Kekik Hangi Mevsimde Toplanır? Kekik Ne Zaman Toplanır Nasıl KURUTULUR?
Kekik, ülkemiz için oldukça önemli bir baharattır. Dünyanın kekik ihtiyacının %70’i ülkemizde yetişmektedir. Bu nedenle ülkemizde birçok çeşitte kekik olduğu söylenebilir. Ayrıca kekiğin ülkemizde çeşitleriyle yetişmesi, bol olduğu anlamını da taşır. Bu nedenle kekiğin oldukça önemli olduğu söylenebilir. Ayrıca kekiğin birçok faydası da olduğu bilinmektedir.
Peki, kekik hangi mevsimde toplanır? Bu yazımızda kekiğin hangi mevsimde toplandığını, kekiğin faydalarını ve kekik hakkında bilinmesi gereken detayları sizler için derledik. Siz de bu yazımızı okuyarak, kekiğin hangi mevsimde toplandığını öğrenebilir ve dilerseniz, kekiğin faydalarından yararlanabilirsiniz. İşte kekiğin mutlaka bilinmesi gereken detayları…
Kekiğin Bilinmesi Gereken Detayları Nelerdir?
Kekik, Akdeniz bölgesinde sıklıkla yetişen bir bitkidir. Genellikle et yemeklerinde güzel koku vermesiyle bilinen kekiğin, birçok türü bulunur. İzmir, İstanbul, toka, beyaz veya dağ kekiği gibi türleri bulunan bu bitki, ülkemizin birçok kesiminde yetişmektedir. Mutfakta bilinen ve vazgeçilmez olan kekiğin ise birçok faydası bulunur. Peki, kekiğin faydaları nelerdir?
Kekiğin halk arasında en çok bilinen faydası ise adet ağrılarını azaltmasıdır. Ayrıca adet dönemleri düzensiz olan kadınlar için de sıklıkla kekik önerilmektedir. Bunun dışında kekiğin öksürüğü dindirme gibi bir özelliği de bulunur. Bu nedenle gribal enfeksiyon bulunan bireylere kekik çayının sıklıkla önerildiği bilinmektedir.
Kekiğin bilinen ve keşfedilmeyen birçok faydası bulunur. Bilinen diğer faydaları ise şu şekilde sıralanabilir: karaciğer fonksiyonlarını iyileştirmesi, sakinleştirici olması, virüslere karşı direnç göstermesi, sindirim sistemini ve bağırsakları koruyucu etkiye sahip olması, kalp sağlığını koruması, anemiyi önlemesi, yağ yakımını hızlandırması, kan basıncını düşürmesi, iştah açıcı olması, diş eti problemlerini gidermesi, bronşit tedavisinde kullanılması…
Kekik Hangi Mevsimde Toplanır?
Kuru veya taze kekikler genel olarak ülkemizde İlkbahar sonunda veya Sonbahar başında hasat edilebilir.