Hamur Pişince Ne Kadar Fire Verir? Ekmek Fire Oranları?

Dikkat edilmediği zamanlarda son derece büyük oranlara ulaşan fire seviyesi, fırıncılar için de büyük bir sorundur.

Hamur Pişince Ne Kadar Fire Verir? Ekmek Fire Oranları?

Ekmekte fire oranı hakkında detaylı bir bilgi vermeden önce ilk olarak firenin ne olduğunu açıklamamız daha doğru olacaktır. Zira pek çok insanın aklında fire oranı nedir sorusu cevaplanmayı bekliyor.

İşletmeler açısından son derece önemli bir kavram olan fire oranı eğer dikkat edilmezse çok yüksek seviyelere ulaşabilir. Bu durum firmanın karlılık oranını düşüreceği gibi toplum nezdindeki itibarını da kaybetmesine sebep olur.

Fire; üretim alanlarında ham maddeden en son ürün haline kadar olan tüm süreçte, hammaddenin ürün yapımında kullanılmayan diğer bir ifadeyle boşa harcanan bölümüne verilen bir isimdir. Bunu bir örnek üzerinden açıklamak gerekirse, 2 kilo unla 250 gramdan ekmek yapmak isteyen bir fırıncının ilk başta yaptığı hesaba göre toplam 8 tane ekmek pişirmesi gerekir. Ancak pişirme esnasında bazı nedenlerden dolayı unun bir bölümü deyim yerindeyse “buharlaşacağından” bu sayıya ulaşamayacak ve 6 ya da 7 ekmek üretebilecektir.

Kanuni Fire Oranı

Fire oranları, müşteri nezdinde işletmenin itibarını sıfırlayan bir şeydir. Ayrıca hileli satışları, fire oranına bağlayarak para kazanmak isteyen pek çok insan olduğu için devlet bu duruma müdahale ederek fire oranlarını belirli bir seviyede tutmayı amaçlar. Kanuni fire oranı adı verilen bu denetim mekanizması sayesinde her işletmeye belli miktarda bir fire hakkı tanınır. Bu hakkın üzerine çıkan kişiler için idari ve yasal işlemler başlatılmaktadır.

Fire Nedir

Üretimde fire nedir diye merak eden kişiler için yukarıdaki açıklamamız yeterli gelmiyorsa firenin oluşma nedenlerini daha açık bir şekilde açıklamamız daha iyi olacaktır. Fire, bazı şartlara bağlı olarak gelişir. Örneğin üretim yapılan yerin sıcaklığı, üretim mevsimi ya da üretimden önce malzemenin hangi koşullarda saklandığı bu oranı doğrudan doğruya etkiler.

İşletmeler için oldukça önemli olan fire oranını düşürmenin bazı yolları da bulunur.

Fire Oranını Düşürmek

Fire oranını düşürmek ve en alt seviyede olmasını sağlamak işletmelerin karlılığı için son derece önemlidir. Zira firmalar sattıkları malın hammaddesini elde edebilmek için bir gidere katlanırlar. Bu gider üzerinden kar ve zarar oranı hesabı yaprak para kazanmaya çalışırlar.

Özellikle imalat yapan kişilerin kar elde etmesini sağlayan en önemli faktör üretim girdi maliyetini düşürmektir. “Mal satılırken değil alınırken kar edilir” sözünü sık sık duymuşsunuzdur. İşte büyük ticaret erbaplarının diline pelesenk olmuş bu sözün kaynağı buraya dayanır. Yüksek fire oranları işletmelere büyük zararlar getirebileceği gibi aynı zamanda müşteri memnuniyetsizliğine de yol açar. Fırından 200 gram ekmek aldığını düşünen bir kişi şüpheye kapılıp bunu tartmaya kalkarsa ekmeğin ağırlığının daha az olduğunu görecektir.

Bu gibi durumlarda hileli satışın olmasının önüne geçmek isteyen devlet yukarıda bahsetmiş olduğumuz gibi yasal fire oranları belirlemiştir. Bu oranlar, işletmelerin ürettiği ürünlere göre farklılık gösterir. Bir nevi “hata payı” olarak değerlendirilebilecek olan fire payları ne kadar düşükse işletme o kadar çok kazanırken ne kadar fazlaysa o kadar az kazanacaktır.

Hamur Fire Oranı

Hamurlardaki fire oranı yaklaşık olarak %5 ile 6 arasında değişkenlik gösterir. Bu yasal sınır olmasına rağmen bazı durumlarda birkaç puan yukarıya doğru esneyebilir. Fakat fahiş fire oranları bulunuyorsa iki şey söz konusudur: İlk olarak iletme sahibi doğru bir üretim mekanizması kurmamış ve işini takip edemiyordur. Böyle bir durumda kısa süre içerisinde iflas etmesi kaçınılmaz olacaktır.

İkinci olarak hileli satış söz konusudur. İşletme sahibi kar elde etme amacıyla fire oranlarını bahane ederek daha az hammadde kullanıyor ve 250 gram diye 200 gramlık ekmeği satıyordur. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız mutlaka yetkililere haber vermelisiniz.

Fire Prosedürü Nedir?

Özellikle büyük işletmelerde uygulanan fire prosedürü iki amaçla hazırlanır. İlk olarak üretim bölümünde çalışan insanlar uyarılarak herhangi bir eksiklik durumunda sorumlunun bizzat kendileri olacağı onlara bildirilir. İkinci amaç ise tüketiciyi bu konu hakkında uyararak herhangi bir yanlış anlaşılmanın önüne geçmektir.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar