Süt Pişince Ne Kadar Azalır? Süt Kaç Dakika KAYNATILIR?
Süt Pişince Ne Kadar Azalır
Sütün yaklaşık %87’ si su olduğu için pişirdikçe sütün miktarı azalacaktır. 1 Litre sütü 25-30 dakika pişirirseniz ağırlığının yaklaşık %10’nu kaybedecektir.
Buharlaştırılmış süt de bu buharlaşma oranı dikkat alınarak yapılır. Tatlı ve kahvelerde kullanılabilen buharlaştırılmış sütün en temel tarifi şu şekildedir:
Yanmaz malzemeden yapılmış tencereye 2 bardak süt koyun. Tenceredeki seviyesi işaretleyin. Daha sonra 2,5 bardak daha süt ekleyin ve 2 bardaklık seviyeye düşene kadar sütü karıştırarak ve en düşük seviyede kaynatın. Üstünde kaymaklanma olunca kaşık ile alın. 2 bardaklık seviyeye geldiğinde buharlaştırılmış sütünüz hazır demektir.
Süt Pişince Ne Kadar Fire Verir
Yapılan araştırmalar sütün pişirilince içindeki besin değerlerinin ciddi oranlarda azaldığını kanıtlıyor.
Süt, çiğ halde içen kesinlikle tüketilmemesi gereken bir besindir. Sütün sağıldığı hayvandan geçebilecek birçok zararlı bakteriyi barındırabilir. Bu durumda tam bir çelişki oluşuyor. Çünkü çiğ iken içersek bize hasta edecek olan süt, pişirirsek de içindeki besin değerinin çoğunu kaybediyor. Ayrıca eğer sütün geldiği kaynak ideal tüm hijyen koşullarına sahipse, sütün sağıldığı hayvan da en ideal çevre koşullarında yaşıyorsa ve hastalığı yoksa, çiğ süt içmenin faydası olabiliyor da.
Çoğu uzman sütün kaynamaya başladıktan sonra 5-10 dakika daha kısık ateşte pişirilmeye devam edilmesini, sonra ocaktan alınmasını ve buzdolabında değil oda sıcaklığında soğumaya bırakılması gerektiğini tavsiye ediyor.
Süt Pişince Ne Kadar Sürede Tüketilmeli
Çiğ süt oda sıcaklığında 6-7 saat, buzdolabında da en fazla 24 saat bozulmadan dayanabilir. Pişirilmiş sütü ise buzdolabında en fazla 2-3 güne kadar muhafaza edilebilir. Günlük sütün içinde bakteri çoğalması çok kolaydır. Bu yüzden mümkün olduğu kadar çabuk tüketilmelidir. Ya da yoğurt, peynir gibi süt ürünlerinden hangisi yapılacaksa zaman kaybetmeden yapılmalıdır.
Pastörize ve UHT sütlerin ise pişirilmeye ihtiyacı yoktur, zaten paketlenmeden önce ısıl işlemden geçmiştir. Pastörize en temel anlamıyla sütün içindeki zararlı bakterilerin yok edilmesi işlemidir. Süte 100 derecenin altında işlem uygulanır. UHT sütte ise 100 derecenin üstünde işlem uygulanır. Bu işlemler sırasında zararlı bakteriler kadar yararlı bakteriler de öldüğünden yoğurt ya da peynir yapılmaz bu sütlerden. Hatta günlük sütü bile bir kere kaynatıp soğuttuktan sonra, tekrar bu işlemi yaparsanız yoğurt ya da peynir mayanız tutmayacaktır.
Süt Pişince Ne Kadar Olur
Evde tencerede süt pişirirken tam kaynayacakken 2-3 parmak kabarması normaldir ve önlemleri vardır. En basiti tencerenin üstüne kaşık koyabilir ya da tencerenin dibinekoyabilirsiniz.
UHT sütlerin ömrü çok uzun olduğu için son kullanma tarihleri gelmese bile içlerinde jelleşme olabiliyor. Bu jel sütü pişirir üstte kaymaktan daha yoğun bir tabaka oluşturuyor. Bu tabaka sütün hava ile temas etmesini engellediği için süt ısı kaybedemiyor ve ani ısınma sonucu patlayabiliyor. Yani patlamak alevli bir patlama değil. Ocak, tezgah ve mutfak dolapları süte bulanıyor.