Havaalanı Transfer İşi İçin Gerekli Belgeler? Vip Transfer İşi? Transfer İşi Karlı mı?
Ülkemize son yıllarda gelen turistlerin artmasıyla birlikte en popüler mesleklerden birisi haline gelen havaalanı transfer işi oldukça karlıdır. Bu işi yapan kimseler, kurdukları bağlantılarla daha farklı işler yapabilme imkanına da sahiptir. Peki havaalanı transfer işi nedir?
Havaalanı Transfer Hizmeti
Dilini bile bilmediğiniz, daha önce hiç görmediğiniz bir ülkeye gittiğinizi düşünün. Havaalanından iner inmez tüm esnafın gözü sizin üzerinizde olacaktır. Zira siz, onlar için bir nevi “av” hükmündesiniz. Fiyatlar, gireceğiniz her dükkânda sizler için daha farklı olacaktır. Sokaktan simit alırken bile o ülkenin vatandaşlarından daha fazla ödemek zorunda kalacaksınız.
Elbette böyle bir ortamda sizi “avlayacak” olan birinci ekip taksiciler olacaktır. Havaalanının girişinde bekleyen ve on dakikalık yol için yüzlerce lira para alan taksici haberlerini siz de okumuşsunuzdur. İşte havaalanı transfer hizmeti bu gibi olayların önüne geçmek için geliştirilmiş olan bir iştir. Sadece turistlere değil yerli insanlara yapılıyor olsa da bu hizmetin müşterilerinin çoğu turistlerden oluşmaktadır.
Havaalanı Özel Transfer
Havaalanı özel transfer hizmeti sadece ülkeye ya da şehre yeni giren insanlar için verilmez. Aynı zamanda şehir dışına çıkmak için havalimanına gitmek isteyen insanlar da bu hizmetten faydalanmaktadır.
En basit haliyle, bir yolcuyu ya da yolcu grubunu havaalanından alarak, şehir içerisinde gitmek istedikleri yere götürme hizmeti olarak tanımlanabilecek bu iş aynı zamanda tam tersi şekilde de olabilir. Yani şehir içerisinden havalimanına gitmek isteyen bir kişi de bu hizmetten faydalanabilir. Ayrıca bu işi yapan kimseler, yolculuk esnasında tanıştıkları yabancıları şehir içerisinde gezdirerek daha fazla para kazanabilir. Bu iş size yüksek kar verebileceği gibi aynı zaman da yeni fırsatların kapısını aralayabilir.
Havaalanı Transfer İşi Karlımı
Havaalanı transfer işi karlımı sorusu bu işi yapmak isteyen kişilerin en çok merak ettiği sorudur. Aslında bu soruya tek bir cevap vermek mümkün değildir. Zira bu işi yaparken hangi rolde olacağınız elde edeceğiniz karı doğrudan etkiler. Siz şoför müsünüz yoksa araç sahibi mi? Firmanın kurucusu mu? Yoksa üçü birden mi?
Kar olayını biraz daha açıklayacak olursak, bu işte sadece şoför olarak bulunan bir kimse, başka yerde kazanabileceğinden daha yüksek bir maaş alır. Fakat şoförün kazandığı para kar oranını tam olarak yansıtmamaktadır. Müşteriler genellikle, internet siteleri üzerinden hizmetleri hakkında reklam veren firmalarla temasa geçerler. Yani doğrudan şoförü bularak onunla anlaşmazlar. O yüzden firma sahibinin kazanacağı kar, araç sahibinden ve şoförden daha fazla olacaktır.
VIP Transfer İşi Nasıl Yapılır
Havaalanı transfer işi yapmak istiyorum diyen bir kişinin uyması gereken bir mevzuat ve prosedür vardır. İlk olarak bu iş için kullanılacak olan araçların temiz ve iyi bir görünüme sahip olması gerekir. Ayrıca araçların içerisindeki klimaların sorunsuz bir şekilde çalışması şarttır. Araçların tamirleri ve bakımları kesinlikle aksatılmamalı ve kasko ile sigorta belgeleri eksik olmamalıdır.
Bu iş için kullanılacak olan araçların yolcu taşıma belgesi almış olması gerekir.
Yolcu Taşıma Belgesi Nedir?
Yolcu taşıma belgesi bazı kategorilere ayrılan ve bu işi yapmak isteyen kimselerin sahip olması gereken belgelerdir. Eğer bu belgeyi almadan yolcu taşımacılığı yapmaya başlarsanız, ilk polis çevirmesinde aracınıza ve ehliyetinize el konulacaktır.
Bu işi yapabilmek için sahip olunması gereken belgelere D2 yetki belgesi ya da D4 yetki belgesi denilir. Tarifesiz bir şekilde yurtiçinde ticari yolcu taşımacılığını yapmak isteyen kimseler alması gereken belgeye D2 Yetki belgesi denilir.
D4 Yetki belgesi ise taşıma mesafesine bakmadan şehir içi ve 100 kilometrelik mesafelerde şehirlerarasında tarifesiz ya da tarifeli olarak ticari yolcu taşımacılığı yapmak isteyen kimselerin alması gereken bir izin belgesidir.
D2 ve D4 yetki belgesi arasındaki fark, yapılan işin bir “tarifeye” yani ücrete bağlı olup olmamasından kaynaklanır. Bir başka fark ise D4 yetki belgesine sahip olan kimselerin, şehirlerarası yolcu taşıma mesafesinin 100 kilometreye kadar olmasıdır.