En Karlı Birikim Nasıl Yapılır? Ev Almak İçin Birikim Nasıl Yapılır?
PARA BİRİKTİREBİLMENİN YOLLARI. Çoğu insanın hayatında ekonomik olarak darboğaza girdiği veya yaşanılan bir olay sonucu bir atılım yapması gerekebilir, işsiz kalabilir bir süre idare edebilecek bir birikiminin olması için çalıştığı sürece veya eline para geçtiği sürece para biriktirmeleri gerekir.
Günümüzde ise insanların çoğu para biriktiremeyip, para biriktirmek istediğinden bahseder fakat maaşlarının (veya harçlıklarının) yetmemesinden dert yanarlar, para biriktirememekten dert yanarlar. Bu konuda insanların, hiçbir şekilde maaşlarını tam olarak nereye harcadıklarını kontrol etmemeleri, bir bütçe planı hazırlamadıkları aşikar.
Aynı zamanda hayat alışkanlıklarını değiştirmedikleri görülür. Peki, para biriktirmek için neler yapmalı? Neler yapmamalı? İşte para biriktirmek için öneriler;
1-Önce Ne İçin Birikim Yapacağınızı Belirleyin.
“Ben birikim yapacağım.” Deyip ömrünüzün sonuna kadar birikim yapmak demek, hayatınızı zehir etmek demek. O yüzden amaçsızca para biriktirmek yerine, parayı kullanacağınız şey için biriktirirseniz, hem hayatınız boyunca istediğiniz şeylere para biriktirmiş olursunuz hem de parayı amacı için kullanmış olursunuz.
Örneğin; öğrencilerin iş hayatlarında lazım olabilecek dil ve eğitim olarak yurt dışındaki bir akademiye kaydolması için gerekli parayı biriktirmesi, çıkacağı yurt dışı seyahati veya daha kısa sürede kendinize ait, ev sahiplerinin sürekli “evden çık” şeklinde söylemlerine maruz kalmamak için bir ev sahibi olmak isteyip, onun için biriktirebilirsiniz.
2-Bütçe Planı Oluşturun.
İnsanlar çoğu zaman neye, ne kadar harcadığını görmez. Bunun için sürekli “nereye harcanıyor bu kadar para?” şeklinde düşünüyor olabilirler. Bunun için bir bütçe planı hazırlayıp, aldıkları veya ücretini ödedikleri her şey için not almalısınız. Ödediğiniz faturalar, dergi abonelikleri, tv abonelikleri vs.
Bu tür bir bütçe hazırladığınız zaman neyin gerekli olup neyin pek ihtiyacınızın olmadığını anlayacak ve gereksiz abonelikler, kullanmadığınız şeylerin faturaları gibi şeyleri iptal ederek elinizdeki paranızın uçup gitmesine engel olursunuz.
3-Borcunuz (Veya Borçlarınız) Varsa Önce Borçlarınızdan Kurtulun
Bütçe hazırlayarak para biriktirmeye çalışıyorsanız, önce olan borçlarınızı bitirerek para biriktirmeye çalışın. Bütçe planlaması yaparak önce borcunuzu bitirin, daha sonra hedeflemiş olduğunuz şey için para biriktirmeye başlayın.
4-Sigarayı Bırakın
Sigara kullanan kişiler, para biriktirmeye başladığı sırada para harcadıkları en büyük kalemlerden biri olmaktadır sigara. En ucuz tekel sigara 15 lira ve her gün 1 paket sigara içildiği zaman, sigaraya 1 ayda 450 lira vermiş oluyorsunuz.
Her ay sigaraya 450 lira harcayabiliyorsanız, bırakarak bu meblağı birikim için ayırabilirsiniz.
5-Yemeğinizi Evden Getirin
Günümüzde dışarıda yemek yemek hayli zorlaştı. Karnım hakkıyla doysun derseniz en kötü 20 lira harcamanız gerekir. Bu da aya vurduğunuzda 600 liraya tekabül etmekte. Bu sadece bir öğün ücreti. Her öğün için harcamış olsanız gün içinde 50 liradan aşağı kurtaramayacaksınız.
Bu da 1.500 tl ye kadar çıkar. Bunun için evden yemeğinizi getirdiğiniz zaman bu oranı büyük ölçüde azaltacaksınız.
6-Suyunuzu Evden Taşıyın
Bilhassa yaz aylarında suya daha fazla ihtiyaç duyduğumuz oluyor. Bunun için sürekli para vermek yerine yanınızda su taşıyarak olası su masrafınızı azaltmış olursunuz.
7-ek/pasif gelir yöntemleriyle Alternatif Para Kazanma Yolları Bulun
Part time veya freelance iş yaparak ek gelir, altın/döviz al sat yaparak, kripto para gibi şeylerle ilgilenerek pasif gelir elde ederek elinizdeki paranızı arttırabilirsiniz.
8-Kahve Gibi Küçük Görünen Zevklerinizi Azaltın
“kahvesiz yapamıyorum” diyenlerdenseniz, bu düşüncenizden vazgeçin. Çünkü her gün sabah 1 bardak olarak aldığınız kahve, ayda yüklü bir meblağ olmasa bile ayda 200-300 lira civarı bir tutar yapacaktır. Para biriktirmek isteyen kişilerin bu tür ufak zevklerinden feragat etmesi gerekir.