Geçmiş Acıları Unutmak? Acılarla Nasıl Başa Çıkılır?
Geçmiş Acılarla Baş Etmek
Her birimizi geçmişte çok yaralayan ve hala kabuk bağlayamayan veya bağlasa dahi yer yer kanayan yaralı vardır.
Bu ağır acılar hayatta aldığımız her kararlarda, attığımız her adımda bizlerin karşısına çıkıyor ve hata üstüne hata yapmamıza sebebiyet veriyorsa dur demenin vakti gelmiştir.
Geçmişle Yüzleşmek
Kolay olmasa da olan her ne ise öncelikle o zamana gitmeli ve o olayla yüzleşmeliyiz. Unutulmamalı ki yaşanan her şey o anda kaldı ve biz artık o savunmasız, güçsüz veya çaresiz kişi değiliz. Yaşanan acılar bizleri olgunlaştırır ve gelecek olanlara karşı bağışıklık kazanmamıza yardımcı olur. İnsan yandıkça pişer. Tıpkı gülün dikensiz olamayacağı gibi hayatın da zorlu ve yaralayıcı yanları vardır.
Ağlamak geliyorsa içinizden ağlayın gülmenin ayıp olmadığı gibi ağlamanın da ayıp olmadığını bilin. Acınızın üstünü örtmek yerine önce onu sakladığınız yerden çıkarın.
Geçmişi Kabul Etmek
Yaşadığınız şeyle yüzleştikten sonra onu olduğu gibi eksiksiz ve abartısız kabul edin. Suçunuz varsa pişmanlık duymayın emminim zaten yeterince duymuş ve kendinizi yıpratmışsınızdır. Affedilemez de olsa ayıp, ahlaksız veya dünyanın en kötü yanlışı da olsa o size aittir. Kendinizle birlikte onu kabul edin ve ders çıkarın. Eğer mağdur taraftaysanız kendinize acımayı bırakın.
Hatayı ısrarla kendi üzerinize çekmekten de vazgeçin. Aynaya her baktığınızda gördüğünüze yabancılaşmayın onu sımsıkı kucaklayın. Sizin en çok kendinize ihtiyacınız var unutmayın. Zamanı geri alamaz yaşananları yaşanmamış gibi sayamayız elbette ama kabul edebiliriz.
Geçmişi Sevmek
İşte tam burada kendinizi sevmelisiniz eğer bunu başaramazsanız affedemezsiniz. En çok kendinize değer verin ve kendiniz için yaşayın. Kendinize kocaman sarılın.
Geçmişi Affetmek
Yaşanan her şeyi kabul ettikten sonra size zarar veren o insanlara kin duymayı bırakın. Enerjinizi kötü duygularla kirletmeyin. O insanları sevin demiyorum ama affedin çünkü siz o insanları affettiğinizde hafifleyeceksiniz.
Onlara karşı hissizleşmeyi öğreneceksiniz. Duygularınız da acılarınız da esneyecek ve değerlerinizi keşfedeceksiniz. Kendinize yetebilmenin keyfine varacaksınız. Eğer hatalı taraftaysanız hiçbir şey için geç olmadığını bilin ve özür dileme erdemine sahip olun. Önce siz kendinizi affedin ki karşınızdaki de sizi affedebilsin. Her iki taraf da konuşmaktan asla vazgeçmesin. Acıları konuşmak onları hafifletebilir. Hatırlamaktan korkmayın. Son olarak unutmayın ki siz çok değerlisiniz, yaşamak çok güzel ve her ne olursa olsun insan yalnızca acıyla büyür. Büyümekten korkmayın.