Diş Hekimliği Nasıl Bir Meslek? Diş Hekimliği Pişmanlıktır mı?
Her ne kadar toplum tarafından önemi fark edilmiyor olsa da diş hekimlerinin yaptığı iş son derece risklidir. Kendilerine gelen bir hastaya yanlış bir tedavi uygulamaları halinde, hastanın yaşamı son bulabilir. O yüzden diş doktorluğu da tıpkı diğer branşlarda olduğu gibi son derece önemlidir.
Bir diş hekimi eğer kendi kliğini açmışsa serbest meslek erbabı olarak değerlendirildiğinden insanlar, alışveriş yapar gibi bu kimselerle pazarlık yaparlar. Oysa sağlıkla ilgili hiçbir şey ihmal edilmemeli, ağız ve diş sağlığı için tıpkı diğer bölgelerde olduğu gibi gereken neyse yapılmalıdır. Peki nasıl diş hekimi olunur?
Diş Hekimi Ne İş Yapar?
Hastaların diş eti, dişleri ve ağız içi kısımlarla ilgili sorunlarını teşhis eden diş doktorları, bu aşamadan sonra tedavi işlemini de bizzat kendisi yürütür. Bunun yanı sıra diş etlerinin ve dişlerin bakımı ve ağız sağlığını doğrudan etkileyen beslenme seçimlerinde de hastalarına tavsiyelerde bulunur.
Diş hekimliğinin önemi bu meslek mensuplarıyla çok rahat bir şekilde iletişim kurulabildiği için henüz fark edilememiştir. Pek çok insan, hastanelerde sıra beklemek istemediği için özel kliniklere giderler. Mahalle aralarında, iki göz odada insanlara sağlık hizmeti sunan diş hekimleri, “kolay ulaşılabilir” oldukları için sıradan esnaf muamelesi görürler. Her ne kadar devlet kayıtlarına göre statü olarak “serbest meslek erbabı” sayılıyor olsalar da bu kişiler en nihayetinde doktordur.
Diş Hekimliği Neden Ayrı
Birçok insan diş hekimi olmak için tıp mı okunur sorusuna yanıt arıyor. Oysa diş hekimliği fakültesi ve tıp fakültesi birbirinden ayrı programlardır. İlk iki sene içerisinde her iki fakültede de aşağı yukarı aynı dersler gösterilmesine rağmen üçüncü seneden itibaren diş hekimliği fakültelerinde ağız cerrahisi dersleri üzerinde yoğunlaşmaktadır. Diş hekimliği kaç yıl diye merak ediyorsanız bu programda, tıp fakültesinden farklı olarak 5 yıl eğitim verilmektedir. Bu eğitimin ilk üç yılı klinik öncesi teme eğitimden oluşurken son iki yıl klinik eğitimini içerir.
Diş Hekimliği İçin Lisede Hangi Bölüm Okunmalı
Bu mesleğe lise yıllarında gönül veren birçok genç diş hekimi adayı, lisede hangi bölümü seçmesi gerektiğini merak etmektedir. Diş hekimliği fakülteleri, tıpkı tıp fakülteleri gibi “sayısal” bölümden öğrenci kabul ederler. O yüzden diş hekimi olmak için lisede hangi bölüm okunmalı diye merak eden gençlerin lisede bölüm tercihi yaparken sayısal alanını tercih etmelerinde yarar vardır.
Diş Hekimi Görev ve Sorumlulukları
Diş hekimlerinin görevleri arasında temel olarak hastaların ağız ve diş sağlığını incelemek bulunur. Ayrıca bir diş hekimi teşhis ettiği hastalığı tedavi etmekle de mükelleftir. Bunun haricinde diş hekimlerinin sorumlulukları aşağıdaki gibidir:
- Dişlerde meydana gelen çürükleri gidererek, boşlukları tamamlamak amacıyla dolgu işlemi yapmak
- Kırılmış dişleri kökünden çekmek
- Isırık problemlerini çözebilmek için dişleri tedavi etmek
- Tıbbi prosedürleri uygularken, hastalarının acı hissetmesinin önüne geçebilmek için anestezi işlemi uygulamak
- Antibiyotik başta olmak üzere hastaya tavsiye ettiği tüm ilaçları reçete etmek
- Ağız içi ekipmanlarının (Takma diş vs.) ölçü ve modellerini hastalara uygun olarak hazırlamak
- Hastalarını, florit, diş ipi kullanımı ve ağız ve diş bakımı ile ilgili bilgilendirmek
- İdari, mesleki ve teknik personelin yaptıkları çalışmaları denetlemek
- Hastaların bakımlarını sağlayan ve hastanın içinde bulunduğu koşulları iyileştiren veya hastayı tamamen tedavi eden yeni tıbbi ürünlerden anında haberdar olmak
Diş Hekiminde Olması Gereken Özellikler
Başarılı bir diş hekimi olmak için çok çalışmanın yanı sıra bazı kişisel özelliklere sahip olmanız gerekir. Diş hekimliği kişilik özellikleri ise şu şekildedir:
- Sınır bir alan içerisinde tıbbi aletlerle çalışabilmek için el hünerine sahip olmak
- Diğer meslek profesyonelleri ve hastalarla sağlıklı iletişim kurabilme kabiliyetine sahip olmak
- Detaylara odaklanarak çalışmak, ağız içinde meydana gelen problemleri ve değişimleri anında fark edebilmek
- Hastaların bakımları için kayıtların doğru tutulması işlemi de dahil, güçlü bir organizasyon kabiliyetine sahip olmak
- Uzun saatler boyunca ayakta durulması gereken diş ameliyatlarını gerçekleştirebilmek için gereken fiziksel güce sahip olmak
Bu özelliklere sahip olan herkes diş hekimi olarak görev yapabilir.