Online Sunum Nasıl Yapılır? Sunum Yaparken Nasıl Başlanır?



Çağımız ve pandemi yaşanmasından sonra online sunum giderek yaygın hale geldi. Online sunum nasıl yapılır ve dikkat edilmesi gereken kuralları anlatan bir bilgi makalesidir.


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Online Sunum Nasıl Yapılır? Sunum Yaparken Nasıl Başlanır?

Başarılı Online Sunum Nasıl Olmalı

Pandemiyle birlikte, fiziksel sunumların yerini online(uzaktan) sunumlara bıraktı. Artık bulunduğumuz yerden dünyanın her noktasına bağlanıp sunumlar yapabiliyoruz. Bu dönemde, profesyonel hayattaki iş insanları ve öğrenciler için aktif bir şekilde kullanılan sunum yöntem ve tekniklerini iyi bir şekilde sergilemek gerekir.

Fiziksel sunumların tersine çevrim içi sunum hazırlama stresli bir süreç olabiliyor. Bunun için online(uzaktan) sunumunuza zihinsel, ruhsal, fiziksel, sosyal ve teknik açıdan hazırlık yapmalısınız Başarılı bir online(uzaktan) sunum hazırlama süreci için dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta bulunmaktadır.

Online Sunum Yaparken Duruş ve Giyiniş

Sunum sırasında gerçekten oradaymışsınız gibi giyinin. Kendine güvenmenizi, sunuma hazır olduğunuzu hissetmeniz için gereken bir harekettir. Ayrıca, bu hareket dinleyicileri ve yaptığınız işi ciddiye aldığınız anlamına gelir. Bakışlarınızı olabildiğince kamerada tutmalı ve doğal olmalısınız. Sunumuzu özgüvenli ve gür bir ses tonuyla konuşmalısınız. Kısık ses özgüvensiz bir duruş dinleyicileriniz tarafından olumsuz bir etki yaratır ve ilgiliyi çabucak kaybetmenize yol açar. İlgiyi çekmek istediğiniz mesajınızın kemik kısmını vurgulamanız.

Bir diğer çok karşılaşılan durumsa topluluk karşında heyecan ve korku duyma durumudur. Bunun birkaç nedeni olabilir. Bunları aza indirmek için iyi bir hazırlık yapmalısınız. Örneğin; Ayna da konuma pratiği yapmak, video ve ya ses kaydı almak ve ya sevdikleriniz ve yakınlarınıza prova yapmak sizi rahatlatıp korku ve heycanınızı baskılayabilir.

Online Sunum Yaparken Sunumun Yapısı

Sunumun en önemli noktası anlaşılır olmak. Sunumu hazırlarken yapılan birkaç hatadan bahsedecek olursak; Çok yazıya ve ya çok resme boğmak, arka plan seçimi ve sunumun arka planı karanlık, yazı rengiyle uyumsuz olması ve ya yazı puntosunun boyutu. İçerikle bağdaşmayan görsel kullanımı. Bu hatalar dinleyicilerin gözünü yorup ilgilerini kaybetmelerine neden olabilir. Bir diğer önemli nokta, sunumun özgün olmasıdır. Slaytlarınızı her zaman özelleştirmeniz hem akılda kalıcıyı hem de dinleyicilerin merakını elde etmenizi sağlar. Unutmadan süreye daima sadık kalmalısınız.

Online Sunum Yaparken Başlangıç ve Bitişler

Başlangıç ve Bitiş önemlidir. İlk 7 saniyede hitap ettiğiniz kitle tarafından değerlendirilirsiniz ve ilk intiba sunumun gidişatını belirler. Güler yüz, yüksek enerjili bir giriş olumlu bir imaj sağlamaktadır. Bitişleriniz de sade ama çarpıcı konuyu özetleyen bir son olmalıdır.

Fazla detaya boğarak mesajınızın özünün anlaşılmamasına yol açabilirsiniz. Hatta daha anlaşılır olabilmesi adına söylemekle kalmayın, hem söyleyin hem de gösterin. Bu durumu jest ve mimiklerinizle de destekleyebilirsiniz.

Online Sunum Yaparken Ön Hazırlık

Teknik hazırlık aşamasında, sunumunuzdan önce kontrol etmeniz gereken hususlar vardır. Uzaktan (online) sunum yapacağınız için mutlaka bilgisayarınızın ses ve mikrofon ayarına dikkat etmelisiniz. Ayrıca, Arka planınızın düzenli ve aydınlatmanın yeterli olduğuna emin olmanız gerekiyor. İşinizi şansa bırakmamak adına tüm teknik detayları birkaç kez gözden geçirmeniz sizin yararınıza olacaktır. Böylece sunum anında olası durumlardan kaçınmış olursunuz.

Zihinsel Hazırlık aşamasında, kusursuz olamayacağınızı düşünün, zihninizi negatif düşüncelere karşı susturun. Daha önce başaralı başarılı geçen sunumlarınız varsa onları hatırlayıp rahatlayın. En önemlisi, içinde bulunduğunuz (an)a odaklanın.

Online Sunum Yaparken Dinleyici Rolü

Sunum yaparken dinleyicilerinde sizin sunumunuzda rol aldığını unutmayın. Dinleyicilere doğru değil dinleyicilerle konuşun. Bu sunumu farklı bir boyuta taşıyacaktır. Dinleyicilerinizin soru sormasına izin verin ve onları soru sormaya hazırlayın. Dikkatlerini ve soruları cevaplarını verebileceğiniz konulara yönlendirebilmelisiniz. Sunum esnasında dinleyicileri dinlerken mikrofonunuzu sessize almanız diğer dinleyicilerin dikkatlerinin dağılmasını engeller. Unutmayın Sunumunuz dinleyici odaklı olmalıdır.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar