Kadın Polis Olmak İçin Lisede Hangi Üniversiteye Gitmek Gerekir?
Eğer sizde bu sorunun cevabını merak ediyorsanız yazımızın devamını okumanızı tavsiye ederiz.
Polis olmak isteyen bir birey liseyi bitirdikten sonra polis yüksek okulunu tercih etmelidir. Bunun için sınava girip yeterli puanı ise alması gerekir. Bunun için belirli şartlar vardır ve bu şartlarında yerine getirilmesi gerekir. Polis olmak isteyen bir kişi mutlaka 18 yaşında tamamlamalıdır. 18 yaşından küçük olan kişiler polis olma hakkını elde edemezler. Polis olmak isteyen bir bireyim fiziki şartları da mutlaka yerine getirmesi gerekir. Hiç bir şekilde yüz kızartıcı suçunun olmaması ve aynı zamanda silah taşımaya yetkisinin bulunması şarttır.
Polis Olmak İçin Aranan Şartlar Nelerdir?
Polis olmak isteyen bir kişinin önlisans veya lisans diplomasının bulunması gerekmektedir. Bu kişiler sınavlara girerler ve bu sınavlardan başarı elde ettikleri takdirde polis olma hakkını elde ederler. Lisans mezunu olan bir kişi 6 aylık bir eğitime daha girer ve bu eğitimin ardından ise polis memuru olmaya hak kazanır.
Önlisans mezunu olan kişi ise eğer polis meslek yüksek okulu'ndan mezun olmuş ise kısa bir süre içerisinde göreve başlar.
Polis Olmanın Şartları
Günümüzde çok sayıda polis olmak isteyen kişiye rastlamak mümkündür. Ancak her isteyen polis memuru olmaya hak kazanamaz. Polis olmanın şartları vardır ve bu şartlar ise şu şekildedir;
- Öncelikle polis olmak isteyen bir kişinin t.c. Vatandaşı olması gerekmektedir
- Polis olmak isteyen kişinin en az 1.62 boyunun olması gerekir
- Daha önceden hiçbir ceza almamış ve yüz kızartıcı bir suçunun bulunmaması gerekir
- Polis memurları silah taşıyacağı için silah taşıma adına bir engelinin olmaması şarttır
- Polis olmak isteyen bileğini 18 yaşında tamamlaması gerekir
- Polis olmak isteyen bir kişinin kpss puanını iyi olması ve mutlaka barajı geçmesi şarttır
- Polis memuru olmak isteyen bir kişi lise önlisans veya lisans mezunu olmalıdır
Polis Çeşitleri Nelerdir
Polis memuru olmak için gerekli şartlar yerine getirildikten sonra ve okuldan mezun olduktan sonra polis memuru olmaya hak kazanılmaktadır. Pek çok çeşit polis mevcuttur.
Polis çeşitleri ise şu şekildedir.
- Motosikletli polis timleri
- Deniz polisi
- Asayiş polisi
- Çevik kuvvet polisi
- Çocuk polisi
- Toplum destekli polis
- Bisikletli polis
- Özel harekât polisi
- Narkotik polisi
- Bomba imha polisi
- Köpek eğitim merkezi
- İstihbarat polisi
- Tem
- Kom
- Turizm polisi
- Olay yeri inceleme polisi
- Trafik polisi
- Sivil polis
- Spor şube polise
- Siber suçlarla mücadele birimi
- Hava polisi
- Cinayet büro
Polis Olmak İçin Kaç Sene Okumak Gerekir?
Bir kişi polis memuru olmak istiyorsa mutlaka gerekli şartları en iyi şekilde yerine getirmelidir. Peki, polis olmak için kaç sene okumak gerekir?
Polis memuru olmak için 2 senelik veya 4 senelik üniversitelerden mezun olunması şarttır. Bu üniversitelerden mezuniyet durumu söz konusu olduğunda daha sonra kişinin kpss sınavına giriş sağlaması gerekecektir. Kpss sınavına giriş sağladıktan sonra barajı mutlaka geçmesi şarttır. İyi bir puan aldıktan sonra ise pomem kapsamında başvuruda bulunması gerekecektir. Ancak lise mezunu olan kişilerde polis memuru olmaya hak kazanır. Bunun içinde kpss sınavına giriş sağlanması gerekir. Kpss sınavından iyi bir puan aldıktan sonra ise pmyo için başvuruda bulunulması gerekmektedir.