Kitap Okumanın Faydaları? Çocuklarda Kitap Okumanın FAYDALARI?
KİTAP OKUMANIN AVANTAJLARI
Kitap okumak, bir insanın kendisi için yapabileceği en güzel eylemdir diyebiliriz. Kitap okumak, adeta farklı bir dünyaya açılmış bir kapıdan girip, orada eğlenceli vakit geçirmektir. Önceden hiç tanımadığınız insanları tanımak, onların duygularına tercüman olmak, onlar gibi üzülmek ya da sevinmek, kendini onların yerine koyarak düşünmek, değişik duygu geçişleri yaşamaktır.
Kitaplar, sadece özel bir konuda bilgi veren araçlar değildir. Sayılamayacak kadar çok faydası ile, insanın en yakın dostlarından biridir aynı zamanda. Peki ama büyüklerimizin bizlere seneler boyunca ‘lütfen kitap oku’ demesinin nedenleri nelerdir? Şöyle ki;
Kitap okumanın en önemli avantajlarından biri, farklı bakış açılarını öğreterek kişide empati yeteneğini geliştirmesidir. Yani kitap okuyan biri, olaylara başkalarının gözünden bakabilir. Empati ile kişiler birbirini anlayarak karşı tarafın da içinde bulunduğu hali değerlendirebilir. Böylece olaylara daha nesnel ve anlayışlı yaklaşabilir.
Düzenli olarak kitap okumak dikkat dağınıklığı problemini ortadan kaldırır. Zira, okumak kendi başına konsantre olmayı gerektiren bir fiil olduğundan düzenli kitap okuyarak dikkat dağınıklığı azalacaktır.
- Kitap okumak gündelik koşturmacaların getirdiği kafa yorgunluğunu azaltarak zihni rahatlatır. Rahat bir zihin de kaliteli bir uykuyu sağlar.
- Kitap okumanın avantajlarından biri de kişilerin beyin hücreleri arasında yeni nöron bağlantıları oluşturarak zekâ kapasitesini artırmasıdır.
- Kitap okumak, genel bir konu için yazılmasa dahi, her kitap adeta yeni bir insandır ve yeni şeyler öğretir. Yani kitap okumak bilgi birikimini artırır. Bununla birlikte düşünce ve ifade yeteneği de otomatik olarak gelişmiş olur.
- Kitap okumanın avantajlarından biri de kişinin kelime belleğini genişletmesidir. Yeni kelimeler öğrenmek, yeni ifade biçimleri ortaya çıkaracağı için bir olayı anlatırken zorlanmadan kendinizi ifade edebilirsiniz.
- Kitap okuma alışkanlığı, hayal gücünü ortaya çıkardığı için yeniliğe açık hale getirir. Hatta bazı kitapları okurken, sanki bir film izliyormuş gibi hissedebilirsiniz. Böylece hayal gücü zenginleşir ve gelişir.
- Kitap okuma alışkanlığı kazanmak hafızayı güçlendirir.Nasıl ki spor yapmak kaslarımızı geliştiriyorsa, kitap okumak ta hafızayı güçlendirir. Yani kitap okumak da beynin egzersizidir diyebiliriz.
- Kitap okumanın yararlarından biri de sözlü ve yazılı ifade yeteneğini geliştirmesidir. Okumak kelime haznesini genişlettiği için kişinin kendini ifade edebilmek adına daha fazla seçeneği olur.
Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmak İçin Yapılacaklar
Kitap okumanın epeyce fazla avantajı vardır. Fakat, bütün bu faydaları bir tek kitap okuyarak görmek mümkün değildir. Kitap okumak ancak bir alışkanlığa dönüştüğü zaman gerçek fayda sağlayacaktır.
Kitap okuma alışkanlığı kazanmak için aşağıdaki yollar izlenebilir:
- Kitap okuma alışkanlığı kazanma işine, doğru kitap seçerek başlanmalıdır. Yani okunan ilk kitap okuyan kişiyi yansıtmalı, okuyucuyu sıkmayacak kadar kısa ve net olmalıdır. Öte yandan basit ve akıcı bir anlatımla yazılmış olmalıdır. Böylece okuyucu kitaptan zevk aldığı için okumaya devam edecektir.
- Alınan bütün tavsiye ve araştırmalara rağmen yine de okunan kitap, okuyucuyu tatmin etmeyebilir. Böyle bir durumda kitabı bitirmeye zorlamak doğru değildir. Bu nedenle eğer kitap ilgi çekmiyorsa onu bırakarak başka bir kitaba başlamak en doğrusu olacaktır.
- Okuma alışkanlığı kazanmak için, istikrarlı olmak da en önemli basamaktır. Ne olursa olsun rutini bozmamalı ve okumaya boş verilmemelidir. Kesinlikle kitap okumak için vakit yaratılmalıdır.
- Yapılan araştırmalara göre bir herhangi davranışın alışkanlık haline gelmesi için en az 21 gün geçmelidir. Yani 21 gün boyunca düzenli olarak kitap okumak alışkanlığa dönüşür. Her gün belli bir süre hiç aksatmadan kitap okumak, kesinlikle alışkanlığa dönüşecektir.
- Kitap okuma alışkanlığı kazanmak adına, çantanda her zaman bir kitap bulundurmak da oldukça etkili olacaktır. Bu şekilde metro veya otobüs gibi ulaşım araçlarında okuma fırsatı bulunur.
- Kitap okuma alışkanlığı kazanmak için kesinlikle bir motivasyon gerekir. Kitap okumada kendimizi motive edebilmek için en etkili motivasyon ise, okunan kitapların listesini yapmaktır. Bu listeye geriye dönüp bakıldığında yeni kitaplar okumak için kişide istek uyandıracaktır.
Kitap Okumada Etkili Yöntemler Nelerdir?
Kitap okumaktan verim alabilmek için ilk olarak kitap okumanın amacı belirlenerek o amaca uygun kitap seçimi yapılmalıdır. Mesela; keyifli vakit geçirmek için öykü ya da roman tercih edilebileceği gibi, okumanın gayesi bir konuda bilgi almaksa, o konuyu anlatan kitaplar seçilebilir.
Bu şekilde, amaca uygun etkili okuma gerçekleştirilmiş olur.
- Kitap okumada etkili yöntemlerden biri de okunacak kitabın ana başlıklarını ve anahtar kelimeleri anlamaktır. Kitabı okumaya başlamadan evvel içindekiler ve önsöz bölümünü okumak da kitabı okumaya karar verme konusunda yardımcı olabilir.
Bunların dışında, kısa notlar tutmak da, kitap okumaktan alınan verimi katlar. Kitap okurken not tutmak için kalem ve kâğıt kullanılabileceği gibi dijital araçlar da tercih edilebilir. Not tutmak, kitaba odaklanmayı kolaylaştırır ve aynı zamanda ihtiyaç duyulabilecek bilgilerin el altında olmasını sağlar. Böylece üzerinden uzun zaman geçse de, arada sırada tutulan notlara göz atılarak bilgiler hatırlanabilir.