Diksiyon ve Hitabet Nedir? Diksiyonun Kuralları? Evde Diksiyon Eğitimi?
Doğru Hitabet ve Diksiyon
Doğru hitabet ve diksiyon, insanların yaşamlarını oluşturan önemli bir unsurdur. Bu unsur; günlük yaşamda sağlıklı bir iletişim kurmanın ilk adımı olarak yer almaktadır. İnsanlar, kendi istek ve ihtiyaçlarını dile getirmek için karşısındaki kişilere etki etmeleri gerekmektedir.
Sıradan bir alışveriş veya yüksek önem arz eden bir iş mülakatı gibi zıt uçlu örneklerde bile ortak nokta, doğru hitabet ve diksiyon olarak karşımıza çıkmaktadır. Doğru hitabet ve diksiyon, beraberinde birkaç unsuru da getirmektedir. Bu unsurlar; üslup ve kimlik, konuşma hızı ve ton, jest ve mimiklerdir. Hitabet ve diksiyonun doğru bir şekilde kullanılması, bu unsurların tamamlanması ile meydana gelmektedir.
Üslup ve Kimlik
Üslup ve kimlik, bir durumun ne kadar ciddi veya esnek bir konu olmasını perçinleyen bir unsurdur. Anlatılmak istenen olayı doğru bir şekilde aktarmak ve sağlıklı dönüşler almak için üslup ve kimliğe dikkat edilmelidir. Konuşma terimlerinin uygun bir şekilde seçilmesi ve karşıdaki kişinin kültürüne göre ifadelerin kullanılması gibi kurallara uyulması, üslup ve kimliğin getirileri arasında yer almaktadır.
Nazik bir şekilde konuluşması, herkesin zaten uyması gereken kurallardan birisi olduğu için üslup ve kimlik, bu kuralın çok daha üzerinde olan bir unsur olup kişinin kendi özelliklerinin de yansıtıldığı ve karşı tarafa doğru bir izlenim vermek için dikkat edilmesi gereken önemli bir unsurlardan birisidir.
Konuşma Hızı ve Ton
Konuşma hızı ve ton, iletişimin dinleme aşamasını oluşturan önemli bir parçasıdır. Kişinin kendisini anlatırken kullandığı konuşma hızı, aynı zamanda karşısındakinin konuşmayı takip edebilme hızını da oluşturmaktadır. Bu iki frekans, doğru bir şekilde paralellik göstermelidir. Konuşma hızı bazen çok düşük bazen de çok yüksek şekilde değil aynı seviyede ve sabit bir düzeyde olmalıdır. Elbette konuşma ortamının akustiğine göre küçük farklılıklar olabilmektedir ancak aynı frekansta devam eden bir konuşma, karşıdaki kişinin diyalogları takip etmesini kolaylaştırmaktadır.
Bu takip etme, beraberinde akıcı bir konuşmanın bir bölümü olan doğru tonu yakalayarak olmalıdır. Doğru ton ile konuşmak, kişinin sağlıklı bir iletişim kurmasına ek olarak huzur ve güven ortamının sağlanması ile daha özgüvenli bir şekilde konuşmasını sağlamaktadır.
Jest ve Mimikler
Jest ve mimikler, doğru iletişim kurmanın önemli fiziksel boyutları arasında yer almaktadır. Jest ve mimiklerin doğru kullanımı, karşıdaki kişinin mental olarak takip etmesi ile beraber fiziksel olarak da dönüşler vermesini sağlamaktadır. Jest ve mimiklerin anlatılan konuyla bağdaşır nitelikte olması ve yüz ifadelerin diyalogları desteklemesi, çift taraflı bir anlaşma zemininin oluşmasını sağlamaktadır.
Bu bağlamda yer alan el, kol ve yüz hareketlerinin ölçülü seviyedeki kullanımı, doğru iletişimi sağlayan unsurlardan birisi olmaktadır.
Sonuç
Hitabet ve diksiyon, doğru bir iletişim sağlamanın anahtar unsurları arasında yer almaktadır. Bu unsurlar, alt kategorileri olarak üslup ve kimlik, konuşma hızı ve ton, jest ve mimik unsurlarını barındırmaktadır. Bu unsurların yerinde ve zamanında kullanımı, doğru bir iletişimin temel olarak sağlanması ve düzenli olarak devam etmesini sağlamaktadır.