Veterinerlik Nasıl Bir Meslek? Veteriner İşsiz Kalır Mi?

Hayvan dostlarımızın hastalıklarını tedavi eden veterinerler, hekim statüsüne sahiptir.

Veterinerlik Nasıl Bir Meslek? Veteriner İşsiz Kalır Mi?

Veterinerler, yalnızca evcil hayvanların değil doğada yaşayan bütün canlıların hastalıklarını tedavi etmekle mükelleftir. Tıpkı insanlarda olduğu gibi hayvanların da gerektiğinde ameliyat olmaya ihtiyacı vardır. Bir veteriner hekim, aile sağlığı doktoru gibi kendisine sahibi tarafından getirilsin ya da getirilmesin her hayvanın tıbbi durumuyla ilgilenmekle yükümlüdür. Peki veteriner nedir?

Veteriner Tanımı Nedir?

Veteriner kelimesinin anlamı Fransızcadaki “veterianire” sözcüğünden gelir. Kelime anlamı “hayvan tabibi” olan bu sözcük, zaman içerisinde dilimize geçerek yerleşmiştir.

Veteriner Ne İş Yapar?

Çiftlik hayvanları ve evcil hayvanlar başta olmak üzere dünyada yaşayan diğer tüm hayvanların tıbbi durumlarını kontrol ederek doğru teşhisi ve tedaviyi uygulayan kişilere veteriner denilir. Hayvan dostlarımız, bazı hastalıkları farkında olmadan bizlere taşıyabilirler. Son zamanlarda yaşanan korona virüs pandemisi bu duruma bir örnektir. Yarasalar, her ne kadar insan dostu hayvanlar olmasalar da onlar da veterinerlerin sorumluluk alanındadır. Eğer korona virüsü taşıyan ilk yarasa, veteriner tarafından fark edilse ve hemen önlem alınsaydı belki de dünya bu salgını hiç yaşamayacaktır. Peki veterinerin sorumlulukları nelerdir?

Veterinerin Görevleri

Veteriner hekim görev ve sorumlulukları arasında ilk başta hayvan hastalıklarının ve yaralanmalarının önüne geçmek gelir. Bu görevi yerine getirmek için de bazı teknolojik tıbbı cihazlar, örneğin ultrason ve röntgen gibi araçları kullanabilir. Veterinerin görevleri hakkında daha geniş bir bilgi verecek olursak, bunlar aşağıdaki gibidir:

  • Enfeksiyon ve hastalıkları önleyebilmek için aşı yapmak
  • Hayvanların sağlık problemlerini doğru bir şekilde teşhis edebilmek için incelemelerde bulunmak
  • Analiz ve muayene işlemleri için kan, idrar örneği ve vücut dokusu almak
  • Hayvanları tıbbı ya da cerrahi bir şekilde tedavi edip sağlıklı olmalarını sağlamak
  • Belirli aralıklarla hayvanlara bazı testler uygulayarak, özellikle sürüler arasında yaygın bir şekilde görülen brusella ve kuduz gibi salgınların önüne geçmek
  • Yaşlı olan ve ölümcül bir hastalığı bulunan hayvanlara ötenazi işlemini yapmak
  • Hayvanların sahiplerine gerekli beslenme tavsiyeleri, sağlık önlemleri ve genel bakım işlemleri hakkında danışmanlık yapmak
  • Ani hayvan ölümlerinin sebeplerini belirleyebilmek amacıyla araştırmalarda bulunmak
  • Yeterliliklerini ve temizliklerini kontrol için hayvan barınaklarında denetlemek
  • Hayvanlarda bulunan hastalıkların insanlara ya da diğer hayvanlara geçmesini önlemek için, mevzuata uygun bir şekilde karantina ortamı yaratmak
  • Veteriner hekimlikle ilgili güncel enformasyonları günü gününe takip etmek
  • Bu mesleğin getirmiş olduğu etik kurallara uyarak çalışma yürütmek

Veterinerler Hekim midir?

Veterinerler, tıpkı hekimler gibi canlıların sağlık problemlerini tedavi etmek için çalışan kişilerdir. O yüzden bu mesleği icra eden kişiler için “hayvan tabibi” denilir. Yani veterinerler, tıbbi literatürde hekim olarak sınıflandırılırlar. Ayrıca veteriner kelimesi bazı dilbilimcilere göre “hayvan tabibi” değil de “hayvan” manasına gelmektedir. O yüzden, bu mesleği icra eden kişilere “veteriner hekim” denilmesi gerekir. Peki veteriner insan tedavi edebilir mi?

Veteriner Hekim İnsana Müdahale Edebilir mi?

Statü olarak “hekim” sınıfında olduklarından dolayı pek çok insan veterinerlerin, hayvanları tedavi ettikleri gibi insanlara da müdahalede bulunabileceğini düşünür. Ancak böyle bir durum söz konusu değildir. Zira hayvan anatomisi, insan yapısına her ne kadar benziyor olsa da bizler hayvanlardan daha farklı bir organizmaya sahibiz. O yüzden veterinerler, insanları tedavi edemezler. Fakat çok acil durumlarda, tıbbi müdahale durumlarına normal insanlardan daha alışkın olduğu için veterinerler de insanları tedavi edebilir. Ancak bu çok acil durumlar için geçerlidir. Veteriner hekim yetkileri arasında insanlara müdahale etme sorumluluğu bulunmamaktadır.

Veterinerlik Kişilik Özellikleri Beceriler Eğitim Süreci

Veteriner olarak tüm insanlığa hizmet etmek isteyen bir kişi liseden sonra üniversitelerin veterinerlik bölümü programlarını tercih etmelidir. Veterinerlik kaç yıl diye merak ediyorsanız, bu programın eğitim süresi 5 yıldır. Peki veterinerlik kişilik özellikleri neler?

Bir veterinerin kişisel becerileri arasında problem çözme kabiliyeti bulunmalıdır. Ayrıca ani durumlarda cerrahi manevralar yapabilecek kadar el hüneri bulunmalıdır. Hayvanların sahiplerini dinleyerek onlarla empati kurabilmeli aynı zamanda gerektiğinde duygusal destek de vermelidir.

Veterinerlik, sevgi işidir. Bu mesleği yapmak istiyorsanız içinizde hayvan sevgisi olması gerekir. Eğer bugüne kadar böyle bir sevgiyi hiç tatmadıysanız bir an önce bu duygunun içinizde doğmasına izin verin.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar