En Zor İş Bulan Meslekler? En Çok İşsiz Kalan Meslekler?



Üniversite sınavlarını kazandıktan sonra tercih döneminde oldukça kararsız kalan öğrenciler, en çok iş bulma kaygısından dolayı tereddüde düşüyorlar.


Arkadaşlar Lütfen Destek İçin Sitemizi Paylaşırmısınız...


Toplumsal ihtiyaçlar ya da teknolojik gelişmelerden dolayı bazı meslekler artık önemini yitirmeye başladı. Yakın zamana kadar deyim yerindeyse “havada kapılan” meslek grupları artık pek de değerli görülmüyor.

Üniversite seçimi gibi son derece önemli bir dönemde olan öğrencilerin bu mesleklerin hangileri olduğunu bilerek tercihte bulunmaları son derece önemlidir. Her öğrencinin uzak durması gereken işsizlik garantisi veren bölümler hakkında merak ettiğiniz her şeyi bu yazıda bulabilirsiniz.

Arkeoloji Bölümü İş Olanakları ve Maaşları

İstihdam oranı en düşük bölümlerden birisi olan arkeoloji iş imkanları oldukça kısıtlı olan bir bölümdür. Elbette her meslek kutsaldır ve arkeologlar dünya tarihine yön veren ve geçmişimizle ilgili pek çok karanlık noktayı aydınlatmış kimselerdir. Ancak günümüz şartlarında mezun sayısının oldukça fazla olması ve bu alandaki istihdam imkanının son derece sınırlı olması nedeniyle arkeoloji bölümü mezunları iş bulmakta oldukça zorlanıyorlar.

Biyoloji Bölümü İş İmkanları

Canlıları ve tabiatı gözlemleyip bu alanda araştırmalar yaparak bir nevi tıp sektörünün gölge destekçisi olan biyoloji bölümü iş olanakları son derece az olan bir alandır. 4 yıllık eğitimin sonunda çoğu biyolog kendi alanından farklı sektörlere yönelerek iş hayatına atılırlar. Özellikle ilköğretim okullarında fen bilgisi öğretmeni olarak çalışan biyoloji mezunları genellikle öğretmen olmanın yollarını aramaktadır.

Gazetecilik Mezunları 

Her ne kadar insanların haber alma haklarını yerine getirerek son derece önemli bir iş yapıyor olsalar da gazetecilik bölümü onu açık mi sorusuna evet cevabı verebilmemiz mümkün değildir. Gazetecilik bölümü iş imkânları devlette son derece sınırlıdır. Özel sektördeyse uygun çalışma şartları maalesef bulunamamaktadır. Bu mesleği yapabilmek için idealist olmanın yanı sıra aynı zamanda büyük bir şansa da ihtiyacınız var. Çünkü mezun sayısı oldukça fazla olan bu bölümün iş imkânı hiç yok denecek kadar azdır.

Kütüphanecilik

Kitap okumak son derece yararlı bir eylem olsa da bu eylemin gerçekleştirildiği alanın bakımını yapmakla görevli olan kütüphanecilik bölümü için aynı şeyi söylemek mümkün değildir. İstihdam oranı son derece düşük olan kütüphanecilik bölümü iş imkanları çok kısıtlıdır. Aynı zamanda bu meslek çoğunlukla devlet memuru olarak icra edilebildiğinden dolayı atama için ancak birilerinin emekli olmasını ya da ölmesini beklemek zorundasınız...

Sosyal Hizmetler İş İmkânı Var mı

TÜİK’in yayımlamış olduğu verilere göre istihdam oranı en düşük olan mesleklerin başında Sosyal Hizmetler Uzmanları geliyor.  Muasır medeniyet seviyesine çıkabilmemiz için son derece önemli bir rol üstlenen sosyal hizmetler bölümü iş imkanları açısından oldukça yetersizdir. Siyaset bilimi, sosyoloji, halk sağlığı, psikoloji, ekonomi, hukuk ve toplum gelişimi gibi sosyal bilimlerin yanı sıra insanlarla dağlı ilişkiler kurmanın inceliklerini bilmesi gereken bu kişiler, toplumsal değişimi sağlamakla mükelleftir.

Fizik Bölümü İşsizlik Oranı

Fizik bölümü, okunması en zor olan bölümlerin başında gelir. Uzun ve karmaşık problemleri çözmek ve yeni teoriler ortaya atmak her insanın yapabileceği iş değildir. Fakat tüm bu zorluklarına rağmen fizik bölümü işsizlik oranı oldukça yüksektir.

Sanat Alanında İş İlanları

Ülkemizin en büyük sorunları arasında işsizlik gelmektedir. İşsizlik pastasının içerisindeki en büyük dilim de sanat alanı meslekler icra eden kişilere aittir. TÜİK tarafından yayımlanan verilere göre Türkiye’de işsizlik oranı en yüksek meslekler listesinde başı sanat alanı mezunları çekmektedir. Özellikle sanat tarihi mezunlarının oluşturduğu bu grup her ne kadar dünyaya güzel eserler bırakma amacıyla bu yola çıksa da maalesef ülkemizde bunun bir karşılığı bulunmuyor.

Mimar İşsiz Kalır Mı?

Son derece havalı ve çekici bir meslek olmasına rağmen her yıl mezun sayısı sürekli olarak artan mimarlık işsiz oranı en yüksek meslek gruplarının başında geliyor. Ayrıca buna paralel olarak mimarlık bölümlerinin kontenjanlarının her geçen yıl arttırılması da mimarların işsiz kalmalarına neden olan en büyük faktör olarak gösteriliyor.

Mimarlığın yanı sıra inşaat mühendisliği işsizlik oranı da son derece yüksektir. Bu bölümde de tıpkı mimarlıkta olduğu gibi aşırı bir yığılma olduğu için mezunlar kolay kolay iş bulamıyorlar.


Blog Forum

5445 Blog Yazdı...

Yorumlar