Çocuk Gelişimi Kaç Yıl Okunur? Çocuk Gelişimi Nasıl Olunur?

Anne karnından başlayarak ergenlik döneminin sonuna kadar geçen zaman zarfında insanların geçirdiği biyolojik, duygusal ve psikolojik dönüşümü konu edinen çocuk gelişimi bölümünün ana amacı sağlıklı bireyler yetiştirmektir.

Çocuk Gelişimi Kaç Yıl Okunur? Çocuk Gelişimi Nasıl Olunur?

İnsanlar doğar, büyür, yaşar ve ölürler. Ancak bu aşamalarda her insan deyim yerindeyse “evrim” geçirir. Anne karnından yeni çıkan bir bebek, hayati fonksiyonlarını yerine getirebilmek için ebeveynlerine bağımlıdır. Fakat zaman geçtikçe bu bağımlılığın yerini özerklik alır. Bu durum ilk bakışta her ne kadar kolay gelse de her çocuk için farklılık arz eder.

Herkesin bağımsız bir birey olma süreci aynı oranda değildir. Bazı insanlar evrim aşamalarında takılıp kalabilirler ya da hiç gelişim gösteremeyebilirler. İşte çocuk gelişimi mezunu ne iş yapar sorusunun cevabı da tam olarak burada ortaya çıkmaktadır.

Çocuk Gelişimi Bölümü Kaç Yıl

Üniversitelerde 2 yıllık çocuk gelişimi bölümü olduğu gibi 4 yıllık çocuk gelişimi bölümü de bulunmaktadır. İki programı da göz önünde bulundurduğumuzda 2 yıllık bölüm mezunlarının sayıca daha fazla olduklarını söyleyebiliriz. Ancak lisans mezunlarının iş bulma olanakları daha yüksektir.

Çocuk Gelişimi Mezunu Ne İş Yapar

Gelişim süreci yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi her insan için aynı değildir. Dünyaya yeni gelen bir insan yeme-içmeden tuvalete, barınmadan ısınmaya her konuda ebeveynlerine, özellikle de annesine bağımlıdır. Zaman içerisinde hayatın şartlarına uyum sağlayarak bir birey olmayı, tıp dilinde “özerkleşmeyi” öğrenen bir çocuk genel olarak sağlıklı ve kaliteli bir hayat sürer.

Buna karşın sürekli olarak ebeveynlerine, özellikle de annesine bağımlı bir hayat sürdüren bireyler hemen hiçbir konuda başarı gösteremezler. Yeterli bilgi ve beceriye, üstün yeteneklere sahip olsalar da hayatlarında sürekli kendilerini destekleyen ve ebeveynleri gibi koruyup kollayan kişiler olmadan hiçbir adım atamazlar.

Çocuk gelişimi bölümü bir türlü özerkleşemeyen ve hayatını başkalarına bağımlı olarak idame ettiren kimselerin bu rahatsızlıklarını erken dönemlerde keşfetmek amacıyla kurulmuştur. Bağımlı kişilik bozukluğu özellikleri gösteren bir ergeni teşhis ettikten sonra psikoterapiyle onları tedavi eden çocuk gelişim uzmanı pek çok yerde iş bulma imkanına sahiptir.

Çok Gelişimi İş İmkanları

Gerek özel sektörde gerek devlette çocuk gelişimi bölümünün iş olanakları oldukça geniştir. Özellikle üniversite döneminde formasyon almaları halinde, okul öncesi öğretmenliği de yapabilen bu kimseler bunun haricinde pek çok kuruluşta görev alabilirler.

Bir çocuk gelişimi mezunu; kreş, özel yuva, anaokulu, bakım evi, gündüz bakım evi ve hastane gibi birçok yerde çalışabilir. Ayrıca Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde görev alabilen çocuk gelişimciler, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı kuruluşlarda da iş bulabilirler.

Çocuk Gelişimi Bölümü Dersleri

Bu bölümü okumak isteyen birçok kişi çocuk gelişimi bölümü dersleri hakkında bir ön bilgi sahibi olmak istiyor. Bu bölümlerde verilen dersler aşağıdaki gibidir:

  • Psikoloji
  • Sosyoloji
  • Bebeklik Döneminde Eğitim ve Gelişim
  • Çocuk Gelişimi ve Eğitimi
  • Rapor Okuma ve Yazma
  • Erken Çocukluk Dönemi Eğitimi ve Gelişimi
  • Çocuk ve Anne Beslenmesi
  • Çocuk ve Drama
  • Çocukların Sağlığı ve Hastalıkları
  • Yaşam ve Aile Dinamikleri
  • Çocuk, Medya ve Teknoloji

Bu yukarıda saymış olduğumuz derslere benzer şekilde daha pek çok dersten sorumlu olan çocuk gelişimi öğrencileri, tüm bu derslerin sınavlarından başarılı olmaları halinde lisans diploması almaya hak kazanırlar.

Bütün bunların yanı sıra 2 yıllık çocuk gelişimi DGS geçiş bölümleri arasında Okul Öncesi Öğretmenliği ve Lisans Çocuk Gelişimi Bölümü bulunmaktadır.

2 Yıllık Çocuk Gelişimi Mezunları Kreş Açabilir mi?

İster 2 yıllık çocuk gelişimi mezunu olsun ister 4 yıllık çocuk gelişimi mezunu olsun isteyen herkes bir kreş açma hakkına sahiptir. Ancak herhangi bir eğitimi olmayan insanlar kreş müdürü olamazlar. Çoğunlukla kreş kuruculuğu ile kreş müdürlüğü karıştırılmasına rağmen ikisi birbirinden son derece farklı kavramlardır.

Kreş kurucusu tüm riski üzerine alıp ortaya sermayeyi kurarak bu kurumu açan kimseye verilen unvandır. Kreş müdürü ise kurumu resmi kuruluşlarda temsil eden ve imza yetkisine haiz olan kişilerdir. Aynı zamanda kreşin sorunsuz bir şekilde işlemesinden de onlar sorumludur. Kreş müdürü olabilmek için en az 2 yıllık ön lisans mezunu olma şartı bulunmaktadır.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar