Trafik Kazalarının Sebepleri Nelerdir? Trafik Kazalarının Sonuçları?
Trafik Kazalarının Başlıca Nedenleri Nelerdir?
Asıl sebep hiç şüphesiz eğitimsizliktir. Araç kullanmayı bilen ancak kuralları hiçe sayan bir çoğunlukla karşı karşıyayız. Trafikte güç gösterisi yapmak, arabanın hız limitini zorlamak, makas atmak, gereksiz ve bir hiç için yapılan saçma yarışmalar, maalesef ocak söndürmektedir ve trafik kazalarının başlıca nedenlerindendir.
Ayrıca modifiye tutkunlarının yapmış olduğu inanılmaz gariplikler, bir de ben usta şoförüm diyerek her türlü rahatlığı, direksiyonda sergilemeye çalışan tipler yüzünden her yıl binlerce insanımızı kaybediyoruz. Onlardan daha fazlasını da sakat bırakıyoruz. Ekonomik anlamdaki zararını ise telaffuz etmeye hiç gerek yok.
Diğer Sebepler Nelerdir?
Diğer sebepleri de “aşırı hız, dikkatsizlik, alkollü araç kullanma, trafik kurallarına uymamak, sürücü kaynaklı sebepler, yolcu kaynaklı sebepler…vb.” olarak sıralayabiliriz. Önemli sebeplerden biri de aşırı hız yapma dürtüsü ve bunun kontrol edilemeyişi.
İnsanlar sürekli bir yerlere yetişmenin telaşı içerisindeyken arabanın hızını hiç kontrol etmiyor bile. Tek derdi bir yere yetişmek. Tek derdi yetişmek olunca, aceleci, sinirli, agresif, barut fıçısı gibi bir zihinle yolculuk yapılıyor. Böyle olunca da kazalar kaçınılmaz oluyor. Bunun sonucunda da maddi manevi kayıplarımız önümüzde öylece birikiyor.
Direksiyona geçen kişinin bedenen ve ruhen zinde olması gerekir. Uykusuz, yorgun bir kişinin direksiyonda olması dikkat dağınıklığını tetikleyecektir. Dikkati dağılan bir kişi de odaklanamadığı için kaza yine kaçınılmaz olacaktır.
Sadece ehliyeti almakla şoför olunmadığını da anlamak gerekiyor. Araba kullanmayla ilgili temel bilgileri de bilmek icap eder. Sürekli pratik yapan birisini trafiğe çıkmasıyla hiç yapmayan birini trafiğe çıkması da aynı olmayacaktır elbette.
Alkollü araç kullanmanın cezası olduğu halde trafiğe çıkanlar hayati risklere de zemin hazırlamış oluyorlar. Hem kendi hayatını em de sevdiklerinin hayatını hiçe saymış oluyor. Bir nevi katillik yapmış oluyor. Özellikle dikkat edilmeyen maddelerden biri de hemen hemen hiş uyulmayan takip mesafesi meselesidir. Yayalara yol vermemek, kırmızı ışıkta geçmek, olmadık yerde sollama yapmaya çalışmak, en sol şeritten girip sağa evrilmek …vb.
Trafik işaret ve işaretçileri uymamak, emniyet kemeri takmamak, aşırı yük atmak, bilgilendirici ve uyarıcı levhalara hiç bakmamak, baksa da dikkate almamak, geçiş kurallarına, geçiş üstünlüğüne uymamak …vb. sebeplerle trafiğe çıkıp ortalığı savaş alanına çevirmek kazaların önemli nedenlerinden sayılabilir.
Yolcu Kaynaklı Kazalar Nedir, Nasıl Olur?
Ayrıca yolcu kaynaklı kazaların sayısı da sürekli artmaktadır. İnsanımızın rahatlığı ve vurdumduymazlığı, ben yayayım her istediğimi yaparım mantığı da kazalara sebep olmaktadır.
Yolcunun dalgın bir halde yola aniden çıkması, geçiş hakkı kendinde olmamasına rağmen yola atlaması, araçların yolunda kafasına göre, keyfe keder yürümesi, duran aracın arkasından veya önünden birdenbire çıkması, kırmızı ışıkta yola atlaması da dikkat çeken sebeplerden bazılarıdır.
Bunlara ilave olarak; yolcunun otoyola girmesi, ışık olmayan yolda karşıdan karşıya geçmesi, elindeki bir motorsuz taşıtı düzensiz kullanması, hareket halindeki bir aracın bir yerine tutunarak ilerlemeye çalışması, kurallara dikkat etmeden hayvanlarını düzensizce sevk etmesi, üst geçidi kullanmayıp vızır vızır işleyen yoldan karşıya geçmeye çalışması, kaldırımı ve yolu kafasına göre işgal etmesi…vb. sebepler sayılabilir.
Trafik Kazalarına Sebep Olan Başka Maddeler Var mıdır?
Yukarıda belirtilen sürücü ve yolcu kaynaklı sebeplerin dışında yol bilgilendirme levhalarının eksikliğinden, yolun arızalı olmasından, uyarı levhalarının zamanında ve yerinde olmamasından kaynaklanan sebepler de söylenebilir.
Ancak bu son saydığımız nedenler devede kulak mesabesindedir. Her ne olursa olsun tüm kurallara dikkat edilmeli, can kaybına, sakatlığa ve ekonomik kayıplara fırsat verilmemelidir. Bilgilenmek önemlidir ancak bu bilgilerin direksiyonda da uygulanması gerekir.
Sadece bilmenin yetmediği mutlaka uygulamanın yapılması gerektiği her fırsatta vurgulanmalıdır. Uygulamaya koyduğumuz gün , kısacası buna inandığımız gün bu kayıpların, sakatların ve ölülerin sayısı çok daha az olacaktır. Ekonomik kayıplar da önemli oranda azalacak ve ülkemizin milli değerleri korunmuş olacaktır.