Mühendis Olmak İçin Hangi Derslerin İyi Olması Gerekir?



Mühendis olmak için gereken şartlar ve hangi okula gitmesi gereken konulara değindik


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Mühendis Olmak İçin Hangi Derslerin İyi Olması Gerekir?

Mühendis Olmak İçin Hangi Derslerin İyi Olması Gerekir

Hangi mühendisliğin hayalini kuruyor olursanız olun, sizinle aynı hayali paylaşan kişilerle ortak bir noktanız var; aldığınız dersler. Üniversitede mühendislik bölümü okumanız için mutlaka lise 10. sınıfta sayısal bölümü seçmeniz gerekiyor.

Bu seçiminiz tabi ki yetmiyor mühendis olmanız için. Bir de çok çok başarı göstermeniz gereken ana dersler var. Mühendis olmak için matematik, fizik, kimya ve biyoloji derslerinde iyi olmanız gerekiyor.

Mühendis Olmak İçin Kaç Puan Gerekir

  1. Mühendislik bölümlerinin puanları tamamen farklı farklıdır.
  2. Adli Bilişim Mühendisliği taban puanı Fırat Üniversitesi’nde 262,3.
  3. Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü taban puanı 525,6.
  4. İskenderun Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği taban puanı 284,4.
  5. İstanbul Teknik Üniversitesi Fizik Mühendisliği taban puanı 401,3.
  6. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Fizik Mühendisliği taban puanı 250,7.
  7. Koç Üniversitesi Makine Mühendisliği taban puanı 499,9.
  8. Türk Hava Kurumu Üniversitesi Makine Mühendisliği taban puanı 248.
  9. Gebze Teknik Üniversitesi Uçak Mühendisliği taban puanı 412.
  10. İstanbul Gelişim Üniversitesi Uçak Mühendisliği taban puanı 250,8.

Mühendis Olmak

Diğer herkesten daha zeki ve ’kafalı’ olduğunuz yönünde hoş bir önyargı yaratan bir meslektir mühendislik. Eski Türk filmlerinde jön ekseriyetle mühendistir. Özellikle de yüksek mühendistir ve seviyeli bir muhitin insanıdır. Bu mesleğin adı bile hemen saygı uyandırmaya yetiyor. Eski zamanlarda mühendis olmak ile şimdilerde mühendis olmak arasında tabi ki dağlar kadar fark var. Şu anda da hala saygı gören, önemsenen bir meslek ama eski Türk filmlerindeki gibi cazip işleri ve maaşları yok maalesef çoğu mühendislik dalının.

Özellikle devlette çalışmak için kadro bekleyen o kadar çok mühendis varken mühendislik bölümü okumak istiyorsanız, bunu gerçekten yapmak istediğinizden emin olsanız sizin için faydalı olur.

Mühendis Olmak İçin Hangi Liseyi Bitirmek Gerekir

Fen Lisesi, Anadolu Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi gibi okullardan mezun olmak gerekiyor üniversitede mühendislik bölümü okuyabilmek için. Şimdilik mevzuat bu şekilde. Yani Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi ya da Sağlık Meslek Lisesi okuyup da mühendislik seçemeyeceğinizi göz önünde bulundursanız iyi olur.

Mühendis Olmak İçin Hangi Bölüm Okumalı

Hangi mühendislik dalı olursa olsun, üniversitede eğitimini almak için lisede sayısal bölümü seçmiş olmanız gerekiyor. 10. Sınıfta yapılan bu tercih eskiden değiştirilemezken, sonradan yapılan düzenlemelerle öğrencilere bölüm değiştirme imkanı veriliyor günümüzde. Yani 10 sınıfta Eşit Ağırlık seçmişseniz 10. Sınıfın sonunda okul idaresine dilekçe vererek Sayısal Bölüme geçiş yapabiliyorsunuz.

Mühendis olmaya nihayet karar vermişseniz ve yanlış bölümde olduğunuzu düşünüyorsanız köprüden önceki son çıkış diyebiliriz bu alan değiştirme fırsatı için.

Mühendis Olmak İçin Gereken Özellikler

En gerekli, en olmazsa olmaz özellik matematikte iyi olmanızdır. Zaten matematiğe yeteneğiniz varsa diğer kardeş dalların; fizik, kimya gibi; rahatlıkla üstesinden gelebilirsiniz.

Mühendis Olmak İçin Kaç Yıl Okumak Gerekir

Üniversitelerde mühendislik bölümleri 4 yıllıktır. Eğer İngilizce dilde eğitim veren bir üniversitedeyseniz ve muafiyet sınavını geçemediyseniz fazladan 1 yıl okuyarak 5 senede mezun olabilirsiniz.

Mühendis Olmak Zor Mu?

Tabi mühendislikleri karşılaştıramayız ya da yarıştıramayız. Her dalı ayrı ayrı bir uzmanlık gerektiriyor. Orman mühendisliğinin, elektrik mühendisliği kadar zor olmadığını iddia edemeyiz. Alanlar ve bilgiler farklı farklıdır.

Coğrafya bilgisini, Astronomi bilgisiyle kıyaslayabilir miyiz? Kısaca her işin tabiatıyla kendine göre zorlukları vardır. Bel ki de mühendis olmanın en zor tarafı sizin için beklentilerin hep en üst noktada olup, hata yapmanız karşısında gösterilen hoşgörünün en düşük seviyede olmasıdır. Diyelim ki, bir ilaç şirketinde genetik mühendissiniz ve milyonlarca dolarlık bir yatırım sizin çalışmalarınızı finanse etmek için kullanılıyor. Ve siz yanlış bir hesaplama, unutkanlık ya da ufak bir dikkatsizlikle milyonlarca doların çöpe gitmesine neden olabilirisiniz. Bu durumda patronunuz bir özür ile teselli olmayabilir.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar