Şile Bezi Nasıl Yapılır? Yöresel Sanatlardan Şile Bezi Yapımı?
İstanbul’un en eski ilçelerinden olan Şile ilçesinde üretilen bu eski el sanatı, sağlıklı dokumaları ile göz doldurmaktadır. Peki, Şile bezi yapımı nasıl olur? Hanımların bluz ya da elbise olarak yazın en çok tercih ettikleri bu kumaşlar, serin tutma özelliği ile tercih edilir. Erkekler için de gömlek yapımında kullanılan bu kumaşlar, bembeyaz rengi ile sade bir şıklık sunar. Kendinden kıvrımlı yapısı, doğal dokusu ile pek çok kişinin yazın en çok tercih ettiği kumaşlardandır. Şile bezi, özel tezgahlarda dokunan doğal iplikleri sonucunda kumaş haline getirilirken farklı aşamalardan geçer.
Dokuma sonrası kumaş haline gelen bu ürünler, deniz suyu ile yıkanır. Bu sayede denizdeki bazı mineraller de kumaşa geçmiş olur. Denizdeki kuvars sayesinde farklı dokuma yapısına ulaşır. Yıkama aşamasından sonra ise yine Şile sahillerinde kurutulan bu kumaşlar, artık işlemeye hazır hale gelecektir.
Yöresel Sanatlardan Şile Bezi Bakımı?
Şile bezinden dikilen elbiseler çamaşır makinesinde ‘’Narin’’ programda yıkanmalıdır. Ayrıca 30 derece de yıkanması önerilir. Şile bezi narin olduğu için sıvı deterjan kullanılması gerektiğini belirtmek istiyoruz.
Göz Alıcı Desenleri ile Şile Bezi Elbiseler
Şile bezi kumaşlardan yapılan elbiselerin en önemli özelliği işlemeleridir. Teri çeken Şile bezi elbiseler, yine geleneksel motifler ile işlenir. Beyaza en çok yakışan renklerin başında, elbette mavi gelecektir. Mavi işlemeler de Şile Bezi elbise ve bluzların vazgeçilmezleri arasındadır. Sümbüllü Çatlak, Zülüf Tarakları, Kartopu gibi isimlerle adlandırılan işlemeler de yer alır. Şile bezleri, doğal yapıları nedeniyle çocuk elbiselerinde de tercih edilir. Giyimde olduğu kadar, ev tekstil ürünlerinde de Şile Bezi dokumaları görmek söz konusudur. Perde ve masa örtüleri ile plaj havlularında da öne çıkar. Şile bezlerini batik desenler kullanımı ile farklı tonlarda renklendirmek te söz konusudur. En eski el sanatlarımızdan olan Şile bezi yapımı, günümüzde de sevilerek dokunup, tekstil ürünü olarak kullanılmaktadır.