorlayacaktır ama bir süre sonra yeni alışkanlıkların, yeni bir alan oluşturacaktır. Alışkanlıklarını sürdü-rerek yeni bir konfor alanı yarattığıında daha gelişmiş bir üst versiyonunda olacaksın. Bu durumda es-kiye dönmek kolay olacaktır. Bu duruma engel olur ve daha yukarı çıkmaya, yeni alanlar yaratmaya  devam edersen hedeflerine yaklaştığını, daha mutlu bir hayata sahip olmaya başladığını ve hayattan daha fazla zevk aldığını fark edersin.

Her şey güzel. Peki nasıl edineceğiz bu alışkanlıkları?

1- Alışkanlığın sana katacaklarının farkına var

Öncelikle edinmek istediğin alışkanlığın sana ne katacağını, eğer bu alışkanlığı edinmezsen neler kay-bedeceğini iyice düşün ve özümse. “Neden her gün öğleye kadar uyumak yerine erkenden kalkmalı-yım, neden dizi izlemek varken kitap okuyayım, neden oyun oynamak yerine kendimi geliştireyim? “ Tüm bu soruları cevaplamazsan alışkanlığı sürdürmede sıkıntı yaşarsın. Bu nedenle edinmek istediğin alışkanlıkların hedefin üzerinde yaratacağı etkiyi fark et. Ve hedeflerini tutku haline getir. Sürekli ulaş-mak istediğin, hayalini kurduğun yaşamı düşün. Hedeflerini her sabah seni yataktan heyecanla kaldı-racak birer tutku haline dönüştürürsen, bu hedefe ulaşmak adına edinmen gereken alışkanlıklar sana zor gelmez.

2- Zinciri kırma

Alışkanlık edinmek, aktiviteleri sürdürmeyi gerektirir. Araştırmalara göre bir aktivite yirmi bir gün bo-yunca tekrarlanırsa alışkanlığa; doksan gün boyunca tekrarlanırsa ise yaşam biçimine dönüşür. Yani kilit noktada sürdürme vardır. Zinciri kırma tabiri de sürdürme aşamasını gözle görülür bir sürece dö-nüştürmeyi amaçlar. Takvim veya bir zincir şeklinde yazılmış günler üzerinde aktiviteyi sürdürdüğün günleri belirterek, günler arasında oluşan o zinciri kırmaman gerekir. Devamlılığını somut bir şekilde görmek seni motive eder.

Zincirde ufak bir kopma oluşması tüm isteğini kırmamalı. Eğer ilk başarısızlığında zincirini terk edersen o alışkanlığı edinemezsin. Bu durumlar için iki gün kuralı uygulanabilir. Bu kural zincirde iki günden fazla boşluk bırakmamayı hedefler. Biraz daha rahat olduğu için gün aşırı devam etmeniz için değil; o-lur da o gün bir aksilik çıkarsa ertesi günkü isteğinizi sürdürmek için oluşturulmuş bir kuraldır.

3- Pes etme

Alışkanlık olarak edinmek istediğin akiviteyi sürdürürken zorlanacağın zamanlar olacak. Her zaman kendinde devam etme isteği bulamayacaksın. Alışkanlık edinmenin en zor yanı da bu tür durumları başarılı bir şekilde atlatmaktır. Kendinde hiç istek bulamazsan sadece bir dakika diyerek başlaman seni devam etmeye ikna edebilir ya da isteğini arttıracak bir ortam değişikliği.

Her zaman devam etme yolları ara ve pes etme. Burada çok önemli olduğunu düşündüğüm bir noktaya değinmek istiyorum. Motivasyon bir duygudur. Duygular gelip geçer. Bu yüzden her zaman motive olamazsın. Her zaman motive olmayı bekleme de. Aşağıya bırakacağım şemayı aklından çıkarma.

Başarılı insan:

Düşünce - Eylem - Motivasyon

Başarısız insan:

Düşünce - Motivasyon - Eylem

Eğer başarılı olmak istiyorsan motivasyona güvenme. Motivasyon bekleme. Aksi taktirde başarısız in-sanın eylem aşamalarındaki sürece girer ve eylemi gerçekleştiremezsin. Önce eylemi gerçekleştir ki motive olasın.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar