Atatürk'ün İlkeleri Kısaca Açıklamaları? Atatürk'ün İlke ve İnkılapları?



Atatürk İlkeleri Nelerdir? Bu ilkelerin her birinin hangi anlama geldiğini açıklayan bir bilgilendirme makalesidir.


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Atatürk'ün İlkeleri Kısaca Açıklamaları? Atatürk'ün İlke ve İnkılapları?

ATATÜRK  İLKELERİ  NELERDİR  ?

Atatürk‘ ün hem kendi özel hayatında hem de ülkesi için gerçekleştirdiği savaşlarda kendisine bazı ilkeler edinmiş ve bu ilkeler doğrultusunda kendi hayat yolunu çizmiştir.

Bugün Atatürk İlkeleri liseler ve üniversitelerde okutulmakta ve gençlerin de kendi yollarını çizerken Atatürk ilkelerini benimsemesi amaçlanmaktadır. Aynı zamanda Atatürk ilkeleri cumhuriyetimizin kurulması ve devam etmesi açısından büyük önem taşır. Atatürk ilkelerini anlayan ve benimseyen bireyler çağdaşlaşma ve özgürleşme yolunda da emin adımlarla ilerlemiş olur.

 1-CUMHURİYETÇİLİK

Atatürk’ ün benimseyeceğimiz ilk ilkesi cumhuriyetçiliktir. Cumhuriyet bir ulusun kendi kararlarını kendisi alabilmesi ve kendisinin ve ülkesininin kaderini belirleyen olaylarda söz sahibi olmasını açıklar.

Bunlara örnek olarak cumhurbaşkanını kendi seçmesi ve bir padişaha bağlı olmadan halktan insanların da yönetime katılması verilebilir. Atatürk‘ ün bir sözü olan “ Özgürlük ve Bağımsızlık benim karakterimdir.” Sözünden en kısa şekilde cumhuriyetçiliğin anlamını kavramamız mümkündür. Cumhuriyet vatandaşın özgür ve bağımsız olmasıdır.

2-MİLLİYETÇİLİK

  Atatürk ‘ ün milliyetçilik anlayışı bugünün dünyasında ileri görüşlü insanların benimsemesi gereken bir anlayıştır.

Göçmenlerin bu kadar çoğaldığı ırk kavramının kendini yitirdiği bu günlerde Milliyetçilik ırka göre değil kişinin bulunduğu ülkeyi sevmesi ona hizmet etmesi ve kendisini oraya ait hissetmesini belirtmektedir. Örf, adet ve geleneklerini benimsediğiniz , insanlarını toplumunu sevdiğiniz bildiğiniz ve uğrunda kanınızı dökerek savaşabileceğiniz yer sizin vatanınızdır ve içinde yaşayanlar da sizin milletinizdir.

3-HALKÇILIK

Halkçılık en öz şekilde bütün vatandaşların millet ve yasalar önünde eşit haklara sahip olduğunu söyler. Aynı zamanda halkçılık sosyal devlet anlayışını da kapsar. Devlet vatandaşının refahını ve bağımsızlığını önemser ve icraatları bu yönde kendini gösterir. Devlet herkese bazı sosyal haklar ücretsiz olarak tanır.

Bunlardan eğitim görme hakkı ve ücretsiz sağlık hizmetleri en göze çarpan haklardandır.

4-DEVLETÇİLİK

  Atatürk kurtuluş savaşı sonrası bozulan ekonomimiz için devletçilik ilkesini benimsemiştir. Devletçilik ekonomide hem özel sektörün desteklenmesi hem de özel sektörün yeterli olamadığı alanlarda devletin kendi olanaklarını kullanarak fabrikalar kurması ve ülkenin kalkınmasına katkıda bulunmasını kapsar.

Bu ilkeyi sadece ekonomi alanında düşünmekle de hata yapılmış olur. Çünkü bu ilkeyle Atatürk bir tür sosyal denge ve adalet sağlamayı da hedeflemiştir.

5-LAİKLİK

  Laikliği kısa ve öz şekilde açıklayacak olursak devletin herhangi bir dine bağlı olmadan, bir din kurallarını benimsemeden vatandaşlarına kadın, erkek; yaşlı, genç demeden yasalar karşısında eşit haklar tanımasıdır. Örneğin; eskiden Osmanlı devletinin kanunları ve yargılamaları din kuralları gereği şeriat şeklindeydi ve devletin dini de Müslümanlık olarak benimsenmişti.

Fakat saltanat kaldırıldıktan sonra cumhurbaşkanı ve devletin bağımsızlığına ters düşecek şekilde devlet hakkında karar alıcı ve halkın din duygularını sömürerek kendisi hüküm verici konumuna geçmek isteyen halifelik kurumu bu ilkeye ters düşmekteydi. Bu durumu ortadan kaldıran Laiklik  aslında kişiyi dinsizleştirmek demek değil aksine her bireyi kendi dininde hür ve bağımsız yapmak ibadetlerinden dolayı kişiyi ötekileştirmemek ve kendisini dininden dolayı yargılayacak tek varlığın onun tanrısı olabileceğine kanaat getirmektir.

6-İNKILAPÇILIK

  İnkılapçılık  geçmişten gelen, çağa uygun olmayan ve bozulmuş kurumların toplumların yaşadığı çağa uygun bir şekilde yeniden düzenlenmesidir.

Nasıl ki kendi evimizde çevremizde eşyalarımızdaki bozukluğu tamir etmek için uğraşıp mesai harcıyorsak çevremizde günlük hayatımızı etkileyen kurumların bozukluklarının düzeltilmesi için aynı şekilde bir tamir uğraşına girilir ve yine toplumun refahı burada da esas alınır. Reform birçok geride kalmış toplum için bir uyum ve hatta yükselme yolu olarak görülebilir.

  Atatürk ilkeleri toplam 6 ilkeyi içerir ve hepsi de toplumda ilerlemeyi , birlik, beraberlik , eşitlik gibi insani değerleri çoğaltmak ve yüceltmek için  belirlenmiş  ve Türkiye’nin muasır medeniyetler seviyesine ulaşması için öncü basamaklar olmuşlardır.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar