Psikoz Hastaları Yorumları? Psikozun Belirtileri Nelerdir?
Psikoz ve Psikozun Modern Psikolojideki Yeri
Psikoz; bilinç düzeyindeki düşünce ve duyuların ağır oranda bozulması ve algının gerçeklikten uzaklaşması durumlarında kullanılan bir terimdir. Psikotik dönem geçiren hastalarda yaygın olarak varsanı görümü ve sanrısal düşünce bozuklukları gözlemlenir. Psikotik dönemler, zihinsel bir hastalığın işaretçisi olabilmekle beraber; travma, madde kullanımı gibi durumlar sonucu da ortaya çıkabilir. Psikotik hezeyanlar; gerçekten uzaklaşan, bilinç akışını serbest bırakan bir durum oluşundan mütevellit; edebiyat ve sanat dünyasında da yoğun ilgi odağı olmayı sürdürür.
Psikoz sözcüğünün kökeni yunanca phsyce (ruh) ve osis (anormal) kelimelerinden gelir. Psikoz sözcüğü; sanrı veya varsanı içermeyen sinirsel bozukluklardan, yani nevrozlardan, ayrılmış bir şekilde ifade edilebilmesi açısından ilk kez Ernst von Feuchtersleben tarafından kullanılmıştır.
Psikoz Belirtileri
Psikozun belli başlı belirtileri şu şekildedir;
- Gerçekte yaşanmayan olay ve oluşumlar görmek, olmayan kokuları ve sesleri duyumsamak; beş duyu organının gerçekliğe hitap etmeyişi, halisünasyonlar
- Kişilikteki belirgin bozukluklar
- Duygudurumlarında abartılı ve nedensiz değişimler
- Düzensiz ve karmaşık düşünce yapılanması sonucu konuşmaların sekteye uğraması, dikkat problemleri
- Gerçek dışı ve ısrarcı düşünceler, delüzyonlar ve paranoya
Emil Kraepelin ve Psikozun Günümüzdeki Semptomel ve Nedensel Ayrımı
1883 senesinde Emil Kraepelin beyindeki hastalıklı parçanın, yani beyin patolojisinin, ruhsal hastalıklara sebep olduğu görüşünü öne sürmüş ve davranış bozukluklarını isimlendiren ve sınıflandıran ilk isim olmuştur.
Psikoz; alkol ve uyuşturucu gibi maddelerin kullanımı ve organik sebeplerden dolayı nüksedebileceği gibi, çeşitli travma bozuklukları sonucu da açığa çıkabilir. Madde kullanımına bağlı psikozlar, kullanılan maddenin etkisini gösterdiği süreye bağlı olarak değişen bir zaman zarfı boyunca gözlemlenebilir. Psikotik bozukluklar bazen beyin fonksiyonlarının bozulduğu epilepsi, beyin iltihaplanması gibi hastalıklar kapsamında gözlemlenebilir. Bu durumlar Organik Psikotik Bozukluklardır.
Kuruntuya dayalı delüzyonel paranoid psikozlar; hastadaki en belirgin semptomun, olayları yanlış bağdaştırma nedeniyle gerçek olmayan sonuçlara ulaşma şeklinde nüksettiği psikozlardır.
Şizofreni ise psikozun en bilindik örneği olup; davranış değişikliği ile beraber delüzyon, paranoya, halisünasyon gibi diğer semptomların da eşlik ettiği ve bu semptomların en az altı ay gözlemlenmesi durumunda teşhisi konulabilen bir hastalıktır.