Zeki bir Çoçuk Nasıl Yetiştirilir? Zeki Bebek Davranışları?

Zeki bir çocuk nasıl yetiştirilir bir çocuğun zeki olması için ne yapılabilir zeki çocuk nasıl ayırt edilir

Zeki bir Çoçuk Nasıl Yetiştirilir? Zeki Bebek Davranışları?

ZEKİ BİR ÇOCUK NASIL YETİŞTİRİLİR?

Dünyaya bir çocuk getirmek ve onu en donanımlı şekilde yetiştirmek oldukça meşakkatli ve emek isteyen bir süreçtir. Tüm anne-babalar kendi çocuklarının birçok özellik bakımından üstün olmasını isterler. Bu özelliklerden biri de çocuğun zeki olmasıdır. Bir çocuğun zeki olması için anne-babalara yaşam boyu pek çok sorumluluk düşer.

Anne-babaların çoğu da zeki bir çocuk nasıl yetiştirilir kaygısını taşırlar. Siz de çocuğunuzu zeki bir çocuk olarak yetiştirmek istiyorsanız yazımızı dikkatlice okumanızı tavsiye ederiz.

Zeki Bir Çocuğun Özellikleri Nelerdir?

Bazı ebeveynlerin yaptıkları en büyük hatalardan biri çocuklarının her davranışını zekasına mal etmektir. Fakat zeki bir çocuğun özellikleri çok spesifik ve dikkatle incelenmesi gereken bir konudur.  Çocuğu zekası anlamında diğer çocuklardan ayıran özelliklere bakalım.

  1. Zeki bir çocuğun algıları çok hızlıdır. Akranlarına göre çabuk öğrenir ve öğrenmeleri kalıcıdır.
  2. Zeki çocukların dil becerileri gelişmiştir. Çoğu erken dönemde konuşmaya başlamış olan zeki çocukların sosyal yönü de buna bağlı olarak yüksektir.
  3. Zeki bir çocuğun merak duygusu çok fazladır. Zeki bir çocuğun davranışları arasında en belirgin olan merak duygusu ile çocuk sürekli etrafında olup bitenleri anlamaya bilmediklerini öğrenmeye istekli olur.
  4. Zeki bir çocuğun hafızası çok kuvvetlidir. Öğrendiklerini kolay kolay unutmayan zeki çocukların bu özelliği sayesinde yetişkinlerinkine yakın bilgi dağarcığı olur.
  5. Zeki bir çocuğun hayal dünyası çok geniştir. Zeki çocuklar yalnızca bilgi öğrenme odaklı gelişmezler. Yaratıcılık ve sanatsal yönleri de gelişmeye açıktır.

Zeki Bir Çocuk Yetiştirmek İçin Ne Yapılmalı?

Anne-baba olarak zeki bir çocuk yetiştirmek için öncelikle zeki bir çocuğun özellikleri hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Çocuğunuzun her davranışı onu zeka olarak diğerlerinden farklı kılmaz. Tabi ki zekayı etkileyen doğuştan gelen genetik faktörler var.

Fakat zeka çocuğunuzun doğumundan itibaren yaptığınız her şeyden etkilenerek ilerler ya da geriler. Bu nedenle anne-baba olarak zeki bir çocuk nasıl yetiştirilir sorusuna cevap arıyorsanız çocuğunuzun zeka gelişimi konusunda büyük sorumluluklar üstlenmek durumundasınız.

  • Çocuğunuzun zihinsel yapısının gelişmesi için doğumundan itibaren sağlıklı beslenmesine dikkat etmelisiniz. Bebeklik döneminde yeterince anne sütü alması, ek gıdaya geçildiğinde sağlıklı besinler tüketmesi, her yaşta ve her gelişim döneminde vücudun ihtiyacı olan tüm besinlerin dengeli olarak çocuğa yedirilmesi ve çocuğa vitamin takviyeleri yapılması uzmanlara göre zeka gelişimini olumlu yönde etkileyen önemli faktörlerdir.
  • Çocuğunuzun odaklanma, düşünme ve problem çözme gibi becerilerini geliştirmek için beraber oynayabileceğiniz zeka oyunlarından faydalanabilirsiniz. Çocuğunuzun zeka oyunları oynaması zeka gelişimini ilerletecektir.
  • Bir çocuğun zeki olması için merak duygusunun diri tutulması önemli. Çocuğunuz sorular sorduğunda ve yeni bilgiler öğrenmeye çalıştığında onun merak duygusunu besleyin. Çocuğunuzun yeni fikirlere ve farklı alanlara ilgisini destekleyin.
  • Bir enstrüman çalmak, bir sporla ilgilenmek, çok kitap okumak, yeni yerler gezmek gibi faaliyetler zeki bir çocuğun özellikleri arasındadır. Çocuğunuzu zekaya etkisi araştırmalarla kanıtlanmış olan sportif, sanatsal ve kültürel faaliyetlere yönlendirin.
  • Çocuğunuzla iletişiminizi her zaman güçlü tutun. Onun kendine güvenini destekleyin. Çünkü zeki bir çocuğun iletişimi, sosyal yönü ve özgüveni yüksek olur.

Zeki Bir Çocuğa Nasıl Davranılmalı?

Zeki bir çocuğa nasıl davranılması gerektiği konusu anne-babaların zorlandığı konulardan biridir. Zeki bir çocuğun davranışları hakkında doğru bilgilere sahip olan ebeveynler için durum daha kolay. Öncelikle unutmamanız gereken şey çocuğunuza zeki olduğu için ayrıcalıklı davranmamanız gerektiğidir. Eğer çocuğunuza diğer çocuklardan farklı olduğunu empoze ederseniz farklı davranış sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz.

Çocuğunuzun bir alanda merak duygusu başladıysa bilgiyi ona sunmayın, kendi kendine araştırıp öğrenmesine teşvik edin. Çocuğunuzun zeka gelişimine katkısı olacağını düşünerek onu istemediği bir alana zorla yönlendirmeye çalışmayın. Bırakın çocuğunuz hangi alanda ilgili ve yetenekliyse kendisi karar versin.

Zeki Bir Çocuğun Eğitimi Nasıl Olmalı?

Zeki bir çocuk nasıl yetiştirilir konusundaki mihenk taşlarından biri çocuğun okuldaki eğitimidir. Çocuğunuz için bu konuda her zaman uzman kişilerden yardım almalısınız. Çocuğunuzun öğretmenleri ile sürekli iletişim halinde olup takibini yapmalısınız. Çocuğunuza ders dışı etkinlikler için de alan ve zaman tanımalısınız.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar