Lenf Kanseri Olanların Yorumları? Lenfoma Olduğunuzu Nasıl Anladınız?

Lenf bezleri ile alakalı hastalığının tanımı ve tedavisi hakkında yazılmış bir bilgi makalesidir.

Lenf Kanseri Olanların Yorumları? Lenfoma Olduğunuzu Nasıl Anladınız?

 Lenfoma, lenf nodlarında veyatta vücüdun diğer organlarında sebepsizce ve anormal sayıda lenfosit meydana gelmesi sonucu görülmektedir. Günümüzde gençlerde sıkça rastlanan bu durum hayat şartlarını olumsuz etkilese de gelişen sağlık şartları ile erken evre tedavisinde %80 e kadar başarıya ulaşmıştır.

 Lenfoma; Hodgkin lenfoma ve Hodgkin dışı lenfoma adı altında iki büyük gruba ayrılır. Hodking lenfomanın nedeni pek bilinmemekle birlikte erkeklerde daha sık görülmektedir. Şifası Kombine Kemoterapi ile elde edilebilen bir hastalıktır. Hodking dışı lenfoma ise anormal B ve T hücreli lenfomalar olarak iki guruba ayrılır. Hastalık dalak ve mide bağırsak gibi organlarda kendini belli etmektedir ve B hücreli lenfomalar da daha sık ortaya çıkmaktadır.

Bu hastalığın nedenleri günümüzde hala da pek bilinmese bile kimyasal ürünlere olan ilgi yada EBV yada HTLV1 gibi bazı virüslerle enfekte olmuş kişilerde görülmektedir. Bir lenfoma hastasının şikayetleri arasında; Boyunda şişlik, Sol köprücük kemiği üzerine yerleşmiş olarak şişlikler, gece terlemesi ve %10 unda gerçekleşen uzun vadede kilo kayıpları seyir eder. Lenfomanın kesin tanısı histopatolojik inceleme yani hastalıklı dokunun alınarak incelenmesi şeklindedir. Eğer hastanın lenfleri boyun bölgesinde şiş değil ise gerekli radyolojik tetkiklerle göğüs boşluğundaki lenfler incelenir ve olması gerektiğinden büyük ise o parçalar da aynı işleme tabi tutulmaktadır.  Lenfoma tanısı konan her hastaya mutlaka hastalığın evresini belirlemek için kemik iliği biopsisi de yapılmalıdır.

  Bahsedilen belirtilerden herhangi birine bir belirtiniz var ise bu kesinlikle lenfoma(Lenf kanseri) belirtisi olarak düşünmek pek doğru değildir , çünkü lenf bezleri vücüdümüzdun çoğu yerinde bulunmakla birlikte en ufak bir kesik yarası enfektesinde , diş çürüğü enfektesinde bile kendini şişlikle belli edebilmektedir.  Lenf şişliği bağışıklık sistemi ile de doğrudan ilişkilidir, bunu da unutmayalım.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar